​Darželinukų tėvai pyksta: poliklinikos neduoda pažymų, o darželiai jų reikalauja

Vilnietė Eglė nepatenkinta: „Labai apsidžiaugiau, kai šiemet buvo pranešta, kad darželiui po vaiko ligos nebereikės pateikti popierinės pažymos, kad vaikas sveikas. Juk būdavo apmaudu, kai per ligų sezoną reikėdavo važiuoti į polikliniką vien dėl to popieriaus.

Darželinukui susirgus, tėvai turėtų apie tai pranešti ugdymo įstaigai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Darželinukui susirgus, tėvai turėtų apie tai pranešti ugdymo įstaigai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Darželinukui susirgus, tėvai turėtų apie tai pranešti ugdymo įstaigai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Darželinukui susirgus, tėvai turėtų apie tai pranešti ugdymo įstaigai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Formos, kurią ugdymo įstaigoje bus prašomi užpildyti tėvai, pavyzdys.
 Formos, kurią ugdymo įstaigoje bus prašomi užpildyti tėvai, pavyzdys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2019, 2:56 PM, atnaujinta Sep 20, 2019, 3:09 PM

Ir še tau kad nori – per tėvų susirinkimą rugsėjo viduryje darželio direktorė pasakė, kad tų pažymų jiems vis tiek reikia, antraip už praleistas dienas reikės mokėti. Kaip šitaip gali būti, jeigu oficialiai skelbiama, kad gydytojų pažymos nereikalingos?“

SAM: pažymų reikalauja neteisėtai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) penktadienį išplatino pranešimą, kuriame cituojami ministro Aurelijaus Verygos žodžiai: „Ugdymo įstaigos negali reikalauti medicininių pažymų nelankymui pateisinti“.

Pranešime teigiama, kad SAM sulaukia nusiskundimų iš tėvelių ir medikų, kad darželių, mokyklų, būrelių ir aukštųjų mokyklų, jog nelankymui pagrįsti kai kur vis dar reikalaujama ne tik nebeegzistuojančių pažymų 094/a, kuriomis būdavo pateisinamas nelankymas, bet ir išrašų iš medicininių dokumentų ir e. sveikatos sistemos, kur yra itin jautrūs sveikatos duomenys. Reaguodamas į tai, sveikatos apsaugos ministras A.Veryga ragina ugdymo įstaigas kuo greičiau atlikti neatliktus „namų darbus“ – parengti tvarkas nelankymui pateisinti bei su jomis supažindinti tėvelius.

Nuo rugsėjo atsisakius perteklinių 094/a pažymų, kuriomis iki šiol buvo pateisinamas mokinių, studentų neatvykimas į ugdymo įstaigą, savivaldybės ir ugdymo įstaigos turėjo parengti tvarkas ir nusimatyti, kaip pateisins neatvykimą dėl ligos, su jomis supažindinti tėvus ar globėjus, pilnamečius mokinius, studentus. Jas tai padaryti įpareigojo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Ministro A.Verygos teigimu, dabartinė situacija kelia nerimą ir yra netoleruotina, nes ugdymo įstaigos neturi teisės prašyti pateikti tik medikams skirtų duomenų iš žmonių sveikatos istorijų.

„Sulaukiame žinių ne tik iš tėvelių, bet ir medikų, kai prašoma pristatyti jau nebeišduodamas pažymas ar net ligos istorijų išrašus, kur gausu sveikatos informacijos apie žmogaus sveikatą, niekaip nesusijusios su nelankymo pateisinimu.

Taip ir mokiniai, ir jų tėveliai, ir studentai, ir medikai tampa laiku savo pareigų neatlikusių įstaigų įkaitais. Juolab, kad tai yra itin jautrūs sveikatos duomenys apie diagnozę, atliktus tyrimus, jų rezultatus, paskirtus vaistus, kurie neturi nieko bendro su pateisinimu dėl ligos, nes nėra nurodoma, koks gydymo režimas skirtas – kiek reikia sveikti namuose. Kitaip tariant, tai yra neteisėti ugdymo įstaigų prašymai“, – sakė A. Veryga.

Būtent todėl ministras ragina ugdymo įstaigos, kurios dar to nepadarė, kuo greičiau patvirtinti tvarkas, kaip teisinti nelankymą, ir su jomis supažindinti tėvelius, nes dabartinė situacija negali toliau tęstis.

Įspėja apie baudas

Tai, kad ugdymo įstaigos negali prašyti itin jautrių sveikatos duomenų, patvirtina ir Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI), į kurią išaiškinimo, ar sveikatos duomenų tvarkymas ugdymo įstaigose atitinka teisės aktų reikalavimus, kreipėsi SAM.

VDAI vienareikšmiškai nurodė, kad reikalavimas pateikti duomenis apie sveikatą nėra pagrįstas, o įstaigoms, kurios pažeidžia Bendrojo asmens duomenų apsaugos reglamentą, gali būti taikomos baudos. Jos gali siekti 0,5 arba 1 proc. nuo metinio biudžeto, bet ne daugiau kaip 60 000 eurų.

SAM primena, kad nuo kitų metų, atlikus kasmetinį profilaktinį patikrinimą, bus išrašomas elektroninis mokinio sveikatos pažymėjimas. Jame bus atsisakyta perteklinės informacijos, tokios kaip vaiko susirgimo diagnozė, tačiau bus pateikiamos rekomendacijos, kurių turėtų laikytis ugdymo įstaigos užtikrindamos vaiko sėkmingą dalyvavimą ugdymo procese. Jei ugdymo įstaigos dėl kažkokių priežasčių negalės matyti elektroninio pažymėjimo, medikas galės jį tiesiog atspausdinti ir perduoti tėvams.

Darželiai nori žinoti

Vilniaus miesto ikimokyklinių įstaigų asociacijos vadovė, lopšelio-darželio „Lazdynėlis“ direktorė Elena Markevičienė sakė, kad dėl sveikatos pažymų išties buvo kilę neaiškumų, kuriuos bent jau Vilniuje, panašu, pavyko išspręsti. Juk ikimokyklinio ugdymo įstaigos turi žinoti, kiek dienų vaikas lankė įstaigą, kad paskaičių jo tėvams mokestį už lankytas dienas, be to, reikia vesti ligoniukų apskaitą, kad būtų aišku, kiek porcijų maisto vaikams gaminti.

„Diskutavome apie tai Vilniaus miesto savivaldybėje su vicemere, kitais atsakingais asmenimis, ir sutarėme, kaip turėtų būti tvarkomi lankomumo reikalai. Jie jau taikomi nemažoje dalyje Vilniaus darželiuose, tikriausiai pereis ir į kitus miestus“, – sakė E.Markevičienė.

Taigi dabar tėvų prašoma, kai vaikas suserga, iš ryto telefonu apie tai pranešti ugdymo įstaigai, tam, kad jam nebūtų ruošiamas maistas. O kai vaikas grįš po ligos, tėvai bus prašomi užpildyti jiems pateiktą formą, kurioje nurodys, nuo kada iki kada vaikas sirgo.

„Buvo ir siūlymų, kad reikia kliautis tėvų žodžiu ar laisvos formos rašteliu, tačiau tuomet būtų sudėtingiau tvarkyti apskaitą, skaičiuojant, kiek dienų vaikas lankė darželį“, – sakė E.Markevičienė.

Ir patikino, kad darželių administracija su gydymo įstaigomis nekontaktuos ir netikrins, ar nurodytomis dienomis vaikas tikrai sirgo. Tai yra, jeigu tėvai nuspręs sloguojantį vaiką kelias dienas palikti namie, bet į gydytojus nesikreips, už praleistas dienas mokestis tikrai nebus skaičiuojamas.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė sakė: „Jei nuspręsta, kad pažymų nereikia, vadinasi, nereikia. Dabar kiekviena mokykla ir darželis pats spręs, kaip pateisinti nelankytas dienas.“ O ar negali būti, kad, kai pažymų nebereikia, tėvai meluos, kad darželinukas sirgo, tiesiog nenorėdami mokėti už praleistas dienas? „Išties ir seniau būdavo atvejų, kai tėvai panorėję gaudavo pažymą, nors vaikas nesirgo. Gal tos pažymos ir nebuvo labai reikalingos“, – sakė J.Grubliauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.