Kibernetinio saugumo centras negarantuos absoliutaus saugumo

Kuriamas Kibernetinio saugumo centras negalės garantuoti visiško saugumo, tačiau tai turės būti siekiamybė, sako Kibernetinio saugumo įstatymą rengę specialistai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 17, 2014, 2:06 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:33 PM

Trečiadienį įstatymo projektą pristatant Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitete Ryšių ir informacinių sistemų tarnybos direktorius Rimtautas Černiauskas sakė, kad paties įstatymo indėlis į kibernetinį saugumą sudaro apie penktadalį, o jį derinant su verslu bei įvairiomis suinteresuotomis grupėmis, taip pat įsteigiant patį Kibernetinio saugumo centrą, būtų tikimasi pasiekti „80 proc. progresą“.

„Vis dėlto, liks 20 proc. nepasiekta. Iš saugos pusės, nėra tokios sąvokos kaip absoliutus saugumas – yra visada rizikos vertinimas ir pagal tą riziką yra kompromisai tarp resursų ir kokybės. Amerikiečiai yra pasakę, kad 5 proc. grėsmių išliks – kaip besistengtum, bet viskas atsiremia į finansus ir darosi ekonomiškai nenaudinga. Garantuoti, kad nieko neįvyks blogo ir kad mes viską atremsime, tikrai būtų per drąsu“, – komiteto posėdyje sakė institucijos prie Vidaus reikalų minsiterijos atstovas.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos priežiūros skyriaus vedėjas Rytis Rainys sakė suprantantis, jog įsteigiant Kibernetinio saugumo centrą verslui atsiras administracinių kaštų, nes informaciją apie incidentus bei teks teikti ne tik RRT, bet ir kitoms institucijoms. Jis tikino, kad bus ieškoma įvairių sprendimų, kaip palengvinti reikiamos informacijos pateikimą.

„Pasaulio išsivysčiusios šalys eina tuo formatu, kad stiprina rinkos gebėjimus apsisaugoti jai pačiai. Ir valstybė gali padėti tai rinkai – tai ir turėtų į tai orientuotis. Tikėtis, kad apsaugos, apgins – tai yra šiek tiek iliuzija“, – sakė R.Rainys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.