Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksas vyresniame amžiuje: nurodė didžiausią anūkų sulaukusių žmonių problemą Atsakymai į skaitytojų klausimus

Seksas yra nuostabi patirtis, kuria galima mėgautis visą gyvenimą, nepriklausomai nuo amžiaus. Normalu, kad senėjimas sukelia fizinius, psichologinius ir emocinius pokyčius tiek vyrams, tiek moterims, todėl natūralu, kad 70-mečių seksas nėra visiškai toks pat kaip 20-mečių. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad jis yra prastesnis ar teikiantis mažiau pasitenkinimo ir naudos.

 Vyresnio amžiaus porų nebevargina rūpestis dėl vaikų, karjeros, sumažėja pastojimo tikimybė, atsiranda daugiau laiko asmeniniams santykiams, malonumui ir intymumui palaikyti.<br> 123rf nuotr.
 Vyresnio amžiaus porų nebevargina rūpestis dėl vaikų, karjeros, sumažėja pastojimo tikimybė, atsiranda daugiau laiko asmeniniams santykiams, malonumui ir intymumui palaikyti.<br> 123rf nuotr.
Seksologas Viktoras Šapurovas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Seksologas Viktoras Šapurovas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė

Dec 1, 2020, 8:00 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 5:26 PM

Juk su amžiumi atsiranda geresnis savęs, savo kūno ir partnerio pažinimas, išsilaisvinama iš neįgyvendinamų jaunystės idealų. Vyresnio amžiaus porų nebevargina rūpestis dėl vaikų, karjeros, sumažėja pastojimo tikimybė, atsiranda daugiau laiko asmeniniams santykiams, malonumui ir intymumui palaikyti.

Tad atrodytų, jog vyresniame amžiuje galima nevaržomai džiaugtis vienas kitu, mėgautis rodomu dėmesiu ir intymumu, tačiau realybėje dažnai nutinka priešingai. Kas gi nutinka, kad vyresnio amžiaus žmonės patiria žemą libido ir kaip spręsti šią problemą? Pataria seksologas, psichoterapeutas Viktoras Šapurovas ir internetinės intymių prekių parduotuvės Romantika.lt ekspertai.

Per anksti save nurašo

Seksologas V.Šapurovas, savo knygoje „Pokalbiai apie seksą“ visą skyrių pašventęs vyresnių žmonių intymioms problemoms, pastebi, kad lietuviai vyrai ir moterys linkę per anksti save nurašyti ir mano, kad sulaukus anūkų nebėra normalu džiaugtis kūniškais malonumais, nors visos galimybės tam yra.

„Neturiu vyro. Man 69 metai. Noriu sužinoti, iki kokio amžiaus aš dar patirsiu orgazmą“, – lrytas.lt rubrikai „Klausk seksologo“ parašė Teresė.

V.Šapurovo teigimu, orgazmą galima patirti bet kuriame amžiuje, jeigu nėra neurologinių sutrikimų. Pavyzdžiui, insultas tikrai gali sutrikdyti šį gebėjimą.

„Jeigu jokių neurologinių sutrikimų nėra, jautrumas intymioje zonoje moteriai išlieka, ir viskas gali funkcionuoti.

Jeigu moteris neturi partnerio, būtų labai sveika būti pažengusiai moteriai ir laikas nuo laiko pačiai sukelti sau orgazmą. Tai tikrai nėra gėdinga, tai labai asmeniška, intymu.

Vyresnės kartos vyrų ir moterų problema – lietuviai nelinkę siekti džiaugsmo. Žmonės, sulaukę anūkų, dažnai save nurašo ir nebenori mylėtis, atsisako kūniškų džiaugsmų, nors visos galimybės mylėtis tikrai būtų. Tai – džiaugsmo šaltinis, juolab, kad pasibaigus menopauzės problemoms galima mylėtis be jokių apribojimų“, – pabrėžė seksologas.

„Ar 70 metų vyras dar gali būti seksualiai aktyvus? Kokiu būdu, ką vartoti?“ – klausė Vytautas.

„Vyras gali būti aktyvus, jeigu nėra sutrikimų, kurie jam trukdo, pvz., sąnarių problemos, miokardo infarktas – tada fizinis aktyvumas mažėja, gali būti net pavojinga aktyviai judėti. Gerybinė prostatos hiperplazija neretai sutrikdo galimybę mylėtis.

Norint išsaugoti vyrišką pajėgumą, reikia mylėtis reguliariai, kad pertraukos tarp mylėjimųsi būtų ne daugiau kaip pusė metų. Jeigu pertraukos ilgesnės – reikia bent jau pasitenkinti pačiam. Tuomet galima išsaugoti neribotai savo galimybes mylėtis.

Vaistų mes negalime rekomenduoti, bet jų yra. Jie – vienkartinio naudojimo, išrašyti gali bet kurios specialybės gydytojas“, – atsakė V.Šapurovas.

Kad amžius – ne kliūtis džiaugtis intymumu, pritaria ir Romantika.lt ekspertai. „Lytinis potraukis arba dar kitaip vadinamas libido dažniausiai sumažėja ne dėl amžiaus, o dėl įvairiausių ligų, tokių kaip širdies ligos, diabetas, padidėjęs cholesterolio kiekis, nutukimas ir pan.

Kaip ir jaunystėje, taip ir brandžiame amžiuje, turėtumėte rūpintis savo sveikata, sveikai ir subalansuotai maitintis, reguliariai mankštintis, taip pat laiku kreiptis į gydytojus pagalbos, kad kuo ilgiau išliktumėte sveikesni ir aktyvūs visomis prasmėmis.

Jei jūsų fizinė ir emocinė sveikata yra gera, nėra jokios priežasties, dėl kurios negalėtumėte ir toliau džiaugtis seksualiniu gyvenimu. Tyrimai rodo, kad žmonės, gyvenę aktyvų intymų gyvenimą ir tuo mėgavęsi iki tol, dažniau seksu mėgaujasi ir vyresniame amžiuje“, – aiškino specialistai.

Menopauzė – dar ne galas moteriškumui

Pasak V.Šapurovo, sovietiniais laikais menopauzė didžiajai daugumai moterų sukeldavo šoką. Jos likdavo be pagalbos, o tada problemos tik pagilėdavo.

„Karščio pylimai, viena vertus, priklauso nuo hormonų svyravimų, kita vertus, jie gali labai sustiprėti dėl psichologinės būsenos, išgyvenimų – nes moteris nervinasi, kad ateina galas jos moteriškumui.

Iš tikrųjų jos moteriškumui galas neateina, nes visos galimybės išlieka, tik menopauzei sėkmingai praėjus dingsta galimybė pastoti“, – aiškino seksologas.

Jeigu moteris labai kenčia dėl menopauzės reiškinių, šiais laikais yra ir pakaitinė terapija, ir kiti specialūs vaistai, kurie simptomus žymiai sušvelnina. Mūsų medicina labai stipri tuo klausimu, moterys gali daug mažiau kentėti.

Tačiau dėl hormonų pokyčių pasikeitus makšties būsenai mylintis gali kilti problemų. Ypač tai aktualu sovietmetį išgyvenusioms moterims, kurios anais laikais buvo priverstos naudoti ypač žalingą ir pavojingą kontracepcijos būdą.

„Kai moteriško hormono estrogeno gamyba sumažėja, makšties sienelės plonėja, tampa labiau mechaniškai pažeidžiamos. Jeigu moteris mylisi retai ar visai nustoja mylėtis, didelė tikimybė, kad po to įjungti mechanizmą gali ir nepavykti. Tokiu atveju lubrikantai padės.

Bet lubrikantų net ir vyresniame amžiuje gali net neprireikti, jeigu moteris turi partnerį, reguliariai mylisi ir jeigu praeityje nebuvo naudotos priemonės, kurios nudegino makštį.

Sovietiniais laikais kaip skubios kontracepcijos priemonė buvo naudojamas kalio permanganato tirpalas. Tai siaubinga priemonė, kuria buvo daromi vidiniai apsiplovimai po lytinio akto, siekiant išnaikinti spermatozoidus. Tų moterų makštis paprastai jau nepajėgi tiek produkuoti susijaudinimo išskyrų.

Tokių moterų, kurioms dabar 50-60 metų, gana daug. Jos buvo priverstos naudoti tokią priemonę, nes nebuvo prieinama kokybiška kontracepcija. Dabartinės jaunos moterys, kurios naudojasi kokybiška kontracepcija, sėkmingai nugyvens ir tų problemų neturės“, – sakė V.Šapurovas.

„Turiu klausima apie saugų seksą 50-metėms. Ieškojau daug, perskaičiau kalnus informacijos ir supratau, kad priemonių nėra, nes dėl vienų ar kitų priežasčių jos netinka – arba kenktų sveikatai, arba man, arba vyrui. Tokio amžiaus pastoti tikrai jau nenorėčiau. Atsidūriau aklavietėje. Nejau lieka vienintelis būdas – atsisakyti sekso?“ – kreipėsi Kristina.

„Geriausia tartis su savo ginekologu. Jie tikrai labai gerai išmano kontracepciją bet kuriame amžiuje.

Kadangi vaisingumas su amžiumi mažėja, nors gali išlikti menopauzės problemų metu, galima naudotis ir spermicidinėmis priemonėmis, kurios parduodamos be recepto – tai įvairūs tepaliukai, tepami į vidų.

Prezervatyvas tinka visuomet. Hormoninė kontracepcija 50-ties metų gali ir netikti, jai būna kontraindikacijų – tą turi įvertinti ginekologas“, – aiškino seksologas.

Nerimas ir stresas

Sendami žmonės gali pradėti gėdytis ir kompleksuoti dėl kūno pokyčių, jie gali pradėti baimintis, kad jų kūnas nėra toks patrauklus antrajai pusei kaip ligi šiol. Toks nerimas dėl savo kūno pokyčių gali lemti intymumo sumažėjimą.

Pasak V.Šapurovo, jausti nerimą dėl senėjimo linkę tiek vyrai, tiek moterys, nors skirtingų lyčių atstovai nerimauja dėl nevienodų dalykų.

„Tai labai asmeniška. Teoriškai, kadangi vyrai daugiau domisi intymiu gyvenimu, jie turėtų daugiau išgyventi. Bet yra kita pusė, dėl ko išgyvena vyras. Ar jis išgyvena dėl to, kad jam nesiseka mylėtis, ar kad jo galimybės susijaudinti, patirti erekciją yra blogesnės, ar kad jam žmona darosi ne tokia patraukli.

Vyro seksualumas ir galimybės patirti erekciją – kaip ištisinė nuokalnė. Maksimumas būna iki 25 metų, o po to – nuolat žemyn. Tai gali tęstis ir tęstis.

Kai kurie vyrai niekaip nepriima, kad būdami 30 metų galėjo kasdien mylėtis, o dabar – tik kartą per savaitę. Kai kurie bando forsuoti, ieško vyriškų hormonų, kad pagerintų erekciją – o tai labai pavojingas kelias, net po to laukia visiškas krachas. Visgi geriausia yra naudotis tomis galimybėmis, kurias suteikia tau tavo organizmas, neversti jo mylėtis dažniau, negu organizmas leidžia, ir tada galima labai laimingai nugyventi.

Moterys dėl paties seksualinio gyvenimo tiek neišgyvena, bet išgyvena dėl to, kad neplanuotai nepastotų, tad, kad moteris galėtų gerai jaustis mylėdamasi, patikima kontracepcija – labai svarbus dalykas.

Kitas dalykas – moterys bijo tapti nepatrauklios, netinkamos savo partneriui, ir kad tai sukels komplikacijas šeimoje. Problema joms – ne pats seksas, bet pasekmės, jeigu seksas sutrinka“, – sakė seksologas.

Jeigu partnerio kūnas atrodo nebe toks patrauklus, kaip jaunystėje, tai dar nereiškia santykių pabaigos.

„Man 50 metų. Turiu problemų, manau, psichologinių – mano sugyventinė LABAI stora. Aš su ja be vaistų negaliu, o ir pabaigti negaliu taipogi. Ką daryti tokiu atveju?“ – kreipėsi Mindaugas.

„Čia jau pačiam vyrui reikia įvertinti. Jeigu moteris jam nepatinka – natūralu, kad jis negalės pabaigti. Bet jeigu ji jam patinka, tada reikia ieškoti, kokia pozicija geriau mylėtis, kad jis galėtų pabaigti. Galima prisitaikyti įvairias pozas, kuomet pasiekti orgazmą bus lengviau ir pilvas netrukdys. Kamasutrą pasižiūrėkite – ten galimybių labai daug“, – patarė V.Šapurovas.

Kad kūno pokyčiai nesumažintų intymumo, gali padėti paprastas kasdienis fizinis kontaktas.

„Kad taip nenutiktų, stenkitės palaikyti fizinį kontaktą: laikykitės už rankų, lieskite vienas kitą, dažniau apsikabinkite, glauskitės vienas prie kito ir pan. Juk intymumas ne tik tiesioginis lytinis aktas, bet ir bučiniai, masažas ir pan. Čia labai padėtų atviras pokalbis su antrąja puse – išklausykite jos/jo, išsakykite, kas Jus šiuo metu labiausiai jaudina ir patinka“, – patarė Romantika.lt ekspertai.

Nerimas gali kilti ir tuomet, kai, ilgesnį laiką neturėjus partnerio, jis atsiranda sulaukus vyresnio amžiaus.

„Daugiau kaip 15 metų neturėjau lytinių santykių. Dabar turiu draugą, bet bijau, kad makštis bus labai susiaurėjusi“, – nerimu pasidalino Daiva.

„Jeigu prieš 15 metų moteris sėkmingai mylėjosi, ir ne vienintelį kartą gyvenime, tada viskas bus gerai, – patikino V.Šapurovas. – Nes jeigu buvo tik vienintelis aktas, kai buvo įveikta mergystės plėvė, ji gali šiek tiek užsitraukti.

Bet jeigu per gyvenimą buvo mylėtasi ne mažiau kaip 5-10 kartų, pavojaus, kad makštis susiaurės, nėra.

Makštis – labai elastingas organas ir labai gerai prisitaiko prie varpos matmenų. Be to, visa tarpvietė yra juosiama žiedinių raumenų, kurie, be kita ko, juos įtempus kažkiek sutraukia makštį. Jeigu makštis siauresnė, o moteris moka sutraukti ir atpalaiduoti savo tarpvietės raumenis, ji kaip tik suteiks labai didelį džiaugsmą savo partneriui.“

Ilgesnė preliudija, mažiau nuobodulio

Vyresniame amžiuje preliudija arba įžanginiai meilės žaidimai turi dar daugiau lemiamos reikšmės nei jaunystės įkarštyje, tad dažnai jie gali užtrukti ilgiau. Vyresniems žmonėms (tiek moterims, tiek vyrams) dažniausiai reikia daugiau laiko ir glamonių, kad susijaudintų.

Romantika.lt ekspertai pabrėžia, kad labai svarbu įžanginiams žaidimams skirti pakankamai laiko, neatidėti intymumo likus keliolikai minučių iki nakties miego, antraip nuovargis Jus įveiks ir abiem gali tekti nusivilti.

Be to, vyresnio amžiaus žmonėms taip pat reikia ir daugiau laiko, kad pasiektų orgazmą, o ir šie gali būti ne tokie galingi ir intensyvūs kaip jaunystėje, tačiau tai nereiškia, kad jie atneš mažiau malonumo.

„Ką daryti, jei vyras nebenori mylėtis? Santuokoje – 20 metų, jam – 43 metai. Jis vis sako, jog nebe jaunystė, ir du trys kartai per mėnesį yra normalu, nors prieš gerus gerus metus to nebuvo. Ar tai normalu, jog su metais dingsta noras?“ – paklausė lrytas.lt skaitytoja Monika.

„Atakuoti vyro tikrai nevertėtų, bet apgalvoti, kas čia vyksta, vertėtų. Vyro seksualumas staigiai nekrenta, jeigu nėra kokios nors ūmios ligos, sutrikimo.

Varpą maitinančios kraujagyslės siaurėja iš lėto – tai lėta, ilga nuokalnė. Jeigu vyras nebenori mylėtis – reikia ieškoti priežasčių, o jos gali būti įvairios.

Tai ir tarpusavio santykių problemos, ir asmeninės simpatijos pasikeitimai. Kartais moterys nepagalvoja, kad ginekologinis susirgimas, pvz. uždegimai, gali sukelti atstūmimą, nes makštyje esanti mikroflora, kuri saugo nuo patogeninių mikrobų, uždegimo metu gali pasikeisti ir atsirasti išskyros, nemalonus kvapas.

Svarbu ir sekso įvairovė. Dabar padaugėjo vyrų, kurie nenori mylėtis, ir netgi neturi jokios kitos moters. Bet net ir kitos moters atsiradimas dažnai yra tarpusavio santykių problemų pasekmė. Būtų gerai, kad moteris skirtų dėmesio savo išvaizdai: kad visapusiškai prižiūrėtų visą savo kūną, intymią zoną, odą, ir drabužiai yra svarbu.

Ilgainiui vyrui darosi labai svarbu, ar moteris patiria su juo pasitenkinimą ir orgazmą. Idealu, kad kiekvieno meilės akto moteris labai maloniai susijaudintų ir bent 80 proc. atvejų patirtų orgazmą. Būtent moters susijaudinimas ir orgazmai sukelia vyrui didelį malonumą mylintis su ja.

Keturiasdešimtmečiams reikia vartoti tikrai patikimą kontracepciją, nes jeigu ji vyksta nutraukto lytinio akto forma, tai tikrai galima tikėtis, kad vyro noras mylėtis anksčiau ar vėliau išblės. Ar 2-3 kartai per mėnesį 43 metų vyrui tikrai yra labai mažas skaičius? Labai svarbu, kas buvo prieš metus. Jeigu yra staigus kritimas, tada tikrai reikia ieškoti priežasčių. Gali prireikti ir specialisto konsultacijų“, – aiškino V.Šapurovas.

Tais atvejais, kai vyresniems žmonėms mylėtis tiesiog „tingisi“, nes per ilgus metus viskas atsibodo, svarbu nesileisti užvaldomiems rutinos.

„Neleiskite nuoboduliui ir rutinai įsisukti jūsų miegamajame. Net ir jaunoms poroms po kurio laiko gali įgristi tas pats gyvenimo ritmas, tos pačios pozos ir tas pats scenarijus, todėl aistrą miegamajame pakurstyti reikėtų mokytis nuo santykių pradžios, o vyresniame amžiuje gali prireikti ir kur kas daugiau kūrybiškumo.

Sekso žaislų įvedimas į intymų gyvenimą, naujų pozų išbandymas gali padėti paįvairinti rutiną. Ieškokite patogių, jūsų nevarginančių pozų, kurios suteiktų maksimalų pasitenkinimą ir įneštų šviežumo pojūtį į intymų gyvenimą.

Kita vertus, net jei rutina įsisukusi jūsų namuose, išėjus į pensiją gali tekti iš naujo pratintis vienas prie kito – vaikai jau užauginti, abu partneriai kartu daug daugiau laiko praleidžia namuose, todėl gali atsirasti trintis.

Reikėtų į šią situaciją pažvelgti kitu kampu – juk atsiranda daugybė netrukdomo ir nepertraukiamo laiko intymumui kurti ir nevaržomai mylėtis. Tačiau nepamirškite, kad romantika net ir vyresniame amžiuje yra labai svarbi, tad stenkitės palaikyti romantiškus santykius, tuomet ir nuobodulio bus mažiau“, – sakė Romantika.lt ekspertai.

Vyrų problema – erekcijos disfunkcija

Vyresnio amžiaus vyrai dėl mažo kiekio testosterono dažniausiai patiria erekcijos disfunkciją. Labai svarbu, kad, kelis kartus nepavykus, vyrai nesiliautų bandyti, nes problema gali tik įsišaknyti. Šiai problemai spręsti be medikamentų Romantika.lt specialistai siūlo pabandyti ir keletą paprastų priemonių:

Penio pompa ir penio žiedas. Penio pompa vakuumo pagalba padeda suaktyvinti kraujotaką. Suplūdęs kraujas į penį padeda patirti standesnę erekciją. Uždėję penio žiedą neleisite kraujui grįžti atgal, tad erekcija užtruks ilgiau. Tai laikinas, tačiau efektingas būdas erekcijai išlaikyti.

Intymi kosmetika. Kosmetika, skirta specialiai erekcijai sužadinti, turi stimuliuojantį poveikį. Įvairių kremų, gelių, serumų ir purškalų sudėtyje esantys komponentai padeda suaktyvinti kraujotaką ir patirti standžią erekciją. Ši kosmetika taip pat veikia ir stimuliuojančiai, todėl padidina malonumą intymių santykių metu.

Prisegamas tuščiaviduris penis (kitaip strap-on). Vis dėlto jei dėl tam tikrų ligų ar vartojamų vaistų negalite patirti erekcijos, o intymumu vis tiek norite pasidalinti kartu su savo antrąja puse, tuomet vertėtų išbandyti tuščiavidurius prisegamus dildo, dar kitaip vadinamus strap-on. Tai tuščiaviduris, dažniausiai tikroviškos formos dildo, kuris tvirtinamas ant Jūsų liemens su specialiais diržais. Nors erekcijos nepatirsite, malonumo nejausite, tačiau savo partnerei galėsite suteikti kokybišką orgazmą. Be to, bet koks intymumas skatina dar labiau suartėti ir pasitikėti vienas kitu.

Moterų problema – išsausėjimas ir skausmingi lytiniai santykiai

Vyresnio amžiaus moterims dėl menopauzės sumažėja estrogeno kiekis, todėl dažnai tenka patirti nemalonų makšties sausumą. Šio hormono trūkumas seksą gali paversti ne tik mažiau maloniu, bet ir skausmingu. Kai kiaušidės nustoja gaminti estrogeną, makšties gleivinė tampa plonesnė, makštis tampa mažiau elastinga, tad įskverbimai gali būti itin skausmingi.

Šioms problemoms išspręsti Romantika.lt ekspertai rekomenduoja pamėginti keletą priemonių:

Lubrikantas. Dažniausiai sausumo problemą gali padėti išspręsti lubrikantas. Jis papildo natūralią makšties drėgmę, įsiskverbimai tampa sklandesni ir nebekelia diskomforto jausmo.

Intymi kosmetika. Stimuliuojanti intymi kosmetika, skirta moterims, intymius žaidimus gali paįvairinti šildančiais, šaldančiais, maloniai dilgčiojančiais efektais. Tai padės labiau susijaudinti ir patirti intensyvesnius orgazmus.

Sekso žaislai. Kadangi vyresnio amžiaus moterims susijaudinti reikia kur kas daugiau laiko, stimuliacijai išmėginkite sekso žaislus, tokius kaip klitorio stimuliatorius, masažuoklis ar G taško vibratorius. Jie pagreitins ir palengvins procesą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.