Pirmas neįgaliojo vežimėlis buvo vertingesnis už visus turtus

Ispanijos karaliui Pilypui II flamandas Jehanas Lhermitte’as 1595 m. sukonstravo važiuojančią „podagrinę kėdę“ su kojų atramomis ir reguliuojamu nugaros atlošu. Nors buvo padaryta tik iš medžio, odos ir paprasto metalo, karaliui ji buvo vertingesnė už auksą ir sidabrą.

Kas dešimtas žmogus Lietuvoje yra neįgalus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kas dešimtas žmogus Lietuvoje yra neįgalus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2014, 10:00 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:35 PM

Vežimas, kurį 1655 m. pasigamino paralyžiuotas laikrodžių meistras Stephanas Farfleris (1633–1689), Altdorfo miestelio netoli Niurnbergo gyventojams turėjo kelti nuostabą. To laiko raižinyje pavaizduotas platus trijų ratų krėslas, kuriame sėdintis žmogus rankomis sukdamas prie priekinio rato pritaisytą rankeną juda pirmyn.

S.Farfleris laikomas neįgaliųjų vežimėlio išradėju. Tiesa, panašių eskizų jau būta iki jo. Ant vieno VI a. akmeninio karsto galima atpažinti kėdę su trimis ratais. S.Farflerio neįgaliųjų vežimas labai skyrėsi nuo ankstesnių, kurie iš tikrųjų tebuvo šezlongai ant ratų. Manoma, kad tai pirmasis, kurio konstrukcija leido neįgaliajam judėti pačiam, be kitų pagalbos.

1979 m. paralyžiuota amerikiečių sportininkė Marilyn Hamilton (g. 1947) sukonstravo neįgaliųjų vežimėlį iš aliuminio ir plastiko – jis buvo daug lengvesnis ir manevringesnis nei ankstesni nerūdijančiojo plieno dinozaurai.

Nuolat tobulinamas neįgaliųjų vežimėlis daugeliui žmonių grąžino dalį jų judėjimo laisvės. Jis nesutrukdė Franklinui Delano Rooseveltui 1933 m. būti išrinktam JAV prezidentu ir valdyti šalį iki mirties.

Britų fizikas Stephenas Hawkingas būdamas dvidešimt vienerių susirgo reta liga – amiotropine lateraline skleroze. Nuo tada jis persėdo į neįgaliųjų vežimėlį ir bendrauja tik per balso sintezatorių. 2012-ųjų sausio 8 d. atšventęs 70 metų jubiliejų S. Hawkingas tapo bene garsiausiu pasaulyje teorinės fizikos specialistu, tyrinėjančiu visatos paslaptis.

Bendrinės lietuvių kalbos tėvas Jonas Jablonskis paralyžiuotas irgi turėjo sėsti į neįgaliojo vežimėlį. Lietuvos universitete Kaune į jo skaitomas paskaitas susirinkdavo gausus būrys studentų.

Kalbininkas, žodynininkas, rašytojas Napalys Grigas prisimena: „Štai atsiveria durys, pro kurias įstumiamas į kambarį aukštame dviračiame vežime-kėdėje antklodėmis apkamšytas žilsva smailoka barzdele žmogus su kepuraite ant pakaušio. Vežamas prie stalo, jis gyvomis akimis su lengva šypsena apžvelgė susirinkusius, sveikindamas visus lengvu galvos linkčiojimu. Į mane iš karto padvelkė nuo jo kažkokia šiluma, raudama iš širdies pradėjusį skverbtis pasigailėjimo jausmą tam didžiam žmogui, lyg kokiam kaliniui, amžinai prirakintam prie vežiojamos kėdės. O kai pradėjo kalbėti, visai užsimiršau prieš akis turįs fiziškai bejėgį senelį“ („Suvalkija“, 2010, Nr. 2(43).

Kas dešimtas žmogus Lietuvoje yra neįgalus. 1990-aisiais bendrovė „Puntukas“ pradėjo jiems konstruoti kompensacinę techniką. Dabar gaminama 120 įvairių priemonių neįgaliesiems. Labiausiai žinomas cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams sukurtas vežimėlis „Mikas“, užpatentuotas Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje.

1985-ieji – Lietuvos neįgaliųjų sporto pradžia. Neįgaliųjų klubuose žaisti krepšinį pradėta buitiniais vežimėliais. 1991 m. Kauno krašto fizinę negalią turinčių žmonių sporto klubui „Santaka“ sportinius vežimėlius padovanojo į Kauną atvykusi koncertuoti škotų roko grupė „Nazareth“. Klubo nariai pirmieji pradėjo mokytis žaisti vežimėlių krepšinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.