Daugėja norinčių globoti vaikus

Globos centrai, vykdydami veiklą organizuoja mokymus pagal Globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių, bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų mokymo ir konsultavimo programą (GIMK) būsimiems globėjams (rūpintojams), budintiems globotojams ir įtėviams. Švenčionėlių socialinių paslaugų centras, vienas iš Globos centrų, šiais metais vienas pirmųjų pradėjo vesti mokymus pagal Pagrindinę GIMK programos dalį.

 Pastebima, jog kasmet visoje Lietuvoje didėja globėjų (rūpintojų) ir įtėvių bei asmenų, siekiančių jais tapti skaičius.<br> 123rf nuotr.
 Pastebima, jog kasmet visoje Lietuvoje didėja globėjų (rūpintojų) ir įtėvių bei asmenų, siekiančių jais tapti skaičius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 12:22 PM

Mokymus veda Švenčionėlių socialinių paslaugų centro Globos centro atestuotos GIMK socialinės darbuotojos Jolita Morozienė ir Jolanta Zajančkovskaja.

Mokymuose dalyvauja 6 asmenys (4 šeimos). Pasak GIMK mokytojos J. Zajančkovskajos, visi mokymų dalyviai – tai asmenys ketinantys tapti globėjais (rūpintojais): „GIMK pagrindiniai mokymai apima 7 užsiėmimus po 3 akademines valandas. Mokymai vyksta po darbo valandų siekiant sudaryti galimybę derinti darbo įsipareigojimus ir mokymus.“

GIMK mokytojos J. Zajančkovskajos teigimu, GIMK pagrindinių mokymų tikslas suteikti asmenims (šeimoms) žinių apie tėvų globos netekusio vaiko raidos poreikių tenkinimą, vaiko ryšių su biologine šeima užtikrinimą, apie pagalbą vaikui užmezgant ir sukuriant patvarius ryšius. Mokymų dalyviai įgyja naujos emocinės patirties, kuri padeda būsimiems globėjams (rūpintojams) ir įtėviams geriau suprasti, kaip jaučiasi be tėvų globos likęs vaikas.

Pagrindinėje GIMK mokymų programoje, anot GIMK mokytojos, visi besimokantys supažindinami su pagrindine globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių, bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų rengimo programa, gilina bendradarbiavimo žinias, susipažįsta su vaiko raidos sutrikimų kompensavimu, vaiko elgesio problemomis ir sutrikimais, jų įveika, išsekimo prevencija ir intervencija, globojamų vaikų traumomis ir krizėmis, pasirengimu pokyčiams.

Mokymų metu taip pat vyksta du individualūs susitikimai su GIMK socialiniais darbuotojais mokymų dalyvių namuose, kurie leidžia geriau pažinti asmenis, įvertinti mokymų dalyvių gebėjimus ir jų pasirengimą priimti tėvų globos netekusį vaiką į savo namus.

„2018 metais Švenčionėlių socialinių paslaugų centre GIMK mokymus baigė II mokymų dalyvių grupės. Parengta 14 asmenų (10 šeimų), norinčių tapti globėjais (rūpintojais), iš jų 2 asmenys ( 1 šeima) – budintys globotojai, ir 2 asmenis (1 šeimą) norinčius tapti įtėviais. Įvertinus 2016 – 2018 metų duomenis, pastebime, kad Švenčionių rajono savivaldybėje norinčių tapti globėjais (rūpintojais) ar įtėviais ir lankančių mokymus asmenų nuosekliai daugėja,“ – teigia J. Zajančkovskaja.

Daugėja baigusių GIMK mokymus visoje Lietuvoje

Pastebima, jog kasmet visoje Lietuvoje didėja globėjų (rūpintojų) ir įtėvių bei asmenų, siekiančių jais tapti skaičius, gaunančių GIMK paslaugas lyginant su bendru globėjų (rūpintojų) skaičiumi.

Globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo arba GIMK programos mokymų paslaugas gavusių globėjų (rūpintojų) ir įtėvių bei asmenų, siekiančių jais tapti procentas nuo bendro globėjų (rūpintojų) skaičiaus 2018 m. siekė 68,7 proc., lyginant su 2015 m. – 42 proc., tai rodo, kad paslaugų plėtra ir jų prieinamumas globėjams (rūpintojams) ir įtėviams kasmet gerėja.

2018 m. pabaigos duomenimis GIMK programos Pagrindiniuose mokymuose dalyvavo 1269 asmenys / 904 šeimos. Iš jų GIMK Pagrindiniuose mokymuose dalyvavo 900 asmenys būsimų globėjų (rūpintojų) / 689 šeimos ir 369 asmenys įvaikintojų / 215 šeimų, 2017 m. Pagrindinius GIMK programos mokymus lankė 1033 būsimi globėjai (rūpintojai) / 781 šeima., 2016 m. – 644 būsimi globėjai (rūpintojai) / 478 šeimos.

2018 m. suteiktos 35377 konsultavimo, informavimo ir kitos paslaugos, 2017 m. suteiktos 27967 konsultavimo, informavimo ir kitos paslaugos, 2016 m. – 13684 paslaugos. Šių paslaugų skaičius lyginant 2018 m. ir 2017 m. išaugo 26 proc.

Nuo 2018 m. GIMK mokymus būsimiems globėjams (rūpintojams) ar įtėviams organizuoja įstaigos ir/ar organizacijos, vykdančios Globos centro funkcijas, tačiau savivaldybės taip pat gali būti sudariusios sutartis ir su kitomis GIMK paslaugas teikiančiomis įstaigomis ar organizacijomis. Paprastai, informaciją apie GIMK programos mokymus organizacijos skelbia savo įstaigos interneto tinklalapiuose.

Šiais metais GIMK Pagrindiniai mokymai vyko Marijampolėje, Alytuje, kovo – balandžio mėnesį GIMK pagrindiniai mokymai vyks Rokiškyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.