RRT nubudo: neskambinkite sukčiams iš Afrikos!

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) įspėja vartotojus būti budrius ir nereaguoti į telefonu gautas trumpąsias žinutes (SMS) iš nežinomo užsienietiško numerio, kuriomis prašoma paskambinti.

RRT įspėja apie praėjusią savaitę plitusias sukčių SMS žinutes, kuriomis buvo prašoma paskambinti į Burundį ir kitas egzotiškas šalis.<br>123rf nuotr.
RRT įspėja apie praėjusią savaitę plitusias sukčių SMS žinutes, kuriomis buvo prašoma paskambinti į Burundį ir kitas egzotiškas šalis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-21 12:13, atnaujinta 2018-01-25 06:14

Įspėjimą RRT išplatino antradienį, nors portalas Lrytas.lt apie tai pranešė dar praėjusį penktadienį. Kaip skelbėme, visų operatorių vartotojai gavo SMS žinutes iš skirtingų telefono numerių: vieni prasideda kodu +257, kiti +255 ar +220. Šie kodai priskirti tokioms valstybėms, kaip Burundis, Tanzanija, Gambija.

Žinučių tekstai taip pat skiriasi, tačiau visur rašoma lietuvių kalba ir prašoma paskambinti (pvz., „Paskambinti skubu.“; „Skubus! Paskambink man dabar…“ ir pan.). Mobiliojo ryšio operatoriai įspėjo klientus ignoruoti šias žinutes.

RRT pastebi, kad skambutis į Burundžio respubliką (Afrika) gali kainuoti 5–10 litų už minutę. Maža to, numeriais, iš kurių buvo gautos SMS, gali būti teikiamos ir padidinto tarifo paslaugos. Tokiu atveju sąskaita padidėtų neprognozuojamai.

„Tokiomis žinutėmis siekiama išprovokuoti jas gavusius žmones skambinti į nurodytus telefono ryšio numerius. Siekiant išvengti didelių sąskaitų, būtina įsitikinti, ar siuntėjo prašomi atlikti veiksmai nesukels nepageidaujamų pasekmių. RRT rekomenduoja neatsakyti į iš nežinomų asmenų gautas žinutes ir jas nedelsiant ištrinti, kad nebūtų paskambinta atsitiktinai, taip pat neskambinti į nežinomus telefono numerius. Apie gautas galbūt apgaulingo pobūdžio žinutes galima informuoti savo viešojo telefono ryšio paslaugų teikėją“, – rašoma tarnybos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.