Žinios apie inovatyvius produktus – galimybė rinktis ekologiškesnes alternatyvas

Biotechnologijos pramonė šiai dienai yra viena iš svarbiausių ir pažangiausių biologijos mokslo sričių pasaulyje. Ji glaudžiai susijusi su genetikos mokslu ir jo taikymu. Mokslininkų kuriami inovatyvūs produktai padėjo pagerinti ne tik maisto kokybę, bet ir suteikė galimybę apsisaugoti bei pasveikti nuo įvairiausių ligų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Nov 9, 2017, 3:32 PM

Ši sritis yra gerai išvystyta ir Lietuvoje. Lietuvių kuriamos inovacijos yra vertinamos ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje. Apie naujausioje „INOprogreso“ laidoje pristatytas biotechnologijų inovacijas šį kartą savo įžvalgomis dalinasi Lietuvos biotechnologų asociacijos prezidentė bei Vilniaus universiteto taikomosios biokatalizės sektoriaus vadovė Inga Matijošytė.

– Kokia biotechnologijų ir verslo situacija Lietuvoje?

– Lietuvos moderniosios biotechnologijos ištakos siekia 1975 m., kai Vilniuje buvo įkurtas Taikomosios enzimologijos institutas (dabartinis Biotechnologijos institutas). Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, institutas tapo viena iš nedaugelio šalies mokslo institucijų, kuri išsaugojo darbuotojus, persiorientavo ir išmoko dirbti laisvosios rinkos sąlygomis.

Nuo šio instituto atsipumpuravo didžiausios šiuo metu Lietuvoje moderniųjų biotechnologijų įmonės – „Fermentas“ (nuo 2010 m. – „Thermo Fisher Scientific Baltics“) ir „Biotechna“ (nuo 2001 m. – „Sicor Biotech“). Pagrinde biotechnologijų sektoriaus augimas priklauso nuo naujų startuolių įmonių galimybių akceleruotis. Lietuvoje susikūrusiems startuoliams apie 1990 metus (jau minėti buvę Fermentas ir Biotechna) vystymasis užtruko apie 15 metų, kol pritraukė išorinius investuotojus ir prasidėjo jų spurtas.

Laikotarpyje nuo 2007-2017 m. skaičiuojama, kad Lietuvoje biotechnologijų sektoriuje įsikūrė apie 30 startuolių, tačiau per 10 metų didelio startuolių spurto neįvyko, tik viena įmonė UAB Biotechpharma šiuo laikotarpiu pradėjo sparčiai augti. Dabartiniu metu jie dažniausiai yra tik startuolio išsilaikymo stadijoje. Pirmiausia reikia aiškiai suprasti ir suvokti, kad šio sektoriaus startuoliai – nėra tokio pat tipo startuoliai, kaip kitų technologijų (pvz., lazerių ar IT).

Iš esmės skiriasi jų technologijų vystymosi etapų kiekis, laikas skirtas kiekvieno etapo vystymuisi, reguliacijos ir produktų validacijos ar registracijos reikalavimai, pajamų reikalingumas pereinant į naujus etapus. Tačiau, reikia pažymėti, kad lyginant su kitais verslo sektoriais (logistika, transportas, ir kt.), biotechnologijų sektorius yra vienas iš stabiliausių augimo atžvilgiu, tiek pajamų, tiek ir darbuotojų bei pasižymintis darbo našumu. Todėl biotechnologijų sektoriaus akseleracija bei indėlis į bendrą Lietuvos ekonomikos augimą priklausys nuo šio sektoriaus startuolių turimų galimybių vystytis.

– Kokia jūsų nuomonė apie laidoje pristatytas biotechnologijų inovacijas?

– Labai smagu, kad visos trys pristatytos lietuviškų įmonių inovacijos buvo sukurtos ir jų gamyba vykdoma Lietuvoje, didelį dėmesį kreipiant į eksporto plėtros galimybes bei tarptautinį bendradarbiavimą. Kaip matome iš pristatytų inovacijų, įmonių vystomi inovatyvūs biotechnologiniai produktai paliečia bei pagerina ir kiekvieno vartotojo kasdieninį gyvenimą: nauji diagnostikos metodai, nauji inovatyvūs vaistai vėžio ir kitų ligų gydymui, inovatyvios valymo priemonės buičiai. Norėtųsi palinkėti šioms įmonėms bei jų komandoms, turinčioms augimo ir eksporto į globalias rinkas potencialą, sėkmingai veikti ir plėstis didėjant verslo mąsteliams.

– Ką manote apie patį „INOprogresą“?

– Tokio pobūdžio ir formato laidos labai reikalingos. Jos vykdo labai svarbią visuomenės švietėjišką veiklą. Pavyzdžiui, daugelis iš mūsų net nesusimąsto, bet nemaža dalis produktų, kurie mus supa kasdieniame gyvenime, yra gaunami technologijomis, grįstomis biotechnologija (buitinė chemija su fermentais, bioplastikas, maisto produktai kaip duona ir sūris, trąšos, ir t.t.). Inovacijų taikymas tradicinėje pramonėje taip pat leidžia gaminti labiau ekologiškus produktus, taikyti mažiau taršos generuojančias technologijas. Taigi, didesnis žinojimas apie inovatyvius produktus suteikia žmonėms daugiau žinių apie galimybę pasirinkti ekologiškesnes alternatyvas.

– Jūsų palinkėjimas lietuvių inovatoriams.

– Lietuvių inovatoriams noriu palinkėti didžiausios sėkmės ir neriboti gimusių idėjų bei vaizduotės. O įmonėms, taikančioms ilgametes tradicines technologijas pažvelgti ir įvertinti inovacijų teikiamas galimybes, kurios galėtų paskatinti tiek įmonių, tiek visos šalies ekonominį augimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.