Rusijos karys susimovė: „Instagram“ jį pričiupo Ukrainoje

Rusijos valdžios teiginius, esą Ukrainoje jos karių nėra, paneigė šiuolaikinės technologijos. Tiksliau, vieno Rusijos kario, 24-erių Aleksandro Sotkino, neatidumas. Vaikinas nuotraukų socialiniame tinkle „Instagram“ įkėlė asmenukių (angl. selfie), kurios darytos Ukrainos teritorijoje. Be to, jis viešai prisipažino dirbęs su raketų kompleksu „Buk“ – juo, manoma, buvo numuštas Malaizijos orlaivis „Boeing 777“.

Šios nuotraukos A.Sotkinui gali pridaryti rimtų nemalonumų. Šalia trijų kadrų kairėje jis viešai prisipažino, kad dirba su raketų kompleksu „Buk“. O nuotraukos dešinėje užfiksuotos Ukrainos teritorijoje.<br>Instagram.com/sanya_sotkin nuotr.
Šios nuotraukos A.Sotkinui gali pridaryti rimtų nemalonumų. Šalia trijų kadrų kairėje jis viešai prisipažino, kad dirba su raketų kompleksu „Buk“. O nuotraukos dešinėje užfiksuotos Ukrainos teritorijoje.<br>Instagram.com/sanya_sotkin nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 31, 2014, 5:12 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:55 PM

Pirmąją nuotrauką iš netoli Ukrainos esančios Rusijos bazės A.Sotkinas įkėlė birželio 23 dieną – praėjus dienai po to, kai Rusija pradėjo telkti pajėgas šiame regione. Kijevas apkaltino Maskvą, esą jos pajėgos atakuoja Ukrainos karius pasienyje.

Po savaitės karys, „Instagram“ profilyje prisistatantis komunikacijų specialistu, paskelbė nuotrauką iš Krasna Talivkos – miestelio Ukrainos rytuose, sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje.

Ką A.Sotkinas veikė Ukrainos teritorijoje ir kiek laiko ten buvo nėra aišku. Nuotraukos aprašas skamba taip: „Naktiniai pasisėdėjimai... Dirbam prakaituotais veidais.“

Dar po keturių dienų jis įkėlė asmenukę iš Rusijos teritorijos su tokiu parašu: „Vietiniai čia organizuoja koncertą, bet kai kuriems reikia budėti.“

O jau liepos 5-ąją tas pats karys paviešino dar vieną nuotrauką, fiksuotą Krasnyi Derkul kaime, Ukrainoje. Tuo metu Ukraina apkaltino sukilėlius apšaudymais pasienio teritorijoje. Dar po kelių dienų jis vėl grįžo į Rusiją. Vienoje savo žinutėje jis prisipažino: „Vis dar nesuprantu, ką mes čia darome.“

Dar vėliau A.Sotkinas įkėlė nuotrauką, kurios paraše nurodė, kad dirba su raketų kompleksu „Buk“. Ukrainos ir JAV atstovai teigia, kad būtent tokia įranga buvo numuštas keleivinis Malaizijos orlaivis „Boeing 777“, kuriuo skrido beveik 300 žmonių.

Nepatyrusius sukilėlius naudotis tokiais ginklais ir radarų sistemomis turėjo apmokyti komunikacijų specialistai – tokie, kaip A.Sotkinas.

Pamatyti, kada ir kur darytos nuotraukos, leido „Instagram“ funkcija „Geotagging“. Jei vartotojas jos neišjungia, jį sekantys žmonės gali matyti žemėlapį su jo nuotraukomis. Nuotraukų fiksavimo vieta nustatoma remiantis GPS signalu, kurio paklaida gali siekti daugiausiai kelis kvadratinius metrus.

A.Sotkinas nėra vienintelis, išsidavęs apie savo dalyvavimą konflikte su Ukraina. Praėjusią savaitę socialinio tinklo „Vkontakte“ vartotojas Vadimas Grigorjevas paviešino kelias Rusijos artilerijos įtvirtinimų nuotraukas. Po viena buvo parašyta: „Mes visą naktį bombardavome Ukrainą.“

Vėliau V.Grigorjevas Rusijos žurnalistams pareiškė, kad į jo profilį kažkas įsilaužė.

Sekmadienį JAV paviešino palydovines nuotraukas, kurios, anot amerikiečių, įrodo, kad Rusija atakavo Ukrainos pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?