Plastinė chirurgija: populiariausios – krūtų didinimo operacijos

Tikrasis plastinių operacijų bumas prasidėjo Pirmojo pasaulinio karo metais. Žiauru, tačiau tuo metu chirurgai turėjo puikias galimybes eksperimentuoti...

Šiandien Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, populiariausios krūtų didinimo operacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiandien Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, populiariausios krūtų didinimo operacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 6:57 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:51 AM

Gindamas Kristų nuo atėjusių jo suimti kareivių vienam jų apaštalas Petras nukirto ausį. Naujajame Testamente aprašyta, kaip Kristus kareiviui priaugina nukirstą ausį. Tai būtų kūno plastinės rekonstrukcijos pavyzdys. Bet ne pirmasis.

Rekonstrukcinės chirurgijos ištakų galima aptikti dar seniau – senovės Egipte ir Indijoje. Apie 600 m. prieš Kristų Indijos chirurgas Sušruta (Sushruta) panaudodamas kaktos odą atkūrė amputuotą nosį. Tokių operacijų pacientais paprastai tapdavo nusikaltėliai, kuriems už bausmę buvo nukirsta nosis ar ausis, arba pavydžių vyrų subjaurotos moterys. Manoma, kad iš visų plastinių operacijų seniausiai atliekamos nosies korekcijos.

Sušrutos operacijų aprašymai pasiekė kitas šalis, jais rėmėsi ir italas Gaspare Tagliacozzi (1546–1599), 1597 m. parašęs, manoma, pirmąjį plastinės chirurgijos vadovėlį, nors patį terminą „plastinė chirurgija“ tik 1838 m. pirmą kartą pavartojo vokietis Eduardas Zeissas savo vadovėlyje.

Tikras plastinių operacijų bumas prasidėjo Pirmojo pasaulinio karo metais. Labiausiai pasižymėjo iš Naujosios Zelandijos kilęs chirurgas Harroldas Gilliesas (1882–1960), vadinamas šiuolaikinės plastinės chirurgijos tėvu. Sužalotiems kariams buvo atliekamos veido atkūrimo, nosies, ausų plastikos, odos persodinimo operacijos.

1946 m. jis atliko ir pirmąją lyties keitimo operaciją – moterį pavertė vyru.

1895 m. čekų kilmės chirurgas Vincenzas Czerny (1842–1916) atliko pirmąją krūties didinimo operaciją, dalį riebalinio pacientės audinio persodindamas į auglio sužalotą krūtį. Ieškant geriausio užpildo krūtų implantams išmėgintos įvairios medžiagos: dramblio kaulas, stiklo rutuliukai, guma, gyvūnų kremzlės, poliesteris, net parafino injekcijos. Galiausiai 1964 m. amerikiečiai Thomas Croninas ir Frankas Gerow pirmą kartą įsodino silikono gelio implantą.

1921 m. pirmą kartą bandyta atlikti riebalų nusiurbimo operaciją. Deja, nesėkmingai. Operaciją atlikęs prancūzų chirurgas Charles’is Dujarrier pažeidė šlaunies arteriją ir sulieknėti norėjusi balerina neteko kojos. Vėliau pradėtos naudoti specialios kaniulės riebalams siurbti, ultragarsas, lazeris.

Plastinės chirurgijos rezultatus pagerino mikrochirurgijos atsiradimas. Pirmasis naudodamasis monokuliariniu mikroskopu 1921 m. ausį operavo švedas C.O.Nylenas. Tiesa, tai buvo triušio ausis...

Išmokus susiūti smulkiausias kraujagysles ir nervus atliktos pirmosios galūnių replantacijos. 1962 m. amerikiečiai Ronaldas Maltas ir Charlesas McKhannas 12 metų berniukui prisiuvo ranką, po metų jų tėvynainiai Haroldas Kleinertas ir Mortas Kasdanas atliko pirmąją rankos piršto replantaciją. 1965 m. japonai Komatsu ir Tamai prisiuvo nykštį.

Lietuvoje pirmasis estetinės chirurgijos centras buvo įkurtas 1959 m. Vilniuje. 1960 m. Mečislovas Vitkus atliko pirmąją sėkmingą nykščio rekonstravimo operaciją, įdiegė odos persodinimo po nudegimų operacijas. 1972 m. dabartiniame Lietuvos sveikatos mokslų universitete buvo įkurtas Nudegimų skyrius – pirmasis Lietuvoje specializuotas plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos padalinys. 1982-aisiais pradėjęs veikti Rekonstrukcinės mikrochirurgijos skyrius tuo metu buvo vienintelis tokio pobūdžio chirurgijos padalinys visame Baltijos regione.

Pusketvirtų metukų Raselei iš Radviliškio rajono buvo lemta tapti pirmuoju pasaulyje žmogumi, kuriam buvo prisiūtos abi kojos. 1983-iųjų vasarą mergaitei žoliapjovė nupjovė abi kojytes žemiau kelių. Nors Vilniuje chirurgai jau eksperimentavo su gyvūnais M.Vitkaus 1979 m. įkurtoje Mikrochirurgijos laboratorijoje, o 1980 m. Vilniaus Raudonojo Kryžiaus ligoninėje (dabar – Santariškių klinikų Centro filialas) profesorius M.Vitkus su sūnumi Kęstučiu jau buvo sėkmingai prisiuvę du visiškai amputuotus rankos pirštus, tokiai operacijai, kokios reikėjo Raselei, Lietuvos chirurgai dar nebuvo pasirengę.

Karo lėktuvu iš Rygos mergaitė buvo nuskraidinta į Maskvą, kur veikė vienintelis Mikrochirurgijos centras Sovietų Sąjungoje. Sėkmingą operaciją, kuri tapo sensacija visame pasaulyje, atliko gruzinų chirurgas Ramazis Datiašvilis.

Šiandien Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, populiariausios krūtų didinimo operacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų