Svarbi priežastis, kodėl reguliarus seksas moterims yra naudingas

Dažnas seksas išsaugo jaunystę? Na, galbūt ne visai ir ne visur, bet vieną su vyresniu amžiumi siejamą fenomeną tikrai nutolina.

 Moterys, kurios bent kartą per savaitę turėjo lytinių santykių, susidūrė su 29 % mažesne menopauzės tikimybe per tyrimo laikotarpį nei tos, kurios seksu užsiiminėjo tik kartą per mėnesį.<br> 123rf nuotr.
 Moterys, kurios bent kartą per savaitę turėjo lytinių santykių, susidūrė su 29 % mažesne menopauzės tikimybe per tyrimo laikotarpį nei tos, kurios seksu užsiiminėjo tik kartą per mėnesį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 6:54 PM

Mokslininkai išsiaiškino, kad dažnas seksas padeda atidėti menopauzės pradžią. Menopauzė – tai ciklo ir kartu vaisingumo išnykimas su amžiumi. Įprastai ji įvyksta žengiant į šeštąjį gyvenimo dešimtmetį ar šiek tiek anksčiau. Tiesa, kai kurios moterys menopauzę išgyvena gerokai anksčiau nei kitos ir mokslininkai mano, kad surado vieną iš faktorių, kuris gali tai nulemti.

Į tyrimą įtrauktos 2936 moterys, dauguma kurių buvo apie 46 metų amžiaus. Mokslininkai su jomis kalbėjosi apie jų seksualinį aktyvumą. Moterys turėjo atskleisti, ar per pastaruosius šešis mėnesius turėjo lytinių santykių, kokių bei kiek kartų per savaitę jos įprastai užsiima seksu. Dauguma moterų (68 %) atsakė, jog gyvena vidutiniškai aktyvų lytinį gyvenimą ir bent kartą per savaitę pasimėgauja seksu.

Tyrimo pradžioje nei viena moteris dar nebuvo išgyvenusi menopauzės, tačiau mokslininkai jas sekė 10 metų ir per šį laiką menopauzė prasidėjo 45 % tyrime dalyvavusių moterų. Dauguma moterų menopauzę patyrė sulaukusios maždaug 52 metų amžiaus. Tiesa, tos kurios džiaugėsi reguliariu lytiniu gyvenimu menopauzės sulaukė žymiai vėliau.

Moterys, kurios bent kartą per savaitę turėjo lytinių santykių, susidūrė su 29 % mažesne menopauzės tikimybe per tyrimo laikotarpį nei tos, kurios seksu užsiiminėjo tik kartą per mėnesį. Tuo tarpu tos, kurios lytiniais santykiais mėgavosi tik kartą per mėnesį, susidūrė su 19 % mažesne menopauzės tikimybe per tyrimo laikotarpį nei tos, kurių lytinis gyvenimas buvo dar neaktyvesnis.

Menopauzė, žinoma, vis tiek yra neišvengiama. Tačiau reguliarus seksas gali ją pavėlinti ar bent jau užkirsti kelią pernelyg ankstyvai menopauzei. Ir mokslininkai turi paaiškinimą, kodėl taip yra.

Ovuliacija iš moterų organizmo pareikalauja labai daug energijos. Tuo metu nusilpsta imuninė sistema, moterys gali būti pažeidžiamesnės. Taigi, kai seksualinis gyvenimas tampa ne toks intensyvus, kūnas nusprendžia, kad švaistyti energijos ovuliacijai tiesiog neverta – nėštumo tikimybė vis tiek yra labai menka.

Kartu tai patvirtina vadinamąją močiutės hipotezę. Manoma, kad menopauzė – tai socialinės-biologinės evoliucijos fenomenas, padedantis išvengti konkurencijos tarp skirtingų kartų. Vyresnės moterys menopauzės dėka nebešvaisto energijos ovuliacijai, nėštumui ir gimdymui – ši teisė nesavanoriškai perduodama jaunesnės kartos moterims, kurios turi didesnę tikimybę susilaukti sveikų vaikų. Taigi, vyresnės moterys turi daugiau energijos, kurią gali skirti vaikų priežiūrai, pavyzdžiui, rūpintis savo anūkais. Kadangi žmogus yra socialinis gyvūnas, tai gali būti viena iš biologinių savybių, padedančių mums išlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.