Šešiolikmetės tauragiškės tragedija: nieko neklausę atėmė ir išvežė iš namų

Šešiolikmetė Gabija – našlaitė. Skaudi vaikystė, skaudi istorija, skaudus vaiko likimas. Nuo dešimties metų Tauragėje augusiai Gabijai gyvenimas pamėtėjo visai nevaikiškų išbandymų. Atimta iš globėjų šeimos, mergaitė buvo išvežta į Panevėžio globos namus.

 Gabija redakcijai pateikė jos vykdytos apklausos, kaip ji jaučiasi Panevėžio globos namuose, raštu nuotrauką, geriausia dovana jai būtų – grįžti į Tauragę.<br> 123rf asociatyvi ir asmeninio archyvo nuotr.
 Gabija redakcijai pateikė jos vykdytos apklausos, kaip ji jaučiasi Panevėžio globos namuose, raštu nuotrauką, geriausia dovana jai būtų – grįžti į Tauragę.<br> 123rf asociatyvi ir asmeninio archyvo nuotr.
 Šešiolikmetė Gabija – našlaitė. <br>  123rf asociatyvi nuotr.
 Šešiolikmetė Gabija – našlaitė. <br>  123rf asociatyvi nuotr.
 Gabija redakcijai pateikė jos vykdytos apklausos, kaip ji jaučiasi Panevėžio globos namuose, raštu nuotrauką, geriausia dovana jai būtų – grįžti į Tauragę.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Gabija redakcijai pateikė jos vykdytos apklausos, kaip ji jaučiasi Panevėžio globos namuose, raštu nuotrauką, geriausia dovana jai būtų – grįžti į Tauragę.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Ramunė Ramanauskienė, kurjeris.lt

Apr 20, 2019, 7:43 PM

Gabija sako, kad tai padaryta jos nei atsiklausus, nei normaliai paaiškinus, kodėl jai neatsirado vietos Tauragės vaikų globos namuose „Šaltinėlis“. Kol institucijos mėto viena kitai šią problemą it karštą bulvę, mergaitė ašaroja ir pagalbos šaukiasi visų įmanomų tarnybų. Paauglės prašymas grąžinti ją į Tauragę pasiekė ne tik Įvaikinimo, Vaikų teisių apsaugos tarnybų vadovybę, bet ir Seimą. Į Panevėžį – tiesiai iš pamokų

Išbandymų Gabijai (vardas pakeistas) likimas nepašykštėjo – mergaitės mama mirusi, o apie tėvą ji pati mažai ką žino. Mergaitė turi dvynę seserį, tačiau jau kurį laiką pastaroji gyvena Panevėžio globos namuose, todėl, pasak šešiolikmetės, bent iki šiol stipraus ryšio su seserimi ji nejautė. Būdama dešimties, mergaitė pateko Tauragėje gyvenančių globėjų globon. Iki pat šių metų vasario laimingai šioje šeimoje gyveno, savo globėjus ir dabar vadina mama ir tėčiu. Tačiau nelaimei dėl su Gabija visiškai nesusijusio incidento tuo metu iš globėjų Tauragėje buvo paimti visi keturi globoti vaikai. Visi jie pateko į Tauragės „Šaltinėlio“ globos namus.

Gabija sako, kad smūgis ir vaiko teisių specialistų sprendimas paimti ją ir kitus vaikus iš globėjų šeimos buvo didžiulis. Mergaitė kaip įmanydama jam priešinosi, tačiau perkalbėti institucijas, kad jai su globėjais gyventi gerai, kad ji šioje šeimoje laiminga, Gabijai nepavyko. Mergaitė suskubo rašyti laiškus visiems, kam tik sugalvojo – Seimo nariams, Įvaikinimo tarnybai, vaiko teisių apsaugos specialistams, kad nori gyventi su savo tėvais.

Tačiau užuot išpildžiusios Gabijos prašymą, institucijos nusprendė kitaip – tiesiai iš mokyklos mergaitė buvo išvežta į Panevėžio bendruomeninius vaikų globos namus, kur gyvena jos dvynė sesuo. Mergaitė tvirtina, kad jos niekas neklausė, ar ji nori gyventi Panevėžyje, tiesiog įsodino į mašiną, užrakino dureles, kai ši pagrasino iššoksianti iš važiuojančio automobilio, ir išvežė.

Teismas – palankus mergaitei

Šiuo metu Panevėžyje, susitikusi su seserimi, Gabija jaučiasi kiek geriau. Tačiau savo nuomonės nepakeitė – ji nori gyventi Tauragėje, kur jos globėjai, kur jos mokykla ir draugai. Mergina sutiktų būti apgyvendinta vaikų globos namuose, tačiau vaikų teisių specialistai jai aiškina, kad Tauragės „Šaltinėlio“ globos namai perpildyti – Gabijai juose nėra vietos. Netekusi vilties mergaitė net pagrasino vaikų teisių specialistams, kad užaugusi, tai yra kai jai sukaks 18 metų, valstybę ji paduos į teismą už jos sužalotą gyvenimą.

Vis dėlto pirmąją kovą Gabija laimėjo – kovo 19 dieną Panevėžio apylinkės teismas priėmė neskundžiamą nutartį, kuria įpareigojo Tauragės rajono savivaldybės administraciją imtis priemonių tinkamai atstovauti Gabijos interesams, surasti asmenis ar instituciją Tauragės rajono savivaldybės teritorijoje, kad mergaitei būtų sudarytos sąlygos augti saugioje ir palankioje aplinkoje. Tauragės valdininkai taip pat įpareigoti kooperuotis su „Šaltinėlio“ globos namais, Vaiko teisių apsaugos tarnyba ir rasti mergaitei tinkamą globėją.

Teismo nutartis įsigaliojo jos priėmimo dieną – kovo 19-ąją. Praėjo beveik mėnuo, bet Gabija vis dar Panevėžyje. Ką per tą laiką nuveikė institucijos?

Gabija: „Vilties neprarandu“

„Tauragės kurjeriui“ pavyko pasikalbėti su šiuo metu Panevėžio globos namuose gyvenančia Gabija.

„Tauragės kurjeris“. Jūs visi keturi globojami vaikai patekote į Tauragės vaikų globos namus, kodėl netrukus nuspręsta tave išvežti į Panevėžį? Ar tau atsakingos institucijos paaiškino?

Gabija. Nesuprantu, kodėl taip įvyko. Manęs neklausė. Tiesa, man pasiūlė važiuoti į Panevėžį, tačiau aš atsisakiau. Vieną dieną sėdžiu pamokoje. Man mokytoja pasakė eiti pas socialinę darbuotoją. Pamačiau, kad atvažiavo vaikų teisių specialistai. Ir išvežė, ir viskas.

TK. Paprastai kalbant, įsodino į mašiną ir išvežė į Panevėžį?

Gabija. Taip.

TK. Tauragėje gyvenai nuo dešimties metų, beveik septynerius metus. Kodėl nori gyventi būtent Tauragėje?

Gabija. Čia mano draugai, bendraklasiai, su kuriais aš labai gerai sutariu ir dabar bendrauju.

TK. Jei gyventum Tauragėje, kad ir vaikų globos namuose, būtų kas tave lankytų?

Gabija. Tai taip, žinoma. Tėveliai lankytų.

TK. Buvusius globėjus vadini mama ir tėčiu?

Gabija. Taip. Mes ir dabar bendraujam, mūsų ryšys nenutrūko.

TK. Ar prašei institucijų, kad tave sugrąžintų į Tauragę, jei ne pas globėjus, tai bent į vaikų globos namus?

Gabija. Taip, sakiau per apklausą. Tačiau man pasakė, kad Tauragės globos namuose nėra vietų.

TK. O kaip tau pačiai atrodo, yra Tauragės vaikų globos namuose vietų ar nėra? Gyvenai ten kelias dienas.

Gabija. Kaip yra šiuo metu, nežinau. Jau du mėnesiai praėjo. Bet man atrodo, kad yra. Tas kelias dienas globos namuose gyvenau viename kambaryje su kita mergaite. Tai tuomet man vieta buvo. Ir tikrai laisvų vietų buvo. Mačiau. Buvo ir laisvų kambarių, ir laisvų lovų. Be to, žinau, kad visai neseniai kelis vaikus globoti pasiėmė jų artimieji. Aš tuos vaikus pažįstu (Gabija išvardijo vaikų vardus, – red.).

TK. Ko, tavo nuomone, nepadaro Vaiko teisų apsaugos tarnyba ir kitos institucijos? Ar tavo atžvilgiu jos priima tinkamus sprendimus?

Gabija. Jos nepaiso vaikų norų. Be to, aš jau beveik nebe vaikas, vasarą man sukaks 17 metų. Mano noras gyventi Tauragėje ne šiaip užgaida. Aš jau galiu pagrįsti, jau galiu atsakyti už savo veiksmus ir nuomonę turiu.

TK. Tai ar žinai, koks likimas tavęs lauka – kur gyvensi: liksi Panevėžyje, ar tau bus rasta vieta Tauragėje? Tau paaiškina tarnybos, ką jos veikia?

Gabija. Man niekas nieko nesako. Žinau tik, kad po kelių dienų bus dar vienas teismas dėl mano globos. Daugiau nieko nežinau.

TK. Gabija, kai tave paėmė iš šeimos, vaikų teisių specialistams išsiuntei žinutę, kad užaugusi paduosi valstybę į teismą. Tikrai ruošiesi tą padaryti?

Gabija. Žinoma, tuo metu tai buvo emocinis protrūkis. Iš nevilties. Bet vilties aš dar neprarandu.

Politikai tikisi problemą išspręsti

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Navickas patikino Gabijos situaciją žinantis, tačiau negalintis jos komentuoti, nes neturi teisės, mat Gabija – nepilnametė. Tačiau V.Navickas tikisi, kad problema bus išspręsta ir mergaitei bus pagelbėta. Esą savivaldybės administracija daro viską, ką tik gali. Rasti globėjų Tauragėje nelengva.

Tačiau V.Navickas išreiškė abejonę – esą jam kyla klausimų, kodėl mergaitė šios liūdnos istorijos pradžioje buvo išvežta į Panevėžį. Jis nėra tikras, ar vaikų teisių specialistai pasielgė tinkamai.

Šią situaciją pasiryžusi stebėti ir savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komiteto pirmininkė Iveta Skurvydienė. Nors jos kadencija jau baigiasi, tačiau I.Skurvydienė patikino nepaliksianti Gabijos problemos nuošalyje.

– Manau, kad vaikas, apskritai bet kuris žmogus, turi teisę gyventi ten, kur jis nori. Suprantu, kad mergaitė iš globėjų buvo paimta teisėtai, jie padarė nusižengimą, tačiau šis nusižengimas su Gabija niekaip nesusijęs. Juk ne vienas mes esame už ką nors bausti, tačiau bausti už tai vaiką nėra labai sąžininga, – kalbėjo tarybos narė.

I.Skurvydienė tikisi, kad institucijos išspręs problemą paauglės naudai.

Vaikų namuose laisvos vietos nėra

Paklausta, ar Tauragės „Šaltinėlio“ vaikų globos namuose tikrai šiuo metu nėra vietų, šios įstaigos direktorė Lina Baziliauskienė konstatavo – tikrai nėra.

– Pagal globos normą vienoje mūsų šeimynoje gali gyventi aštuoni vaikai. Jei šeimynoje yra brolių ir seserų, šeimynos sudėtis leidžiama iki dešimties vaikų. Šiuo metu turim 24 vaikus, tiek, kiek ir galime turėti pagal socialinės globos normas, – kalbėjo L.Baziliauskienė.

Tačiau buvo metų, kai Tauragės vaikų globos namuose gyveno 80 ir net 100 vaikų, ir vietos jiems visiems atsirasdavo. Štai prieš dvejus metus, 2017-aisiais, „Šaltinėlyje“ gyveno 53 globotiniai, nors to meto normos leido šiai įstaigai globoti tik 40 vaikų. Kodėl dabar negalima padaryti išimties vienam vaikui? Globos namų direktorė aiškina, kad tokiu atveju pažeistų globos normas – esą kai įstaigos atvažiuoja tikrinti, išimčių nebūna. L.Baziliauskienė sako, kad naujus globėjus mergaitei privalo surasti Tauragės savivaldybės administracija ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba.

L.Baziliauskienė aiškina, kad šiuo metu globos namai yra pertvarkos etape – planuojama įsigyti bendruomeninius šeimos namus.

– Iki 2020 metų gruodžio 31 dienos mūsų, kaip vaikų globos namų įstaigos, turi nebelikti, – sakė įstaigos vadovė.

Ką nuveikė vaikų teisių specialistai?

Į „Tauragės kurjerio“ užklausą, kas nuo kovo 19-osios iki šios dienos nuveikta dėl Gabijos grąžinimo į Tauragę, Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Birutė Sragauskienė elektroniniu paštu atsiuntė štai tokį atsakymą:

„Tauragės rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, už globėjų/rūpintojų paiešką atsakingas Tauragės rajono savivaldybei pavaldus Globos centras, kurio viena iš funkcijų – organizuoti budinčių globotojų, socialinių globėjų, globėjų giminaičių, įtėvių paiešką. Todėl dėl platesnės informacijos siūlome kreiptis į Tauragės rajono savivaldybę. Panevėžio apylinkės teismas nagrinėja civilinę bylą dėl nepilnametės, kuri šiuo metu laikinai rūpinama Panevėžio bendruomeniniuose vaikų globos namuose.

Teismo priimtoje nutartyje nurodyta, kad į bylą kaip suinteresuoti asmenys įtraukta ir Tauragės rajono savivaldybė, ir Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius (toliau – VTAS), kuriam byloje atstovauja Tarnybos Panevėžio apskrities Panevėžio miesto VTAS specialistas.

Tauragės rajono savivaldybė teismo nutartimi įpareigota vykdyti Tauragės r. sav. teritorijoje paiešką nepilnametei surandant asmenis ar instituciją, kuri sudarytų sąlygas jai augti saugioje ir jos raidai palankioje aplinkoje bei galėtų tapti vaiko globėjais (rūpintojais).

Tauragės apskrities VTAS dar vasario 25 dieną organizavo pasitarimą su Globos namų administracija ir Tauragės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus atstovais dėl galimybių nepilnametei gyventi ir būti rūpinamai Tauragėje. Pasitarimo metu buvo išklausytos nuomonės, Globos centro atstovai informavo, jog „Šaltinėlio“ vaikų globos namuose nėra laisvų vietų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.