Brukalų platintojų kabliukas – Sočio olimpiada

Reikšmingi pasaulio įvykiai visada kaip magnetas traukia kibernetinius apgavikus. Ne išimtis ir Sočio žiemos olimpiada. Siunčiamų laiškų sraute „Kaspersky Lab“ aptiko aibę šį įvykį eksploatuojančių šlamštalaiškių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:02 PM

Apie olimpiadą buvo užsiminta šlamštalaiškiuose, siūlančiuose krovinių saugojimo paslaugas: apgavikai pabrėžė reklamuojamo produkto ypatumus, vartotojams skelbdami, kad Rusija, olimpinių žaidynių organizatorė, tariamai naudojasi būtent šio tiekėjo paslaugomis. Be to, buvo pastebėti brukalų siuntėjai, interneto vartotojams siūlantys laikrodžius, neva tokius pat, kokius nešioja olimpiniai čempionai, arba tokių laikrodžių imitacijas.

Taip pat buvo siunčiami tokiais atvejais tradicija tapę „Nigerijos“ šlamštalaiškiai. Prisistatydami kaip grupė turistų, norinčių aplankyti olimpinį Sočį, apgavikai prašė laiškų gavėjų padėti jiems pervesti didelę sumą pinigų tariamai viešbučio rezervacijai ir visiems pasirengimo veiksmams prieš kelionę. Detales jie buvo pasiruošę paskelbti gavę atsakymą, kuriame vartotojas išreikštų susidomėjimą.

Didelė „olimpinių šlamštalaiškių“ dalis siunčiama iš Kinijos. Iš šios šalies išsiunčiamų brukalų skaičius visada buvo didelis pasaulio kontekste, o remiantis 2013 m. rezultatais, Kinija tapo neginčijama lydere šiame segmente – iš jos siunčiama beveik 23 proc. pasaulio brukalų srauto.

„Prasidėjus olimpiadai, daugelis nekantriai laukia naujienų apie naujas pergales, varžybų rezultatus ir apskritai bet kokius su žaidynėmis susijusius įvykius. Toks didžiulis susidomėjimas, be abejonės, parankus apgavikams: tiesiog prie laiško temos prirašius žodį „olimpiada“, didesnė tikimybė, kad vartotojas atvers priedą ar pasinaudos nuoroda. Būtent todėl mes dar kartą primename: kad ir koks intriguojamas laiškas būtų, jei jis gautas iš nepažįstamo siuntėjo ir atrodo įtartinas, geriau iš karto jį ištrinti neatverčiant“, – rekomenduoja Darya Gudkova, „Kaspersky Lab“ turinio analitikų skyriaus vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.