Bibliotekos gali skaitmenizuoti knygas be autorių leidimo

ES Teisingumo Teismas pateikė autorių teisių direktyvos išaiškinimą dėl bibliotekų turimų knygų skaitmenizacijos. Pagal jį, bibliotekos turi teisę savo elektroniniuose terminaluose pateikti skaitytojams bibliotekose esančius leidinius skaitmeniniu formatu, papildomai neprašant autoriaus ar leidyklos leidimo tai daryti. Tuo atveju, jei medžiagą skaitytojas nori atsispausdinti ar perkelti į nešiojamąją atminties laikmeną, gali būti renkamas mokestis.

Teismo sprendimu, bibliotekos prarastų savo pagrindinę funkciją, jei vartotojai negalėtų gauti juos dominančios medžiagos įvairiais įmanomais kanalais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismo sprendimu, bibliotekos prarastų savo pagrindinę funkciją, jei vartotojai negalėtų gauti juos dominančios medžiagos įvairiais įmanomais kanalais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2014, 11:13 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:20 PM

„Lietuvoje šiuo klausimu galioja griežtesni įstatymai. Autorius ar leidykla gali bibliotekai uždrausti pateikti skaitmenizuotas knygas skaitytojams. Todėl, mano manymu, sekant ES intelektinės apsaugos teisės naujienas ir išaiškinimus, Lietuva turėtų neatsilikti ir liberalizuoti šiuo metu galiojančius įstatymus dėl bibliotekų turimos medžiagos perkėlimo į elektroninį formatą. Tokiu atveju, daugiau bibliotekų skaitytojų turėtų galimybę skaityti skaitmenines knygas“, – sakė „AAA Law“ advokatas ir partneris Andrius Iškauskas.

ES autorių teisių direktyva numato, kad autoriai gali uždrausti savo darbų reprodukciją ir viešą naudojimą. Tačiau direktyvoje taip pat numatoma, kad šiam nutarimui gali būti taikomos išimtys arba papildomi apribojimai priklausomai nuo situacijos. Knygų skaitmenizacija iš jau turimų bibliotekų išteklių yra vienas iš tokių išimtinių atvejų. Teismo sprendimu, bibliotekos prarastų savo pagrindinę funkciją, jei vartotojai negalėtų gauti juos dominančios medžiagos įvairiais įmanomais kanalais.

Šis vartotojų teisių klausimas buvo iškeltas po to, kai Vokietijos Darmštato technikos universitetas įsivėlė į konfliktą su „Eugen Ulmer“ leidykla. Leidykla, pati prekiaujanti elektroninėmis knygomis, nesutiko, kad universiteto biblioteka skaitmenizuotų turimas leidyklos knygas be jokio papildomo mokesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.