Kam pirmosiose krepšinio rungtynėse reikėjo kopėčių?

Kamuolio žaidimai buvo žaidžiami jau ikiistoriniais laikais. Iš pradžių tai buvo tik religinių apeigų dalis. Žmonės tikėjo, kad vaikydamiesi kamuolį gali pratęsti vasarą ar pakeisti vėjo kryptį. Senovės graikai pirmieji pradėjo žaisti savo malonumui. Šiandien kamuolys spardomas, stumdomas, mėtomas arba ridenamas.

2012-aisiais Lietuvos krepšinis šventė 90-metį.<br>V.Balkūno nuotr.
2012-aisiais Lietuvos krepšinis šventė 90-metį.<br>V.Balkūno nuotr.
Futbolas – populiariausia pasaulyje sporto šaka.<br>V.Balkūno nuotr.
Futbolas – populiariausia pasaulyje sporto šaka.<br>V.Balkūno nuotr.
Stalo teniso kamuoliukas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Stalo teniso kamuoliukas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teniso kamuoliukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teniso kamuoliukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Futbolas – populiariausia pasaulyje sporto šaka.<br>V.Balkūno nuotr.
Futbolas – populiariausia pasaulyje sporto šaka.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 11:11 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 7:17 AM

Dažniausiai tiesiog rankomis, kojomis ir galva, kartais naudojamos lazdos, raketės, ritmušos. Kamuoliai apvalūs, kieti ir tvirti, pavyzdžiui, biliardo ir beisbolo, arba tuščiaviduriai – teniso. Futbolininkai ir krepšininkai žaidžia apvaliu odiniu arba guminiu. Badmintono sviedinukas padarytas iš plunksnų, todėl vadinamas plunksninuku.

Futbolo istorija

Futbolas žaistas ir senovės Egipte. Archeologai čia surado ne tik tai vaizduojančių piešinių, bet ir pačių kamuolių. Žaidimą su kamuoliu „Odisėjoje“ mini Homeras. Yra žinių, kad prieš kelis tūkstantmečius kailių, plunksnų ar kanapių prikimštą kamuolį gainiodavo kinų kariai. Daugiau žinių apie futbolą yra iš XII a. Anglijos. Tuomet jis buvo žaidžiamas miestų turgaus aikštėse ar net siaurokose gatvelėse ir beveik be taisyklių. Kamuolį buvo galima mušinėti kojomis, rankomis, galva, atimti jį iš kito žaidėjo. Žaidimas buvo toks azartiškas, kad vaikydamiesi kamuolį žaidėjai vartydavo turgaus palapines arba paskui jį nerdavo į upę...

Labiau organizuotos formos žaidimą nuo XV a. pradžios žaidė karališkosios šeimos nariai. Tuomet žaidėjai vietoj kamuolio naudojo oda apvilktą kiaulės šlapimo pūslę. Škotijos nacionalinėje bibliotekoje aptikta rankraščių, kuriuose rašoma apie 20 žaidėjų, spardančių kamuolį po 50 metrų aikštę, o vartus jiems atstojo medžiai. Šį 1569 m. vykusį žaidimą stebėjo Anglijos karalienė Elžbieta I.

Pirmąjį tarptautinį mačą Anglija ir Škotija sužaidė 1872 metais.

XVIII a. pabaigoje–XIX a. pradžioje futbolas pamažu tapo sporto šaka su savomis taisyklėmis ir tradicijomis. Populiariausias pasaulyje žaidimas turi tik 17 pagrindinių taisyklių. Jos sukurtos Anglijoje 1863-iaisiais, o 1886-aisiais oficialiai patvirtintos Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) valdybos.

Futbolo kamuoliams tenka nemaži stiprumo išbandymai. Šiuolaikiniai gaminami ne iš odos, o iš sintetinės medžiagos, dažniausiai neopreno. Kamuolys turi būti atsparus drėgmei, neprisitraukti vandens, be to, visiškai apvalus, todėl kamuoliai matuojami laboratorijose, oro kanale tiriamos jų aerodinaminės savybės.

Lietuvoje pirmąsias futbolo komandas subūrė 1909 m. iš Rusijos į Lietuvą grįžęs Rusijos karininkas Vincas Petrauskas (1883–1934). Tais metais futbolą Klaipėdoje žaidė Mokytojų seminarijos ir „Prūsijos“ komandos. Greitai ši sporto šaka paplito ir kituose didžiuosiuose miestuose. 1912 m. rugpjūčio 6-ąją Kaune įvyko tarpmiestinės rungtynės tarp vietos „Aro“ komandos ir Vilniaus futbolo lygos rinktinės, kurias rezultatu 10:5 laimėjo vilniečiai. 1919 m. liepos 13-ąją Kaune per Lietuvos sporto sąjungos šventę pirmą kartą po nepriklausomybės paskelbimo įvyko parodomosios futbolo rungtynės.

Krepšinio istorija

Futbolo kamuolys padėjo atsirasti ir krepšiniui.

Šaltą 1891-ųjų žiemą Jungtinėse Amerikos Valstijose Springfildo (Masačusetso valstija) koledžo vadovai paprašė kūno kultūros mokytoją Jamesą Naismithą (1861–1939) kuo nors sporto salėje užimti studentus, kad jie per žiemą neprarastų fizinės formos. J.Naismithas liepė kiekviename salės gale pritvirtinti po krepšį persikams rinkti, surado futbolo kamuolį ir nustatė tam tikras taisykles, kurios vėliau tapo pagrindu dabartinėms.

Krepšio dugnas tuomet nebuvo kiauras, todėl po kiekvieno taiklaus metimo reikėdavo ropštis kopėčiomis ir išimti iš jo kamuolį.

Springfildo koledžo žurnale „The Triangle“ pirmą kartą buvo išspausdintos krepšinio taisyklės. Jų buvo tik trylika – iš viso 500 žodžių. Netrukus įvyko pirmosios oficialios viešos krepšinio rungtynės. Žaidė Springfildo mokyklos dėstytojai ir studentai. Rungtynes, kurias žiūrėjo daugiau kaip 200 žmonių, rezultatu 5:1 laimėjo studentai.

1893-iaisiais, peršokęs Atlantą, krepšinis atkeliavo į Europą. Pirmieji krepšiai buvo pakabinti Paryžiuje. Čia 1919 m. surengtos ir pirmosios oficialios tarptautinės varžybos Europoje. Į jas buvo atvykęs ir pats krepšinio pradininkas J.Naismithas.

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) 1932 m. patvirtino Pirmąsias tarptautines krepšinio taisykles, vėliau jos daug kartų buvo keičiamos, pastarąjį kartą – 2004-aisiais.

1942 m. pirmą kartą panaudotas dabartinius požymius atitinkantis krepšinio kamuolys, bet tik 1990 m. buvo sukurti jo standartai. Kamuolys gali būti pagamintas iš trijų rūšių medžiagos: gumos, sintetinės ir natūralios odos. Tradicinis krepšinio kamuolys yra oranžinės spalvos su juodomis guminėmis juostelėmis ir paženklintas gamintojo arba turnyro organizatoriaus logotipais.

Į Lietuvą krepšinis atėjo dviem keliais – iš Rusijos ir iš JAV.

Pirmosios žinios apie krepšinį Rusiją pasiekė 1901 m., o krepšinio imta mokytis 1905 m. draugijoje „Majak“. 1917–1918 m. sportinėje „Majak“ veikloje aktyviai dalyvavo broliai Karolis ir Viktoras Dineikos. Grįžęs į Lietuvą Karolis Dineika (1898–1980) 1920 m. parengė pirmą lietuvišką knygelę apie krepšinį „Krepšiasvydžio (basketbolo) vadovėlis vyrams“.

Iš JAV krepšinį į Lietuvą atvežė Amerikos lietuviai. Didžiausias šios sporto šakos populiarintojas buvo legendinis lakūnas Steponas Darius (1896–1933). Jis pats žaidė, mokė kitus, o 1926-aisiais išleido knygelę „Basketbolo žaidimas“.

1922 m. balandžio 23-iąją Kaune įvyko pirmosios oficialios rungtynės tarp Lietuvos fizinio lavinimosi sąjungos ir Kauno rinktinės. Jas 8:6 laimėjo sąjungos krepšininkai. Apie pirmąsias naujo žaidimo rungtynes tada buvo rašoma: „Rungtynės buvo labai įdomios ir suteikė malonaus įspūdžio žiūrovams. Žiūrovai tiek buvo susižavėję šiomis rungtynėmis, kad, žiūrėdami į mūsų vikrius, linksmus žaidėjus, jautėsi esą visai kultūringoj valstybėj. Publika širdingai džiaugėsi puikiu krepšininkų žaidimu ir nesigailėjo katučių vykusiems S.Darijaus (Dariaus) ir V. Dineikos metimams ir pasuotėms. Pirmą kartą Lietuvoje suruoštos krepšiasvydžio rungtynės davė gražių vilčių, kad ateityje šis žaidimas galėsiąs atnešti mūsų sportininkus prie didesnių laimėjimų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.