TOP 3 įdomiausi saulės „įdarbinimo“ būdai ateityje

 

 Saulės energijos „derlių“ surenkantys medžiai.
 Saulės energijos „derlių“ surenkantys medžiai.
 Aplinkai draugiškas plaukiojantis namas.
 Aplinkai draugiškas plaukiojantis namas.
 Belaidis saulės energijos perdavimas iš kosmoso.
 Belaidis saulės energijos perdavimas iš kosmoso.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 17, 2017, 12:43 PM, atnaujinta Sep 18, 2017, 2:02 PM

 

 

Nors daugeliui gali pasirodyti, kad saulės energija paremtos inovacijos ir technologijos yra gana nauja iniciatyva, taip manyti, būtų ne visai teisinga. Žmonės jau tūkstančius metų naudoja saulės šilumą. Ilgainiui žmonija suvokė, kad saulė yra dominuojantis energijos šaltinis, pigesnis už visas kitas energijos rūšis.

Nuo biologinių saulės elementų ir plaukiojančių saulės ūkių iki energiją surenkančių medžių ar energijos perdavimo iš kosmoso. Susipažinkite su top 3 saulės energijos panaudojimo būdais, kurie pagerins žmonijos ateitį:

1. Aplinkai draugiškas plaukiojantis namas

Tarptautinė įmonė, kurios pagrindinė būstinė įsikūrusi Londone sukūrė aplinkai draugišką plaukiojantį namelį. Tai daugiau nei 100 kv. m. namas pagamintas iš perdirbto sluoksniuotojo medžio ir aliuminio korpuso.

Namas turi šoninius balkonus ir didelius langus, leidžiančius mėgautis kvapą gniaužiančiais vaizdais į vandenį. Vonios ir virtuvės stoglangiai yra ant medinio stogo. Ten pat galima rasti ir 60 kv. m. plokštes, generuojančias 4 kWp galią, skirtą plaukiančiojo namo vidiniams poreikiams.

Atžvelgiant į šeimininkų norus, plaukiojančio namo interjeras gali būti derinamas individualiai, būsto vidų išpildant svetaine, valgomąja zona, miegamuoju, virtuvės ir vonios kambariais ar pan.

Įvairių medžiagų ir tvarios gamybos sistemų panaudojimas esant reikalui šiuos pastatus leidžia perdirbti iki 98 %. Kiekvieno namo korpusas sudarytas iš aliuminio – lengvo, smūgiams ir korozijai atsparaus lydinio.

2. Belaidis saulės energijos perdavimas iš kosmoso

Japonijos kosmoso agentūra iki 2030 m. siekia pradėti tiekti energiją iš orbitinių saulės baterijų. 2015 m. kovo mėnesį atliktame belaidės energijos perdavimo tyrime 10 kW elektros energijos buvo sėkmingai perduota per mikrobangų krosnelę. Maitinimo priėmimas buvo patvirtintas 500 metrų atstumu esančiame imtuve. Šis įvykis pažymi naują perdavimo atstumu ir energijos apkrovos (pakankamos įprastiems virtuvės prietaisams) etapą.

Potencialiai orbitoje esanti saulės baterija (nuo žemės nutolusi 36 000 km) gali generuoti energiją, kuri žemei perduodama per mikrobangų krosnelę/lazerį, nenaudojant jokio kabelio. Japonai tikisi, kad ši nauja technologija gali tapti pagrindiniu energijos šaltiniu, vienu metų sprendžiančiu tiek aplinkosaugos, tiek energetikos problematiką žemėje.

3. Saulės energijos derlių surenkantys medžiai

Suomijos technikos tyrimų centro mokslininkai naudoja saulę ir 3D spausdintuvų technologiją, siekdami sukurti prototipą vadinamą „Energiją surenkančiais medžiais“. Maži lapai generuoja ir saugo saulės energiją, kuri gali būti naudojama mažiems prietaisams ir įrenginiams prijunti. Šis įrenginys žydi tiek patalpose, tiek lauke, taip pat geba surinkti kinetinę energiją susidarančią nuo vėjo ir temperatūros pokyčių, jį supančioje aplinkoje.

Iš tiesų medžių lapus atstoja lankstūs organiniai saulės elementai, atspausdinti naudojant kruopščiai išvystytą masinės gamybos techniką. Kiekviename lape yra atskiras energijos konverteris, sukuriantis daugiakanalę sistemą, leidžiančią surinkti energiją iš įvairių šaltinių, tokių kaip saulė, vėjas ir šiluminė temperatūra. Kuo daugiau saulės baterijų turi medis, tuo daugiau energijos derliaus jis gali surinkti.

Ar jau išsirinkote, kuri technologija geriausiai tarnautų Jums? Laukiame Jūsų nuomonės komentarų skiltyje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.