Lietuvius užplūdo sukčių SMS: „Skubus! Paskambink man dabar“

Penktadienį įvairių operatorių paslaugomis besinaudojantys lietuviai praneša sulaukę SMS žinučių, kurių autoriai prašo skubiai paskambinti. Mobiliojo ryšio bendrovės ragina pranešimus ignoruoti, mat už tokį skambutį tektų susimokėti ne vieną litą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

2014-10-17 17:12, atnaujinta 2018-01-26 21:20

Tokios žinutės gyventojams siunčiamos iš skirtingų telefono numerių – vieni prasideda kodu +257, kiti +255 ar +220. Šie kodai priskirti tokioms valstybėms, kaip Burundis, Tanzanija, Gambija.

Žinučių tekstai taip pat skiriasi, tačiau visur rašoma lietuvių kalba (pvz., „Paskambinti skubu.“; „Skubus! Paskambink man dabar…“ ir pan.).

Omnitel“ ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė teigė, kad apie naują sukčiavimo būdą kompanija informavo klientus socialiniame tinkle „Facebook“, taip pat bus siunčiami įspėjamieji SMS pranešimai.

„Kad klientai išvengtų galimų nuostolių, pirmiausia įspėjome juos, kad į gautas žinutes nekreiptų dėmesio ir neskambintų nurodytu numeriu, po to nedelsdami pradėjome blokuoti skambučius numeriais, iš kurių ateina SMS. Deja, pačių žinučių, kurios siunčiamos iš kito operatoriaus SMS centro, mes negalime blokuoti“, – teigė ji.

„Omnitel“ atstovė užsiminė, kad kolega, paskambinęs vienu iš šių numerių, išgirdo sveikinimą tariamai laimėjus kažkokį čekį.

Panašių žinučių gavo ir „Tele2“ klientai. Visgi bendrovės korporatyvinės komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas sako, kad skambučiai į minėtas šalis vartotojams dar iki tol buvo blokuojami: „Net jei bandytų prisiskambinti, nepavyktų, nes šitie kodai yra įtraukti į blokuojamųjų sąrašą. Kaip tie sukčiai pelnosi? Ko gero, tai yra papildomai apmokestinami numeriai, kuriais paskambinus tenka susimokėti ne tik už tarptautinį ryšį, bet dar ir nemažą papildomą mokestį.“

Bitė Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovė Žana Jakevičienė taip pat ragino vartotojus ignoruoti šias žinutes: „Aš ir pati tokią gavau, bet iškart ištryniau. Pasidomėjome – skambutis tokiu numeriu, bent jau iš mūsų tinklo, kainuotų 5,5 Lt.“ Ji pastebėjo, kad apie panašius atvejus klientai buvo pranešę ir maždaug prieš mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.