Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Keičiasi mados: į intymią zoną vėl grįžta vešlios šukuosenos

Vešlūs gaktos plaukai – vaisingumo ir lytinės sveikatos požymis. Taip mano korėjiečiai, todėl Korėjoje pastaruoju metu išpopuliarėjo gaktos plaukų transplantavimo operacijos. Kol tai dar neužkariavo Vakarų pasaulio, modernios vakarietės ir toliau kruopščiai šalina visus apatinės kūno dalies plaukelius. Bet ar ilgam? Intymių kūno sričių grožio standartai, ypač moterų gaktos plaukų, nuolat keičiasi.

Bikinio srities mados keitėsi visais laikais.<br>123rf nuotr.
Bikinio srities mados keitėsi visais laikais.<br>123rf nuotr.
Kalbama, kad vešlią šukuoseną intymioje vietoje populiarina ir N.Campbell.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kalbama, kad vešlią šukuoseną intymioje vietoje populiarina ir N.Campbell.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2015-11-21 19:01, atnaujinta 2017-10-03 11:38

Skausminga, nemalonu ir dar brangu.

Daugybė moterų pasiryžusios aukoti valandas savo brangaus laiko ir kęsti skausmus vien tam, kad jų bikinio sritis būtų graži. Ar jums kilo klausimas, kodėl tai reikia daryti?

Kad turėtų vešlesnę intymios zonos šukuoseną, korėjietės pasiryžusios suploti nemažus pinigus – porą valandų trunkanti procedūra kainuoja apie 2 tūkstančius eurų.

Vakarų šalyse dar prieš keletą metų buvo garbinama visiškai lygi, beplaukė bikinio sritis. Bet štai pastaruoju metu pradėta kalbėti, jog gaktos plaukai vėl madingi. Kol kas vešli intymioji sritis dar netapo visuotine mada, bet, matyt, taip bus neilgai.

Bikinio srities mados keitėsi visais laikais.

Kada ir kuri kultūra pirmiausia išpopuliarino visiškai nuskustą bikinio sritį? Kada buvo išrastas gaktos plaukų perukas? Kas nužudė storus, vešlius moters gaktos plaukus – moteriškų intymių sričių apsaugą?

Ar tiesa, kad dėl to kalti pornografiniai filmai, populiarus amerikiečių televizijos serialas „Seksas ir miestas“? O gal šiai tendencijai įtakos turėjo džinsų žemu juosmeniu mada?

Jei jums kyla šie klausimai, skaitykite toliau.

Pasirodo, nėra ko kaltinti „Sekso ir miesto“ pagrindinės herojės Keri Bredšou ir jos modernių draugužių kompanijos už niekinamus plaukelius toje vietoje. Mūsų protėviai irgi vertino glotnią beplaukę bikinio sritį.

Pavyzdžiui, senovės egiptiečiai aštria pemza ar vašku šalino beveik visus plaukus nuo savo kūno, įskaitant ir intymioje srityje. Taip nepageidaujamus plaukelius šalino ir kai kurios Vidurinių Rytų moterys. Na, o senovės Turkijoje maži plaukeliai neretai buvo šalinami depiliaciniais kremais.

Senovės graikės manė, kad intymiosios srities plaukeliai – nekultūringa ir nepadoru. Todėl kad juos pašalintų, ypač kurtizanės – turtingų aukštuomenės narių meilužės – imdavosi net drastiškų priemonių. Jos kruopščiai ir kantriai pešiodavo plaukelį po plaukelio arba gaktos plaukus tiesiog nudegindavo.

Aukštesnės klasės romėnės irgi troško beplaukės bikinio srities. Manoma, kad senovės Romoje intymių vietų plaukus šalino ir kai kurie vyrai. Tiesa, jie dažniausiai laikyti dabitomis.

Viduramžiais Europoje grožio samprata visiškai pasikeitė. Vešli intymioji sritis tapo madinga. Tiesa, vis dar buvo moterų, kurios dėl įvairių priežasčių namuose pagamintais kremais kruopščiai šalino gaktos plaukelius.

Vienos tai darė dėl didesnio patrauklumo, o kitos tiesiog higienos sumetimais. Tuo metu purve skendinčioje Europoje visus puolė utėlės.

Būtent viduramžiais išpopuliarėjo ir gaktos perukai. Net ir Anglijos, Prancūzijos bei Airijos karalienė Elžbieta I vertino intymių sričių natūralumą. Tačiau viena žymiausių visų laikų monarchių įvedė naują madą – visiškai skustus antakius.

Paskui dar keletą šimtmečių Vakarų pasaulyje apie bikinio srities depiliaciją niekas nekalbėjo. Tiesa, beveik visose to meto skulptūrose ir tapybos darbuose moterys vaizduojamos lygia gakta.

Nauja apatinės kūno dalies šukuosenų mada atsirado tik XX amžiaus pradžioje. 1915-aisiais parduotuvėse pasirodė pirmieji moterims skirti skustuvai.

Tiesa, buvo skelbiama, kad jie skirti pažastims. Kaip tik tada pradėjo įsitvirtinti samprata, kad pažastų plaukai – nemoteriška ir nehigieniška.

Kojinių trūkumas Antrojo pasaulinio karo metais moteris privertė vaikščioti nuogomis kojomis. Norėdamos, kad net ir be šilkinių kojinių kojos atrodytų glotnios, moterys jas pradėjo skustis.

1946-aisiais Amerikoje pasirodė pirmasis bikinis. Štai tuomet amerikietės skustuvu pradėjo šalinti visus matomus bikinio srities plaukelius. Praėjusio amžiaus 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiais išpopuliarėjus laisvos meilės idėjoms, vėl tapo madingos ir vešlios bikinio šukuosenos.

Tuomet skelbta: gražu tai, kas natūralu. Todėl plaukuotos pažastys ir intymios zonos buvo laikomos seksualiomis.

Praėjus seksualinei revoliucijai, praėjusio amžiaus 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiais, norma tapo apdailinta bikinio sritis. Visiškai netvarkyti gaktos plaukeliai daugeliui kėlė pasibjaurėjimą.

Pavarčius tuomečius vyrams skirtus žurnalus akivaizdu, kad seksualiomis laikytos apdailintos gaktos šukuosenos.

Bet ir vėl neilgai. Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje garsenybės išpopuliarino naują braziliško depiliavimo madą – visų plaukelių šalinimą vašku.

Tokios žvaigždės kaip Holivudo aktorė Gwyneth Paltrow neslėpė, kad braziliškas depiliavimas pakeitė jos gyvenimą.

Iš pradžių daugeliui atrodęs keistokas garsenybių įgeidis turėti visiškai lygią beplaukę bikinio sritį tapo visuotinai populiarus po braziliško epizodo TV seriale „Seksas ir miestas“.

Atrodo, kad būtent po to kone visi Vakarų grožio salonai pradėjo siūlyti braziliškos depiliacijos paslaugą.

Televizijoje ir žurnalų puslapiuose pasirodė reklamos, populiarinančios ir kitokius apatinių kūno dalių depiliavimo būdus.

Bikinio srities plaukelių šalinimas tapo įprasta šiuolaikinių moterų grožio rutina. Medikai netgi paskelbė šokiruojančius rezultatus – naujoji mada šalinti intymių zonų plaukelius padėjo kone visiškai išnaikinti intymių zonų utėles.

Bet atrodo, kad braziliškos bikinio srities dienos suskaičiuotos. Pastebima nauja tendencija – retro „krūmelis“ sugrįžta.

Regis, kad naujai madai pagrindą padėjo viena garsiausių pasaulio manekenių Naomi Campbell.

Apie vešlesnes gaktos šukuosenas palankiai atsiliepia ir aktorė Cameron Diaz, televizijos laidų vedėja Kathie Lee Gifford, modelis Jenny McCarthy bei kadaise priešingai kalbėjusi aktorė G.Paltrow.

Jei galų gale nauja tendencija įsitvirtins, tai nebus kas nors skandalinga. Tai bus tik dar viena nauja mada. Ar ja sekti – jūsų pasirinkimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.