3 pasaulį 2017 m. stebinančios medicinos inovacijos

Kai susijungia sveikatos mokslai ir technologijos, gimsta gyvybę gelbstinčios inovacijos. Pažangios technologijos medicinoje – ne prabanga, o būtinybė. Juk kuriamos sveikatos inovacijos leidžia ne tik palengvinti pacientų gyvenimą ar pasiūlyti naujas diagnozes bei gydymo metodus, bet ir mažina sveikatos priežiūros kaštus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-24 09:00

Dar nepasibaigus 2017-iesiems šie metai jau apdovanoti turtingomis medicinos technologijomis ir unikaliais gydimo metodais. Susipažinkime su 3 labiausiai pasaulį nustebinusiomis medicinos inovacijomis.

1. Žmogaus galvos persodinimas

Visai neseniai mokslininkams pavyko atlikti sėkmingą pelės galvos persodino operaciją. Tikimasi, kad tai bus dar vienas žingsnis, priartinantis prie planų dar šiemet tokią procedūrą atlikti žmogui. Eksperimente dalyvavo 3 graužikai: donoras, galvos gavėjas ir žiurkė – kraujo donoras. Nuo pelės kūno atskirta transplantuota galva gebėjo matyti ir jausti skausmą, o tai įrodo, kad smegenys funkcionavo tinkamai. Deja, graužikams neteko ilgai mėgautis gyvenimu – vidutinė jų gyvavimo trukmė siekė vos 36 valandas.

Tačiau šis eksperimentas leido ištirti problemas, kurių atliekant procedūrą gali atsirasti dėl kraujotakos; taip pat – organo atmetimo tikimybę. Bandymui vadovavo italų neurochirurgas Sergio Canavero, kuris dar šiemet užsibrėžęs tikslą atlikti žmogaus galvos persodinimą. Rusas Valerijus Spiridonovas pasirengęs tapti pirmuoju žmogumi, kuriam turėtų būti atlikta ši procedūra. Stuburo raumenų atrofijos liga sergantis vyras linkęs rizikuoti tam, kad turėtų galimybę gyventi normalų gyvenimą.

Atliekant transplantaciją bus pašalinta ligos kamuojamo V. Spiridonovo galva. Chirurgai persodins ją ant funkcionuojančio donoro kūno. Ši operacija dar niekada nebuvo atlikta žmogui, tačiau S. Canavero įsitikinęs, kad šiandien turimos technologijos suteikia tokią galimybę.

2. Ląstelių imunoterapija, gydanti leukemiją ir limfomą

Prognozuojama, kad 2017-aisiais Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) daugiau nei 15,000 vaikų ir paauglių bus diagnozuotas vėžys; daugiau nei vienam ketvirtadaliui jų – leukemija. Nepaisant šios bauginančios statistikos, tikėtina, kad sergančių vaikų ir paauglių gyvenimai pasikeis.

Artimiausiu metu rinką turėtų pasiekti viena pirmųjų ląstelių imunoterapija. Tyrimai rodo, kad gali būti išgydytas net ir pažengęs vėžys. Chimerinių antigenų T- ląstelių receptorių terapija yra imunoterapijos rūšis, kai pašalinamos ir genetiškai perprogramuojamos imuninės paciento sistemos T-ląstelės. Taip naikinamos navikinės ląstelės. Šios imunoterapijos rezultatai įspūdingi.

Dalyje tyrimų, kuriuose daugiausiai dėmesio buvo skiriama ūminei limfoblastinei leukemijai, nustatyta, kad ligos remisija siekė net 90 %. Rodos, kad artėja geresni laikai, nes mes būsime pajėgūs pasipriešinti vienai pavojingiausių ligų pasaulyje.

3. Greitas sveikatos priežiūros sąveikos šaltinis

Jau keletą dešimtmečių pacientus erzina ligoninių ir poliklinikų aptarnavimo kokybė. Gerinti ją bandoma pasitelkus skaitmenines technologijas. Tačiau šios kartais pasitarnauja ne taip, kaip tikimasi. Neretai susiduriama su privatumo, saugumo ir duomenų tikslumo užtikrinimo problematika; pasitaiko ir klaidų, ir kibernetinių nusikaltimų.

Neseniai rinkai buvo pasiūlytas Greitos sveikatos priežiūros sąveikos šaltinis – nauja priemonė, kuri tarpininkaujant porai sveikatos priežiūros sistemų ar įstaigų tarsi atlieka vertėjo funkciją. Viena priemonės dalis bus skirta klinikiniams duomenims, pvz., vaistams; kita dalis – administracinei informacijai, pvz., atsiskaitymams ir demografiniams duomenims. Atsisveikinkime su nepatikimu ir neefektyviu ligoninių aptarnavimu visiems laikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.