2017-ieji: reikšmingiausi biotechnologijų išradimai

Kartais net sunku suvokti, kokią galią turi mokslas ir kaip svarbu, kad ir būtų investuojama į tokias sritis kaip biotechnologijos. Jeigu ankščiau buvo manoma, kad paralyžius ir sunkios genetinės ligos neišgydomos, šiandien galime drąsiai teigti, kad naujų išradimų dėka atsiranda vis daugiau galimybių pažaboti pavojingus negalavimus ir sutrikimus.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 5, 2017, 8:00 AM

Kviečiame susipažinti su keliais naujausiais išradimais, sukurtais 2017-aisiais.

Ne paralyžiui!

Jūs perskaitėte teisingai. Daugiau jokio paralyžiaus! Siekdami atkurti turinčiųjų nugaros smegenų traumas judėjimo laisvę mokslininkai padarė didelę pažangą smegenų implantų srityje. Tyrimus su beždžionėmis atlikę prancūzų neurologai įrodė, kad jų sukurta priemonė iš tiesų veiksminga.

Ši sistema sugeba perskaityti beždžionių ketinimą judėti ir elektrinės stimuliacijos principu nedelsdama perduoda ją pačiam gyvūnui. Atlikus bandymus pastebėta, kad beždžionei pradėjus mąstyti apie judėjimą elektroninių impulsų pagalba jos paralyžiuotoji koja pradeda judėti. Mokslininkai tai vadina nervinio apėjimo būdu.

Genų terapija

Mokslininkai išsprendė pagrindines problemas, trukdančias gydyti retus paveldimus sutrikimus. Ateityje pamatysime, ar šis sprendimas gali būti susijęs su vėžiu, širdies ir kitomis sudėtingomis ligomis. Tyrėjai dešimtmečius žadėjo įgyvendinti genų terapijos svajonę. Idėja optimistiška: naudoti sukonstruotą virusą tam, kad sveikos genų kopijos paveiktų pacientus, turinčius trūkumų.

Nepaisant to, iki šiol šis projektas sukėlė daugiau nusivylimų nei sėkmės. Tačiau mokslininkų poros Kalos ir Philipo Looksų teigimu, genų terapijos sėkmė jau reali. Gydymas, apie kurį iki šiol dar niekas negirdėjo, jų pačių vaiką Levį išgelbėjo nuo siaubingos ligos.

Naujo pobūdžio preparatas skirtas gydyti vieną rečiausių genetinių sutrikimų pasaulyje, vadinamą Batteno liga. Šie sutrikimai dažniausiai pasireiškia 2-4 metų vaikams. Pradiniai simptomai: kalbos uždelsimas, pasikartojantys traukuliai (epilepsija) ir judėjimo koordinavimo sunkumai (ataksija). Mokslininkų išrasto vaisto dėka pakeisdami ar papildydami trūkstamą TPP1 fermentą, kurio pakankamai neturi Batteno ligos kamuojantys pacientai, chirurgai jau šiandien gali išgydyti įvairias šios ligos formas.

Įspėjamieji pleistrai

Lepinimasis karštais saulės spinduliais – vienas vasaros malonumų, kurio daugumai sunku atsisakyti. Tačiau gana dažnai nejausdami saiko ir prarasdami laiko nuovoką per ilgai išbūname be apsaugos, o tai sukelia įvairius odos sudirgimus ir nudegimus. Viskas gali pasikeisti naujos kartos pleistrų pagalba. Įspėjamieji pleistrai – puiki priemonė, kuri siekiant apsisaugoti nuo kenksmingų saulės spindulių padės reguliuoti apsauginio kremo poreikio ciklus. Šiuo pleistru patogu ir lengva naudotis. Tereikia tiesiog užsiklijuoti jį ant odos, o pereidamas nuo vienos spalvos į kitą pleistras praneš, kada apsauga nepakankama. Taip pat stebina ir tai, kad jis ant odos išsilaiko net iki 5 dienų.

Kuri inovacija jus sužavėjo labiausiai? Laukiame jūsų nuomonės komentarų skiltyje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.