Atsakė, ar paliekant vaiką pas senelius privaloma įforminti laikinąją globą

Tarp vaikus auginančių tėvų nemažai baimės pasėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešimas, kad paliekant vaiką seneliams nors ir savaitei, kai tėvai išvyksta į užsienį (pavyzdžiui, atostogų ar į komandiruotę), reikia įforminti laikinąją vaiko globą.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 11:23 AM

„Tėvai, išvykdami iš Lietuvos ir palikdami savo vaikus pasirinktiems asmenims (tai gali būti seneliai, kiti artimi giminaičiai ir pan.) ne ilgesniam kaip aštuoniolikos mėnesių terminui nuo išvykimo, prieš 30 kalendorinių dienų iki išvykimo turi pateikti prašymą savo gyvenamosios vietos savivaldybės administracijai dėl laikinosios globos nustatymo – tai svarbu, nes tėvai, fiziškai neturėdami galimybių pasirūpinti savo vaikų poreikiais ir interesais, turi sudaryti tinkamas sąlygas tai padaryti kitiems asmenims. Taigi, jeigu tėvai sugeba pasirūpinti, jog vaikai, atostogaudami pas senelius, bus saugūs, sveiki ir laimingi, jokių įgaliojimų ir leidimų nereikia.

Bet išvykę į užsienį (net ir savaitei, dėl savo pačių ramybės ir vaikų saugumo) ir palikę vaikus prižiūrėti kitiems asmenims, patys neturėdami sąlygų operatyviai pasirūpinti savo vaikų interesais (sutikite, nelaimė gali nutikti ir per vieną dieną), tėvai privalo tai įgyvendinti teisiškai – pasirūpinti laikinąja vaikų globa tėvų prašymu“, – praėjusį ketvirtadienį rašė tarnyba.

Tokia žinutė sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą. Vėliau tarnyba suskubo atsiprašinėti ir gintis, kad už vaikų palikimą su seneliais be laikinosios globos įforminimo grėsmės lygio vaikams nustatinėti neketina.

„Gerbiami tėveliai ir seneliai, atsiprašome, kad biurokratinis ir sausas įrašas sukėlė jums tiek nerimo.

Atsiprašome, kad biurokratiškai pristatydami teisės aktus nepateikėme jums ir aiškių tų teisės aktų taikymo aplinkybių.

UŽTIKRINAME, KAD VAIKO PALIKIMAS SENELIAMS PER ATOSTOGAS AR IŠVYKUS NĖRA IR NEGALI BŪTI PRIEŽASTIMI NUSTATYTI GRĖSMĘ VAIKO SAUGUMUI.

Atsiprašome senelių, jei jiems kilo bent menkiausia mintis, kad mes abejojame jų gebėjimu pasirūpinti anūkais.

Senelių ir anūkų santykiai yra labai svarbūs ir mes esame dėkingi seneliams už jų dėmesį ir meilę mažiesiems.

Laikinosios globos TĖVŲ PRAŠYMU įforminimas yra TĖVŲ TEISĖ ir tai reikalinga įgyvendinti tik atvejais, kai norima gauti tas paslaugas, kurioms reikia tėvų sutikimo – medicinos įstaigose (jei asmuo nenurodytas, kaip galintis gauti medicininius duomenis), keičiant mokyklą ar ikimokyklinio ugdymo įstaigą ir kt.

Jei buvimo pas senelius metu kitoms įstaigoms nereikalingas tėvų raštiškas patvirtinimas, dokumentų forminimas nėra būtinas.

Labai atsiprašome!

SVARBU: VTAS specialistai netikrina, nevaikšto po namus savo iniciatyva, tik reaguoja į pranešimus.

INFORMACIJA:

Teisės aktai nedraudžia palikti vaiko atostogoms pas senelius, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju būtina įvertinti, kuriam laikotarpiui ir kokiu tikslu vaikas yra paliekamas, ar tai yra trumpas atostogų laikotarpis, ar vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui, ar vaiko tėvai jo buvimo pas senelius laikotarpiu teikia vaikui išlaikymą, bendrauja su vaiku telefonu ar kitomis priemonėmis ir kt. aplinkybės.

Remiantis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu, tėvų teisės ir pareigos nėra perleidžiamos, išskyrus atvejus, kai atsižvelgiant į vaiko interesus, tėvų valdžia yra laikinai ar neterminuotai apribota arba vaikas atskirtas nuo tėvų įstatymų nustatyta tvarka. Taigi įgaliojimai, kuriais tėvų teisės ir pareigos būtų perleidžiamos kitiems asmenims, nėra galimi, o vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui, t. y. tėvų nusišalinimas nuo vaiko ugdymo, priežiūros ir kitų pareigų, yra vaiko teisių pažeidimas“, – rašė VTAS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.