Sušvelnino apibrėžimą, kas laikoma vaiko palikimu be priežiūros

Vaikystėje namai yra ta aplinka, kurioje vaikas praleidžia daugiausia laiko. Formuojantis vaiko asmenybei labai svarbu, kad vaikas, būdamas namuose jaustųsi psichologiškai ir fiziškai saugus.

 Saugumo jausmas yra vienas iš esminių veiksnių sveikai vaiko asmenybės raidai.<br> 123rf nuotr.
 Saugumo jausmas yra vienas iš esminių veiksnių sveikai vaiko asmenybės raidai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2020, 3:18 PM

„Saugumo jausmas yra vienas iš esminių veiksnių sveikai vaiko asmenybės raidai. Namie gali nebūti skanumynų ar daugybės naujausių žaislų, bet jei vaikas juose jausis saugus – jo pagrindiniai poreikiai bus patenkinti. Jei tėvai namuose vartoja alkoholį, rekomenduojame bent vienam iš tėvų išlikti blaivia sąmone, kad galėtų užtikrinti vaikui saugią aplinką, atliepti jo poreikius, jau nekalbant apie konfliktines situacijas ar smurtą šeimoje“, – sakė Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Alina Vaičekauskienė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai primena, kad nuo 2020 m. sausio 1 dienos yra sušvelnintas vaiko iki 6 metų palikimas be priežiūros. Naujomis pataisomis panašiai kaip ir anksčiau numatoma, kad vaiko tėvai turi pasirūpinti, jog vaikas iki 6 metų ar vaikas su negalia, atsižvelgus į jo specialiuosius poreikius ir brandą, be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių nei 14 metų žmonių priežiūros. Tačiau palikimu be priežiūros nelaikomas trumpalaikis (iki 15 min. trukmės) vaiko iki 6 metų palikimas saugioje aplinkoje su 7-13 metų amžiaus asmenimis, kurie pagal savo brandą yra pajėgūs esamoje situacijoje juo pasirūpinti.

„Vaiko teisių apsaugos specialistų darbo patirtis rodo, kad ne kiekvienas šešiametis ar net keleriais metais vyresnis vaikas gali būti paliktas vienas namuose – tai priklauso nuo paties vaiko, jo įgūdžių, būdo bruožų. Primename, kad tėvai, palikdami vaiką ar vaikus namuose, pirmiausia, turi pasirūpinti, jog būtų išvengta vaiko teisių pažeidimų – nepriežiūros atvejų, vaiko palikimo vieno namuose naktį ar aplinkoje, kurioje galimai gresia pavojus jo sveikatai ar net gyvybei“, – teigė A. Vaičekauskienė ir pridūrė, jog taip derėtų elgtis ne dėl vaiko teisių apsaugos specialistų, o dėl pačių vaikų gerovės.

Jei tėvai nusprendžia vaiką palikti vieną namuose, prieš palikdami turėtų atsakyti sau į keletą klausimų: ar vaikas yra pakankamai suaugęs ir brandus, kad klausytų tėvų nurodymų net jiems nebūnant šalia; ar vaikas sugeba atrakinti ir užrakinti duris, atidaryti ir uždaryti langus; ar netikėtoje situacijoje, pavyzdžiui, pridegus maistui ir įsijungus dūmų detektoriui, vaikas nesutriks; ar vaikas sugebės susisiekti su tėvais ar kitais suaugusiais, jeigu jam reikės pagalbos ir pan. Primename, kad nakties metu, nuo 22 iki 6 val. ryto, negalima vienų namie palikti arba vienų į lauką išleisti vaikų iki 14 metų amžiaus. Su suaugusiais žmonėmis vaikai tuo metu lauke gali būti.

Įtarus, jog namuose paliekamas vaikas, kuris, jūsų nuomone, negali savimi pasirūpinti, ar vaikas paliekamas ilgam laikui, be maisto ir pan., raginame kreiptis į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinį vaiko teisių apsaugos skyrių. Gavę pranešimą, specialistai apsilankytų vaiko gyvenamojoje vietoje, išsiaiškintų situaciją ir, esant būtinybei, imtųsi priemonių, kad būtų apgintos vaiko teisės bei geriausi interesai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.