Iš pirmokėlės dukros pasišaipiusiems vaikams vilnietė davė stulbinantį atsaką

Vilnietė Jurgita Juodytė, pirmokėlės Elžbietos mama, rudenį išleisdama vienturtę dukrą į pirmą klasę labai nerimavo dėl to, kaip jai seksis. Ir nuliūdo, kai po kurio laiko išgirdo dukrelės skundą, kad klasės draugai iš jos šaiposi. Tiksliau, jie šaipėsi ne iš mergaitės, o iš jos kuprinės, kuri buvo mėlyna ir vaizdavo kosmosą.

Mama Jurgita ir patyčias sukėlusi mėlyna kuprinė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mama Jurgita ir patyčias sukėlusi mėlyna kuprinė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama Jurgita.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama Jurgita.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Patyčias sukėlusi mėlynoji kuprinė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Patyčias sukėlusi mėlynoji kuprinė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Būsimoji orlaivių pilotė Greta Adlytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Būsimoji orlaivių pilotė Greta Adlytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Būsimoji orlaivių pilotė Greta Adlytė pirmokus įtikino, kad ir mergaitės gali būti lakūnėmis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Būsimoji orlaivių pilotė Greta Adlytė pirmokus įtikino, kad ir mergaitės gali būti lakūnėmis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 17, 2019, 8:48 PM, atnaujinta Jan 18, 2019, 10:52 AM

Kuprinę mergaitė išsirinko, apsilankiusi parduotuvėje su tėčiu, nes jai patiko mėlyna spalva. Mama pasakojo niekuomet nemaniusi, kad tokie dalykai šiuolaikiniams vaikams gali užkliūti. Visgi jie iš dukrytės tyčiojosi ir vadina ja „nemergaite“. Neva visiems žinoma, kad mergaitės nemėgsta mėlynos spalvos ir nebūna kosmonautėmis.

Apie šį įvykį mama savo feisbuko paskyroje rašė taip: „ Aš labai supykau. Pagalvojau: „Štai, kaip tai prasideda – mėlynos spalvos kompleksu, kuris baigiasi nevienodais atlyginimais. Ir sugalvojau idėją. Pavadinau ją: FEMINIZMAS PRAKTIKOJE.

Pradėjau ieškoti lakūnės (su mėlyna uniforma), kuri sutiktų ateiti į klasę ir realiai įrodytų pirmokams, jog mergaitės gali tapti lakūnėmis. Be, to – tai bus labai gera proga pakalbėti man, kaip menininkei, su vaikais apie tai, jog spalvos neturi lyties. Paskabinau į AGAI (Antano Gustaičio aviacijos institutas). Atsiliepė administratorė. Papasakojau kuprinės istoriją. Ji maloniai išklausė ir pažadėjo perduoti mano telefono numerį studentų sąjungos prezidentui. Po pusvalandžio man paskabino Deivid Gildebrandt (AGAI studentų sąjungos prezidentas). Jis taip pat maloniai išklausė mano problemą ir papasakojo apie Gretą Adlytę. Drąsią merginą, kuri jau baigia studijas ir sklando sklandytuvu nuo paauglystės. Aš paskambinau Gretai, ji palaikė mano idėją ir skyrė laiko susitikti su pirmokais, parodyti filmuką apie sklandymą ir pasakoti savo, drąsios mergaitės, istoriją.

Esu sujaudinta žmonių dėmesio ir palaikymo vienos mėlynos kuprinės patyčių istorijoje. Problemų dėl mėlynos spalvos šiuo metu nebeturime.“

Portalui Lrytas.lt dizainerė ir menininkė Jurgita sakė, kad nereaguoti į tai, jog iš dukros šaipomasi, ji nenorėjo, bet nenorėjo ir aiškintis, kurie konkrečiai vaikai jai kažką sako. Todėl ir sugalvojo tokią netikėtą ir originalią išeitį, su kuria klasės mokytoja mielai sutiko. Pamoka buvo įdomi ir gyva, be sauso moralizavimo apie lyčių lygybę. Ji vaikus labai sudomino, o Elžbieta į mokyklą sėkmingai tokliau vaikšto su savo mėlynąja kuprine.

Na, o jos mamos Jurgitos pasakojimas apie šį įvykį feisbuke sulaukė didelio populiarumo ir daugybės komplimentų už išradingumą.

Merginos irgi skraido

Išradingos mamos organizuotoje pamokoje dalyvavusi VGTU Orlaivių pilotavimo specialybės studentė Greta Adlytė pasakojo, kad sulaukusi kvietimo atvykti į mokyklą nenustebo, nes karts nuo karto moksleiviams pasakoja apie savo specialybę, tik šįkart aplinkybės buvo išskirtinės, o vaikai – jaunesni nei paprastai.

Kartais nuomonę, kad moterys negali būti lėktuvų pilotėmis, Greta išgirsta ir iš vyresnio amžiaus žmonių. „Nieko nuostabaus, juk dar ne taip seniai žmonės galvojo, kad moteriai negalima ir automobilio vairuoti, ką jau čia kalbėti apie lėktuvą“, – sakė Greta, pakilti į dangų norėjusi jau seniai ir dešimtoje klasėje pradėjusi lankyti sklandymą gimtojo Panevėžio aeroklube.

Dabar iš savo kurso draugų ir dėstytojų ji nei karto nesulaukė replikų, kad pasirinko vyrišką specialybę. Jos grupėje yra 9 žmonės, iš jų dvi merginos. Metais jaunesniame kurse merginų visai nėra.

Ketvirto kurso studentei liko dar 1,5 m. studijų, o jas baigusi Greta norėtų pilotuoti keleivinį lėktuvą. Ji žino ne vieną atvejį, kai Lietuvoje lėktuvus sėkmingai pilotuoja moterys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?