„Google“ konkurentai kaičia naują pirtį

Atviro interneto projektas (OIP), kuriam priklauso apie 400 Europos skaitmeninėse rinkose veiklą vykdančių įmonių, ketvirtadienį pateikė Europos Komisijai (EK) skundą, kuriame JAV technologijų milžinė „Google“ kaltinama galimais naujais antimonopolinių įstatymų pažeidimais, praneša „EUbusiness“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 16, 2014, 3:24 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:54 PM

Grupė kaltina JAV įmonę naudojantis savo lyderyste rinkose (šiuo metu „Google“ priklauso maždaug 90 proc. Europos rinkos) ir stengiantis kenkti konkurentams.

„Europos vartotojai ir skaitmeninės įmonės reikalauja uždrausti „Google“ manipuliuoti rinkomis ir skatinti naudotis tik jos produkcija bei teikiamomis paslaugomis“, – nurodo oficialus įmonių pareiškimas.

Dar vasario mėnesį didžiausios pasaulyje paieškos sistemos operatorė susitarė su Europos Sąjunga panašioje byloje ir sutiko aktyviau ir aiškiau teikti informaciją apie savo konkurentes ir tiesiogines nuorodas į šių produkciją ar teikiamas paslaugas. Taip „Google“ baigė trejus metus trukusią bylą ir išvengė 5 mlrd. eurų baudos.

Tiesa, konkurentės mano, kad toks sprendimas nėra pakankamai griežtas – jis mažina tik „Google“ dominavimą interneto paslaugų rinkose ir veikia jos paieškų sistemos pateikiamus rezultatus. Tačiau „Google“ dar priklauso stambiausia vaizdo įrašų platforma „Youtube“, populiariausia išmaniųjų telefonų operacinė sistema „Android“ bei vartotojų mėgstama elektroninio pašto sistema „Gmail“.

Toks dominavimas ir konkurentų slopinimas, anot įmonės „Axel Springer“ generalinio direktoriaus Christopho Kesse, gali padaryti nemažai žalos Europos ekonomikai ir pristabdyti investicijas į regioną.

Dar šios savaitės pradžioje, antradienį, Europos Sąjungos Aukščiausiasis teismas nusprendė, kad JAV technologijų milžinė žmonių prašymu turi redaguoti kai kuriuos paieškos rezultatus. Tokią teisę reglamentuoja 2012 metais svarstytas „teisės būti pamirštiems“ įstatymas, leidžiantis gyventojams reikalauti ištrinti nepageidaujamą apie juos teikiamą informaciją. Anot ekspertų, toks sprendimas taip pat turėtų mažinti manipuliavimą klientais per paieškų sistemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.