Finansinėms Lietuvos vartotojų operacijoms tinkle gresia pavojus

Įvairios finansinės paslaugos realiuoju laiku (internetinė bankininkystė, mokėjimo sistemos, internetinės parduotuvės) tampa vis populiaresnės. Ši tendencija neliko nepastebėta apgavikų.

Virtualūs apgavikai gviešiasi interneto naršytojų pinigų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Virtualūs apgavikai gviešiasi interneto naršytojų pinigų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:19 AM

Remiantis „Kaspersky Lab“ užsakymu atlikto tyrimo rezultatais, kas penktas Lietuvos vartotojas buvo susidūręs su įtartinais pranešimais, siunčiamais internetinių parduotuvių arba socialinių tinklų administratorių vardu. 3 proc. buvo gavę netikrų laiškų iš bankų, kuriuose prašoma pranešti slaptažodį ar kitą konfidencialią informaciją. Dar 2 proc. patvirtino, kad atlikdami finansines operacijas realiuoju laiku buvo automatiškai nukreipti į įtartiną tinklalapį, kur jiems buvo siūloma įrašyti mokėjimo kortelės duomenis. Maža to, 2 proc. vartotojų netgi įrašydavo finansinę informaciją tinklalapiuose, dėl kurių teisėtumo jiems kilo abejonių.

Su netikrais antivirusais, skelbiančiais apie kompiuterio užkrėtimą ir primygtinai rekomenduojančiais įsigyti apsaugą, susidūrė 17 proc. apklaustų Lietuvos vartotojų. Maždaug 1 proc. Lietuvos vartotojų pranešė, kad užkibę ant apgavikų meškerės prarado pinigus.

„Finansinės operacijos internete labai populiarios ir šis faktas, žinoma, vilioja kibernetinius nusikaltėlius – jie kuria vis naujus metodus, siekdami pasisavinti vartotojų pinigus“, – atkreipia dėmesį Sergejus Golovanovas, vyriausiasis „Kaspersky Lab“ antivirusų ekspertas.

Viena rimčiausių grėsmių, nepriklausomai nuo įrenginio operacinės sistemos, yra netikros finansinės atakos (angl. phishing). Jų tikslas – pavogti tokius asmeninius duomenis kaip mokėjimo kortelės numeriai, prisijungimo vardai ir slaptažodžiai prisijungti prie internetinės bankininkystės sistemų ir patvirtinti operacijas. Apsisaugoti nuo tokios grėsmės vartotojai gali būdami atidūs ir naudodami modernias kompiuterių apsaugos sistemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.