Tinklas: vandenynus tuštinantis žvejų įrankis

Šie žvejų darbo įrankiai yra tokie tobuli, kad vandenynai vis labiau tuštėja. Įdomu, kad tinklus nepriklausomai vieni nuo kitų labai seniai sugalvojo žmonės, gyvenę įvairiose mūsų planetos vietose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 24, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:42 PM

Žeberklais ar tiesiog plikomis rankomis žmonės jau prieš daugybę tūkstantmečių gaudė žuvis ir kitus vandens gyvūnus. Bet gausų laimikį pavykdavo ištraukti tik užmetus tinklą. Pirmieji žvejybos tinklai buvo nupinti dar akmens amžiuje. Laikoma, kad šių tinklų autoriai išrado mezgimą.

Peru, Parakaso kyšulyje, buvo aptiktos net 8800 m. senumo žvejų tinklų liekanos. Karelijoje kiek vėliau naudotas maždaug 30 m ilgio, iš plaušų supintas ir prie plūduro, pagaminto iš beržo žievės, pritvirtintas tinklas. Mesopotamijos žvejai prieš 7000 m. prie tinklų kabino degto molio svarelius. Tai seniausi rasti žvejybos tinklai. Gana greitai skirtingus tinklus pradėta daryti tam tikros rūšies laimikiui gaudyti ar žvejoti tam tikrame gylyje.

Šiais laikais, be statomųjų, naudojami ir traukiamieji žvejybos tinklai. Vienas ar du galingi žvejybos traleriai tempia milžiniškus piltuvo formos tinklus, nuleidę juos tiksliai ten, kur „protinga“ elektronika aptiko gausų laimikį. Lyg to būtų negana, žmogus specialiais prietaisais lyg samčiu naršo po jūros dugną ir krauna į savo tinklus kriaukles ar žvaigždėtąsias plekšnes.

Daugybę kilometrų nusidriekiančios 15 m aukščio dreifuojančiųjų plieninių tinklų sienos, kurias laiko plūdurai ir gramzdikliai, tampa pražūtimi sardinėms, silkėms, skumbrėms ir kitoms žuvims. Jų galvos įstringa šių spąstų akyse ir paskui su visais tinklais žuvys įtraukiamos į tralerius. Į dreifuojančiuosius tinklus, paprastai statomus žuvų migracijos kelyje, patenka ne tik lašišos ar tunai, bet ir rykliai, jūrų vėžliai, delfinai. 1992 m. Jungtinės Tautos uždraudė naudoti tokius tinklus.

Lietuvos vidaus vandenyse ir prie jos krantų tinklais žvejota jau neolite (5500–2000 m. prieš Kristų). Tai rodo archeologiniai radiniai – tinklų svareliai, plūdės, įrankiai tinklams traukti. Prie Šventosios rasti šeši skirtingi tinklų gabalai, numegzti iš liepos karnos virvelių. Liepos karna nepūva vandenyje, todėl labai tinka tinklams gaminti. Šilutės muziejaus žvejybos įrankių kolekcijoje tarp 300 įvairių eksponatų galima pamatyti XX a. pradžios tinklą aukšlėms gaudyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.