Bitkoinus įrašo net į testamentą

Pasaulyje pradedamas skaitmeninio turto, įskaitant ir virtualiąsias valiutas, teisinis reguliavimas. JAV Delavero valstijoje priimtas pirmasis pasaulyje tokio pobūdžio įstatymas. Juo vadovaujantis šeimos nariai įgis teisę naudotis skaitmeniniu pavidalu sukauptu savo artimųjų turtu po jų mirties ar neįgalumo atveju.

Didžiosios Britanijos teisininkų asociacija netgi paragino žmones palikti aiškias instrukcijas, kaip elgtis su jų virtualiąja nuosavybe po jų mirties.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Didžiosios Britanijos teisininkų asociacija netgi paragino žmones palikti aiškias instrukcijas, kaip elgtis su jų virtualiąja nuosavybe po jų mirties.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 12:44 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:06 PM

Įstatymas reglamentuoja visą skaitmeninį asmens turtą: nuo anketų socialiniuose tinkluose ir ten sukauptos informacijos iki virtualiųjų valiutų atsargų. Šiuo teisės aktu virtualiajam turtui numatomas iš esmės tokios pat sąlygos, kaip ir fiziniam turtui.

„Suprantama, kad tokie įstatymai yra labai aktualūs bitkoinų bendruomenės nariams visame pasaulyje – jie padės ginti santaupų šia virtualiąja valiuta turinčią asmenų teises. Kartu tai yra dar vienas svarbus žingsnis link bitkoinų, kaip visavertės valiutos, pripažinimo“, – sako virtualios bitkoinų keityklos Bitmarket.lt direktorius Audrius Ramanauskas.

Nors Delaveras yra viena mažiausių JAV valstijų, šis sprendimas yra reikšmingas visai pasaulinei finansų bendruomenei, nes čia yra įsikūrusios daugybė didelių kompanijų. Dėl verslui palankios politikos valstija pritraukė pirmaujančias kredito kortelių bendroves, taip pat tokias IT kompanijas kaip „Google“, „Facebook“ ir „Twitter“.

Kol kas įstatymas galioja tik tų asmenų turtui, kurie gyvena Delavero valstijoje ir kurių valią vykdo ši valstija. Tačiau tikimasi, kad greitai Delavero pavyzdžiu paseks ir daugiau JAV valstijų.

Įstatymo autoriai teigia, kad jį prireikė priimti, nes iki tol buvusi įstatyminė bazė nebespėjo su technologijų pažanga.

Tikėtina, kad tokie įstatymai greitai pasirodys ne tik JAV, bet ir kitose pasaulio valstybėse, nes virtualios nuosavybės reikšmė yra gerokai išaugusi, o esami įstatymai aiškiai nereglamentuoja jos panaudojimo, todėl teisininkai susiduria su keblumais spręsdami paveldėjimo klausimus.

Didžiosios Britanijos teisininkų asociacija netgi paragino žmones palikti aiškias instrukcijas, kaip elgtis su jų virtualiąja nuosavybe po jų mirties.

Klaipėdoje dirbantis advokatas Gediminas Žlioba, priimantis iš savo klientų atsiskaitymus bitkoinais, teigia, kad mūsų šalyje tokio įstatymo greitu metu tikėtis neverta.

„Daugelis įstatymų, kuriuos diktuoja sparčiai besikeičianti globali ekonomika ir naujosios technologijos, į Lietuvą atkeliauja tik tada, kai yra visapusiškai „patikrinami“ Vakarų valstybėse. Pavyzdžiui, taip buvo su Fizinių asmenų bankroto įstatymu. Kadangi virtualiąją nuosavybę reglamentuojančių įstatymų priėmimas ir Vakaruose dar tik žengia pirmuosius žingsnius, manau, pas mus tokio įstatymo dar reikės gerokai luktelti“, – sako G.Žlioba.

Kita vertus, pasak jo, nuogąstauti dėl atsiskaitymo legalumo bitkoinais nėra pagrindo – Lietuvos bankas yra paskelbęs, kad ši virtuali valiuta nėra niekaip reglamentuojama nei Lietuvos, nei Europos Sąjungos teisės aktuose.

„Kitaip tariant, šis atsiskaitymo būdas yra pagrįstas atsiskaitančiųjų tarpusavio pasitikėjimu ir rinkos nustatyta virtualios valiutos verte, tačiau valstybė jo tikrai nedraudžia. Gaunant atsiskaitymą bitkoinais taip pat nėra jokių kliūčių sumokėti valstybei visus būtinus mokesčius“, – aiškina advokatas.

Atsiskaitymus bitkoinais priima tūkstančiai smulkiojo verslo atstovų visame pasaulyje, virtualią valiutą pripažįsta ir kelios tarptautinės kompanijos. Pastaruoju metu vieno bitkoino vertė yra apie 1300 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.