„Google“ priversta rinktis: žmonių privatumas ar žodžio laisvė?

Kas svarbiau: piliečių teisė į privatumą ar žiniasklaidos laisvė? Su tokia dilema susidūrusi „Google“ žengė netikėtą žingsnį ir ėmė cenzūruoti didžiausius Europos naujienų portalus – straipsnių nuorodos šalinamos iš paieškos rezultatų. Sulaukusi aršios kritikos, „Google“ dalį nuorodų grąžino į paieškos rezultatus.

Prieš kelias dienas didžiausi Europos naujienų portalai sulaukė „Google“ pranešimų apie tai, kad dalis nuorodų į jų straipsnius buvo pašalinti iš paieškos rezultatų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prieš kelias dienas didžiausi Europos naujienų portalai sulaukė „Google“ pranešimų apie tai, kad dalis nuorodų į jų straipsnius buvo pašalinti iš paieškos rezultatų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:49 AM

Prieš kelias dienas didžiausi Europos naujienų portalai sulaukė „Google“ pranešimų apie tai, kad dalis nuorodų į jų straipsnius buvo pašalinti iš paieškos rezultatų.

Paieškos milžinė aiškino, kad taip elgiasi dėl Europos Teisingumo Teismo (ETT) gegužę priimto sprendimo, leidžiančio žmonėms pašalinti jiems nepatinkančius „Google“ paieškos rezultatus. Tad dabar, sulaukusi europiečių kreipimųsi, kompanija šalina jiems nepatinkančius paieškos rezultatus. Nesvarbu, kur jie veda: į eilinį tinklalapį, tinklaraštį, skelbimų svetainę ar naujienų portalą.

Vien birželio mėnesį „Google“ sulaukė prašymų pašalinti per 250 tūkst. nuorodų iš 70 tūkst. asmenų (vidutiniškai vienas žmogus prašo pašalinti iki 4 nuorodų). Kompanijos darbuotojai pasiraitojo rankoves ir puolė nuorodas šalinti. Verti panaikinimo iš paieškos pasirodė ir tokių žiniasklaidos grandų, kaip BBC ir „The Guardian“, straipsniai.

Tokie „Google“ veiksmai sulaukė nemažai kritikos: esą tokiu atveju prioritetas turėtų būti teikiamas žiniasklaidos laisvei. Žurnalistų bei redaktorių kritikai pritarė ir Europos Komisijos viceprezidento atstovas spaudai Ryanas Heathas. Jo nuomone, straipsnių pašalinimas nebuvo teisingas sprendimas, o ETT sprendimu nėra siekiama leisti žmonėms „padailinti“ savo gyvenimų taip, kaip jie nori.

Penktadienį paieškos svetainė visgi grąžino dalį panaikintų nuorodų į paieškos rezultatus. Peteris Barronas, „Google“ komunikacijos vadovas Europai, teigia, kad procesas yra sudėtingas: „Mes mokomės dirbdami.“

Jis atmetė teiginius, esą „Google“ patvirtina visus žmonių prašymus, tokiu būdu siekdama parodyti nepritarimą ETT sprendimui. „Tikrai ne, mes siekiame su tuo susidoroti kaip įmanoma protingiau“, – aiškino P.Barronas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.