Programišiai gviešiasi bitkoinų

Kenkėjiškų programų plėtra, siekiant apgavystės būdu gauti virtualios bitkoino valiutos, tapo vienu iš finansinių atakų skaičiaus augimo veiksnių. Tai liudija „Kaspersky Lab“ atliktas tyrimas, siekiantis įvertinti finansinių kibernetinių grėsmių plėtros tempus. Per metus atakų, siekiančių užvaldyti bitkoinus, skaičius išaugo daugiau nei pustrečio karto ir sudarė 8,3 milijono incidentų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2014, 2:37 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:11 PM

Bitkoinai buvo sukurti anoniminiams mokėjimams internete atlikti ir per pastaruosius metus itin išpopuliarėjo. Jų vertė 2013 m. pradžioje buvo 13,6 JAV dolerio, o jau gruodį peršoko 1,2 tūkst. JAV dolerių. Tai patraukė apgavikų dėmesį – kai valiutos savininkas savo „piniginę“ saugo nešifruotu pavidalu diske, jiems nereikia imtis įmantrių priemonių – sąskaitą galima pavogti nukopijavus vienintelį failą.

Nusikaltėlių taikomas programas bitkoinams gauti galima padalyti į dvi kategorijas: failo-piniginės vagystės ir slapti priedų įdiegimai užkrėstame kompiuteryje. Pernai bitkoinų piniginių vagystėms buvo surengta dvigubai daugiau atakų, o slapto valiutos gavimo instrumentai buvo kuriami dar aktyviau.

„Per 2013 m. bitkoinų vertė išaugo daugiau nei 85 kartus ir tai, žinoma, patraukė apgavikų dėmesį. Metų pabaigoje vartotojų, nukentėjusių nuo atakų į bitkoinus taikoma programine įranga, skaičius priartėjo prie bankinių kibernetinių grėsmių rodiklio. Kriptovaliutų savininkams reikia būti itin atsargiems, juk vagystės atveju jiems, galima sakyti, neįmanoma susigrąžinti prarastų lėšų. Tai – tarsi mokestis už tai, kad bitkoinai veikia be jokio valdžios reguliavimo“, – komentuoja Sergejus Ložkinas, „Kaspersky Lab“ antivirusų ekspertas.

Specialistai rekomenduoja failus-pinigines saugoti šifruotuose atminties raktuose. Taip pat būtina užtikrinti patikimą kompiuterio apsaugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.