Kodėl verta saugoti nekaltybę iki pilnametystės?

Kada geriausia prarasti nekaltybę? Net ekspertai šiuo klausimu ginčijasi. Vieni tikina, jog svarbiausia yra lytinė branda. Tai reiškia, jog paaugliai, kuriems jau yra 14-16 metų galėtų pradėti lytini gyvenimą ir tai būtų normalu. Tuo tarpu kiti tikina, jog kur kas svarbiau yra emocinė branda, kuri įgaunama kur kas vėliau. Portalas tipy.pl pateikė 6 priežastis, kodėl verta saugoti nekaltybę iki pilnametystės.

Kaip žinia, uždraustas vaisius yra skaniausias, tačiau kas būna jį suvalgius?<br>123rf.com nuotr.
Kaip žinia, uždraustas vaisius yra skaniausias, tačiau kas būna jį suvalgius?<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2015, 9:28 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:00 PM

1. Kam tai daryti anksčiau?

Sekso po pilnametystės šalininkai tikina, jog nėra jokių priežasčių ankstesniam seksui. Jeigu vis dar esate nepilnametė – pagal įstatymus esate vaikas. O ką privalo vaikai? Mokytis mokykloje, o ne tobulinti savo žinias lytinio gyvenimo srityje. Nemažai panelių, kurios pradėjo lytinį gyvenimą anksčiau, laikui bėgant, gailisi. Tos merginos dažnai prasitaria, jog tai nebuvo jų pačių iniciatyva, o žiniasklaidos, bendraamžių bei partnerio įtaka.

2. Esate beveik suaugusi

Teoriškai nėra didelio skirtumo tarp to laiko, kai lieka porą mėnesių iki pilnametystės ir to, kai jau esate pilnametė. Esate tas pats žmogus, ta pati panelė. Tačiau vis dėlto kažkas keičiasi. Juk būtent nuo tos dienos, kai sukanka 18 metų teisiškai esate suaugęs žmogus, kuris yra atsakingas už savo padarytų sprendimų pasekmes. Tai, kas vyko anksčiau, nebuvo vien jūsų reikalas, juk už jus atsakingi buvo tėvai. Būtent jie turėtų daugiausia rūpesčių, jeigu jus pastotumėt.

3. Esate labiau subrendusi nei anksčiau

Pagal psichologus, nėra skirtumo tarp 16 bei 18 metų amžiaus. Juk iki 18 metų esate paauglė. Tačiau verta pagalvoti, kaip jaučiatės pati.. Šis trumpas laiko tarpas iš tikrųjų daug ką pakeičia. Jūs išmokstate priimti savo kūną, galvojate apie savo sprendimų pasekmes, nesivadovaujate aklai mados principais ir nebandote liguistai pritapti prie visų žmonių. Vis labiau vadovaujatės protu, todėl priimti teisingą sprendimą yra lengviau.

4. Prisiimate atsakomybę už savo veiksmus

Jums tik atrodo, jog esate suaugusi ir galite daryti viską, tačiau iki pilnametystės už jus atsakingi yra tėvai. Turėtumėte pagalvoti apie tai, kaip jie jaustųsi sužinoję, jog jūs pastojote? Nebaigtas pagrindinis ugdymas, ką jau kalbėti apie aukštesnį mokslą. Nemažai tėvų turi patys auklėti jūsų vaiką kaip savo. Tuo tarpu kai jūs jau esate pilnametė, tėvai tegali padėti, patarti. Tačiau jiems nereikės auklėti savo dukros vaiko, kuris vėliau galvos, jog esate jo sesuo, bet ne mama. Sakote, jog būnant 16 metų galima tinkamai apsisaugoti nuo nėštumo? Taip, bet gal vis dėlto nepamirškite, jog rizika visada išlieka.

5. Lengvai galite įsigyti kontracepcijos

JAV arba Vakarų Europoje nėra nepatogumų dėl kontracepcijos, juk ten prezervatyvai yra dalinami mokyklose, o ir kontraceptinių tablečių galite įsigyti nesunkiai. Tuo tarpu Lietuvoje dažnai yra reikalaujamas bent vieno iš tėvų sutikimas dėl jūsų apžiūros, jeigu jūs esate iki 16 metų amžiaus. Tad jūs kaip ir galite eiti pas gydytoją, bet vis dar esate priklausoma nuo tėvų.

6. Nejaučiate, jog darote kažką blogo

Kaip žinia, uždraustas vaisius yra skaniausias, tačiau kas būna jį suvalgius? Neretai būna, jog nepilnametės panelės pasiryžtą pradėti lytinį gyvenimą ir nemato tame nieko blogo. Ar tikrai nemato? Dažnai būna, jog tai tik žodžiai, o vidus ir sąžinė sako kur kas kitokius dalykus. Jaučiamas sąžinės griaužimas, kuris neretai gali būti labai stiprus. Patikėkite, jeigu tėvai sužinotų, jog būdama penkiolikos jūs jau užsiimat seksu, tai sureaguotų kur kas kitaip nei sužinotų, jog tai pradėjote daryti būdama pilnamete. Kodėl? Vėlgi iki pilnametystės tėvai jaučiasi už jus atsakingi ir tokie yra. Neverta pamiršti to, kad galite prisišaukti problemų ne tik sau, bet ir kitiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.