Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

10 keistų faktų apie orgazmą, kurių tikriausiai nežinojote

Nepaisant seksualinio švietimo, pasirodo, mes dar daug ko nežinome apie seksą. Štai 10 išties įdomių faktų, susijusių su orgazmu.

 Orgazmas priklauso prie refleksų, kurių mes nekontroliuojame.<br> 123rf nuotr.
 Orgazmas priklauso prie refleksų, kurių mes nekontroliuojame.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2020, 9:57 PM

1. Jis įmanomas dar motinos įsčiose

Orgazmas priklauso prie refleksų, kurių mes nekontroliuojame – kaip, pavyzdžiui, kvėpavimas ar širdies plakimas. Šis refleksas mus lydi dar motinos įsčiose.

Izraelio radiologas Israelis Meisneris ultragarsui skirtame moksliniame žurnale paskelbė straipsnį „Pastebėjimai apie masturbaciją gimdoje“. I.Meisneris pateikė ultragarso nuotrauką su mažylio ranka, griebiančią penį masturbacijai būdingu judesiu. Atitinkamus judesius fiksavo ir ultragarsinio tyrimo aparatas. Ir jie taip pat labai priminė judesius, atliekamus masturbuojantis.

2. Tam nebūtinas kontaktas su genitalijomis

Orgazmas gali būti daugybės įvairių poveikių pasekmė. Kontaktas su genitalijomis visiškai nebūtinas. Pavyzdžiui, žmonėms su pažeistu stuburu dažnai atsiranda ypatingas jautrumas srityje, esančioje tiesiai virš pažeidimo vietos.

Literatūroje aprašytas orgazmas, kylantis liečiant kelį. O pats keisčiausias žinomas atvejis susijęs su moterimi, kuri patirdavo orgazmą valydamasi dantis.

Ji kreipėsi į gydytoją, kuris išbandė visus metodus, pradedant dantų pastų, galinčių stimuliuoti pacientės dantenas, sudėties analize, bandydamas atrasti fenomeno priežastį. Bet galiausiai padarė išvadą, kad kaltas sudėtingas sensomotorinių judesių, atliekamų valantis dantis, kompleksas – būtent jie moteriai sukeldavo tokią keistą reakciją.

Tačiau dar keistesni buvo tolesni pačios moters jausmai. Būdama giliai religinga, ji visa tai sau paaiškino demonų apsėdimu. Ir liovėsi valytis dantis, apsiribodama tik burnos skalavimu.

3. Jis gali nutikti ir mirusiesiems

Vienas svarbiausių orgazmo „paleidžiamųjų mechanizmų“ – sritis prie stuburgalio, kur yra kryžkaulio nervo šaknelė. Stimuliuojant šį tašką, pavyzdžiui, elektros srove, tai beveik garantuotai baigiasi orgazmu.

Įdomu tai, kad nugaros smegenų refleksus galima sukelti net ir mirusiesiems. Tiksliau, kai mirtis jau atėjusi, bet gyvybė palaikoma dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatu (tai gali būti daroma, pavyzdžiui, palaikant gyvybingus organus, kurie ruošiami persodinimui).

Specialistai sutaria, kad tokioje situacijoje kryžkaulio nervo šaknelės stimuliacija gali sukelti orgazmą. Nors pats žmogus vargu ar patirs iš to malonumą. Svarbu pažymėti, kad etiniais sumetimais tokie eksperimentai nebuvo atlikti.

4. Manyta, kad jis gali sukelti blogą burnos kvapą

Garsus XX a. pirmos pusės olandų seksologas Teodoras Hendrikas van de Velde savo populiariame šeiminio gyvenimo vadovėlyje teigė, kad maždaug valandą po lytinio akto moters iškvepiamame ore galima justi lengvą vyro spermos kvapą.

Dar daugiau, jis tvirtino, kad galėtų atskirti jauno vyro spermą, kuri „kvepia gaiviai ir šviežiai“, nuo brandaus vyro spermos, „kurios kvapas lygiai kaip ispaninio kaštano žiedai – kartais tai šviežias gėlių aromatas, o kartais ir gana aitrus“.

5. Jis padeda užsitęsus žagsuliui

1999 m. vieną Izraelio gyventoją ištiko itin ilgas žagsulio priepuolis. Jis nepraėjo daug dienų, nors vyras išbandė įvairias priemones. Bet kažkuriuo momentu žmogus, nenustodamas gyventi, užsiėmė seksu su žmona. Ir – stebuklas – žagsulys dingo.

Vyras apie tai pranešė savo gydytojui, kuris po to publikavo atitinkamą straipsnį pavadinimu „Seksas kaip galima priemonė nuo sunkiai išgydimo žagsulio“. Beje, kenčiantiems nuo užsitęsusio žagsulio vienišiems pacientams gydytojas rekomendavo išbandyti masturbaciją.

6. Jis ilgai buvo laikomas būtina pastojimo sąlyga

Dar Hipokrato laikais gydytojai manė, kad orgazmas ne šiaip padeda pradėti kūdikį, bet ir yra būtina pradėjimo sąlyga. Ir nuolat primindavo vyrams, kaip svarbu suteikti sutuoktinei malonumą.

O XX a. pradžioje buvo labai populiari „įsiurbimo teorija“. Anot šios teorijos, raumenų susitraukimai orgazmo metu padeda „įsiurbti“ sėklą per gimdos kaklelį ir taip ji greičiau pasiekia kiaušialąstę, tad padidėja šansai pastoti.

Jau minėtas T.H.van de Velde savo knygoje aprašė istorinį įvykį. Austrijos-Vengrijos imperatorė Marija Terezė ilgai negalėjo pastoti. Ir rūmų gydytojas neva kreipėsi į ją tokiais žodžiais: „Aš laikausi nuomonės, kad Jūsų Maloningiausios Imperatoriškosios Didenybės vulvą derėtų šiek tiek pakutenti prieš sueitį.

„Įsiurbimo teoriją“ paneigė žinomi seksologai Williamas Mastersas ir Virginia Johnson praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje atlikę eksperimentą. Penkioms eksperimente dalyvavusioms moterims buvo uždėti gimdos gaubtuvėliai su skysčiu, turinčiu radiokontrastinės medžiagos. Tada moterys masturbavosi po rentgeno aparatu, o mokslininkai žiūrėjo, ar vyksta „įsiurbimas“. Ir nieko panašaus nepastebėjo.

7. Jis didina kiaulių vaisingumą

Danų nacionalinis komitetas kiaulininkystės klausimais atliko tyrimą ir nustatė, kad jeigu per dirbtinį apsėklinimą kiaulė seksualiai stimuliuojama, vidutinis jos atsivestų paršelių skaičius išauga 6 proc.

Komitetas parengė fermeriams rekomendacijas, detaliai aprašančias, kaip konkrečiai reikia seksualiai stimuliuoti kiaulę. Be to, buvo išleistas ir specialus mokomasis video kursas.

8. Gyvūnų patelės labai išradingai jo siekia

Minėtame video kurse kiaulė, beje, jokių susijaudinimo požymių neparodo. Specialistai aiškina, kad gyvūnai seksualinį susijaudinimą visai kitaip, nei žmonės.

Svarbų vaidmenį vaidina, pavyzdžiui, ausų judesiai. Praverta burna ir kita panaši mimika orgazmo metu būdinga tik primatams. Ją demonstruoja, pavyzdžiui, makakų patinai. Taip pat ir patelės, bet ne visada, o tik situacijose, kai atlieka seksualinius veiksmus... su kitomis patelėmis.

9. Jį nelengva tirti laboratorijoje

Smalsių mokslininkų sunkumai niekada nesustabdo. W.Mastersas ir V.Johnson savo laiku sukūrė „dirbtinės sueities aparatą“, kad sužinotų, kas vyksta orgazmo metu moters organizmo viduje.

Tai buvo akrilinis falas su kamera ir šviesos šaltiniu, sujungtas su motoru ir atliekantis ritmingus judesius. Su juo ir užsiėmė sutikusios dalyvauti eksperimente moterys.

10. Orgazmo tyrimai veda į įspūdingus atradimus ir rekordus

Dar vienas žinomas seksologas Alfredas Kinsey išsikėlė tikslą nustatyti, kokį vidutinį atstumą įveikia ejakuliavusi sėkla. Smalsumas nekilo tuščioje vietoje: penktajame dešimtmetyje, kai viskas ir vyko, daugelis manė, kad jėga, su kuria sėkla išsiveržia į gimdą, taip pat turi įtakos pastojimo tikimybei. A.Kinsey netikėjo šia teorija.

Kad ją išsklaidytų, jis surinko savo laboratorijoje 300 vyrų ir pasiūlė jiems užsiimti masturbacija. Pats A.Kinsey apsiginklavo rulete, o visas procesas buvo filmuojamas.

Paaiškėjo, kad 75 proc. vyrų sėkla išvis neišsiveržė su kokia nors ypatinga jėga, o paprasčiausiai išsiliejo. Ir tai nė kiek netrukdė jiems turėti vaikų. O tuopačiu pavyko užfiksuoti, ko gero, vieną iš pačių pikantiškiausių pasaulinių rekordų. Vieno vyro sėkla įveikė net 2,5 metro atstumą. Deja, rekordininko pavardės istorija neišsaugojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.