Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Siūlo vienišus vyresnio amžiaus žmones aprūpinti sekso robotais

Kiekvienas senyvo amžiaus žmogus namuose galėtų turėti sekso robotą, su kuriuo būtų galima ir pasikalbėti, ir pasimylėti. Tai netrukus gali tapti realybe. Amerikiečių mokslininkė bioetikė Nancy Jecker tvirtina – šie geležiniai žmogaus draugai gali išgelbėti senstančios visuomenės orumą.

 Vašingtono universiteto mokslininkė bioetikė N.Jecker iškėlė mintį – kodėl nesukūrus naujo tipo sekso roboto, kuris pagyvenusiems žmonėms būtų išsigelbėjimas daugeliu prasmių?<br> 123rf nuotr.
 Vašingtono universiteto mokslininkė bioetikė N.Jecker iškėlė mintį – kodėl nesukūrus naujo tipo sekso roboto, kuris pagyvenusiems žmonėms būtų išsigelbėjimas daugeliu prasmių?<br> 123rf nuotr.
 Vašingtono universiteto mokslininkė bioetikė N.Jecker iškėlė mintį – kodėl nesukūrus naujo tipo sekso roboto, kuris pagyvenusiems žmonėms būtų išsigelbėjimas daugeliu prasmių?
 Vašingtono universiteto mokslininkė bioetikė N.Jecker iškėlė mintį – kodėl nesukūrus naujo tipo sekso roboto, kuris pagyvenusiems žmonėms būtų išsigelbėjimas daugeliu prasmių?
Daugiau nuotraukų (2)

Darija Jankauskaitė

Jan 10, 2021, 9:30 PM

Dabartiniai sekso robotai labiausiai orientuoti į tai, kad išpildytų jaunų, darbingų heteroseksualių vyrų intymius poreikius. Tai ta žmonijos dalis, kuriai, regis, nėra būtinybės naudotis tokiomis paslaugomis. Tačiau nepastebima milžiniška galimų sekso robotų pirkėjų dalis – vyresnio amžiaus žmonės.

Apie sekso robotus dažniausiai kalbama kaip apie labai brangius ir pažangius sekso žaislus.

Tačiau mokslininkai mano, kad jie gali padėti spręsti visuomenės problemas. Ypač vienišumą – problemą, kurią COVID-19 pandemija tik dar labiau išryškino.

Socialinė izoliacija vis didėja ir tampa žalinga sveikatai.

Dėl to Vašingtono universiteto mokslininkė bioetikė N.Jecker iškėlė mintį – kodėl nesukūrus naujo tipo sekso roboto, kuris pagyvenusiems žmonėms būtų išsigelbėjimas daugeliu prasmių?

„Vyresnio amžiaus žmonės susiduria su negatyviomis nuostatomis ir diskriminacija.

Didžioji dalis jaunesnės visuomenės net neprisileidžia minties, kad seni žmonės taip pat užsiima seksu, o jei ir domisi tuo, tai yra keista ir bjauru. Panašus požiūris išryškėja ir kalbant apie žmones, turinčius negalią, ir daroma daug pastangų siekiant apginti juos nuo įgalių seksualinių plėšrūnų, užuot laikant negaliųjų seksualinius poreikius ir troškimus žmogiškai normaliais“, – tvirtina N.Jecker.

Bioetikė N.Jecker ilgai studijavo senėjimą ir išleido knygą, kurioje orumas iškeliamas kaip vienas svarbiausių dalykų kalbant apie vyresnio amžiaus žmones.

Mintis apie robotų technikos panaudojimą mokslininkei kilo nagrinėjant statistiką, kuri atskleidžia mažėjančias pagalbinių darbuotojų, reikalingų negalią turintiems žmonėms, gretas.

„Projektuojant ir pritaikant rinkai sekso robotus vyresniems ir negalią turintiems žmonėms būtų pasiektas visiškas pokytis, lyginant su dabartine situacija.

Priežastis to imtis – siekis padėti išlaikyti žmogiškąjį orumą ir rimtai žiūrėti į reikalavimus tų, kurių seksualumą menkina negalia ir atskirtis. Visuomenė turi dėti pastangas, kad tai pasikeistų“, – pažymi mokslininkė.

Vyrauja nuostata, kad vyresni vyrai ir moterys tikrai neužsiima seksu. Tačiau tyrimai atskleidė, kad daugiau nei pusė – 53 procentai 65–74 metų amerikiečių ir daugiau nei ketvirtis – 26 procentai 75–85 metų šios šalies žmonių yra seksualiai aktyvūs.

Visi senstantys žmonės išgyvena fizinius pokyčius, kurie paveikia sekso teikiamo malonumo lygį.

Vyresnėms moterims trumpėja ir siaurėja makštis, mažėja lubrikacija, tuo metu vyresniems vyrams, kurie nesusiduria su rimtesnėmis ligomis, ilgėja kelias iki erekcijos ir laikas tarp erekcijų, keičiasi varpos dydis.

Lytiniam gyvenimui turi įtakos ir senatvinėmis vadinamos ligos.

Nors seksualinė funkcija yra svarbi žmogiškoji vertybė, susijusi su saviverte, emocijomis, mokslininkė pabrėžia, kad viskas – ne vien dėl sekso.

„Yra daugybė žmogiškų troškimų, tad nereikėtų apsiriboti ir galvoti vien apie sekso robotus.

Kai kuriems senyvo amžiaus žmonėms tiesiog reikia bičiulio, su kurio jie galėtų pajusti fizinį artumą“, – pabrėžia bioetikė, remdamasi statistika, kad 43 procentai 60-mečių Jungtinėse Amerikos Valstijose jaučiasi vieniši.

Kalbant apie vienišumo jausmą, jį padeda sumažinti kompiuteriai ir telefonai, tačiau patys vyriausi žmonės dažnai jų nesupranta arba tiesiog nenori jais naudotis.

Jie yra be galo vieniši, o ši būklė kenkia ne tik psichinei, bet ir fizinei sveikatai. Juk vaikai ir anūkai tikrai nesuteikia viso žmogui reikalingo bendravimo.

Be to, vyresni žmonės, pasak mokslininkės, patiria diskriminaciją įvairiose srityse ir įvairiomis formomis.

Robotai šiuo atveju turi pranašumų prieš žmones. Jei pripažinsime, kad vyresni ir neįgalūs žmonės irgi nori fizinio artumo, o mes turime padėti jį gauti, greitai suprasime, jog išeičių nėra daug.

Robotas padeda išsaugoti žmogaus orumą ir nepriklausomybę.

Žmogus gali tenkinti savo poreikius (ne tik seksualinius) nekęsdamas kitų paniekos ar į nepatogią padėtį nestatydamas jam padedančių žmonių.

Sunku prognozuoti, ar tokie robotai tiktų šiuolaikiniams vienišiems neįgaliems ir pagyvenusiems žmonėms, – gali būti, kad ši idėja daugybei jų būtų atstumianti.

Tačiau dar labiau tikėtina tai, jog tam prieštarautų tie, kuriems tokių robotų išvis nereikia, – stiprūs, sveiki ir aktyvų socialinį gyvenimą palaikantys žmonės, manantys, kad tai nereikalinga ar net pavojinga nesąmonė.

Bet mokslininkė mano, kad greitai tobulėjančios technologijos žmonėms taps vis priimtinesnės ir netolimoje ateityje žmogaus ir roboto bendrystė taps įprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.