Mokslininkai sukūrė vėžį nustatantį rašiklį

Amerikiečių mokslininkai sukūrė į rašiklį panašų prietaisą, kuris per 10 sekundžių aptinka vėžines ląsteles. Specialistai sako, kad šį išradimą naudojant per operacijas būtų galima tiksliau pašalinti piktybinius auglius.

 Amerikiečių mokslininkai sukūrė į rašiklį panašų prietaisą, kuris per 10 sekundžių aptinka vėžines ląsteles. <br> Teksaso universiteto nuotr.
 Amerikiečių mokslininkai sukūrė į rašiklį panašų prietaisą, kuris per 10 sekundžių aptinka vėžines ląsteles. <br> Teksaso universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Greta Klimkaitė, LRT RADIJAS, LRT.lt

Sep 14, 2017, 1:35 PM

Į rašiklį panašiu prietaisu palietus įtariamas ląsteles išspaudžiamas lašelis vandens, kuris sugeria ląstelių chemines medžiagas, ir tuomet tas pats lašas vėl įtraukiamas į prietaisą. Jis prijungiamas prie didžiulio aparato, gebančio per sekundę nustatyti tūkstančius cheminių medžiagų. Taip chirurgai operuodami galėtų greitai sužinoti, ar ląstelė sveika, ar vėžinė.

 Tyrimai rodo, kad šis prietaisas tikslus 96 iš 100 atvejų. Pasak medikų, toks išradimas leistų veiksmingiau gydyti vėžį. Mat pašalinus ne visas vėžines  ląsteles, gali susidaryti naujas auglys, o panaikinus per daug, rizikuojama pažeisti organus.

Siekdami veiksmingiau išoperuoti navikus, mokslininkai yra sukūrę ir daugiau panašių prietaisų, pavyzdžiui, išmanųjį vėžines ląsteles aptinkantį peilį ar jas nustatantį lazerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?