11-metė pardavinėja saugiausius pasaulyje slaptažodžius

Niujorke gyvenanti 11-metė Mira Modi sugalvojo unikalią verslo idėją: ji prekiauja saugiausiais pasaulyje slaptažodžiais. Vienas toks slaptažodis kainuoja du dolerius, o jis unikalus tuo, kad yra visiškai atsitiktinis ir praktiškai neįveikiamas naudojant šiuolaikines technologijas.

Dauguma interneto naršytojų savo virtualius profilius apsaugo elementariais slaptažodžiais, užtat 11-metė M.Modi supranta: į kibernetinį saugumą būtina žiūrėti atsakingiau.<br>123rf, Dicewarepasswords.com nuotr.
Dauguma interneto naršytojų savo virtualius profilius apsaugo elementariais slaptažodžiais, užtat 11-metė M.Modi supranta: į kibernetinį saugumą būtina žiūrėti atsakingiau.<br>123rf, Dicewarepasswords.com nuotr.
M.Modi užtikrina, kad visų užsakymų atveju sukuria tik vieną slaptažodį – tą, kuris išsiunčiamas paštu.<br>Dicewarepasswords.com nuotr.
M.Modi užtikrina, kad visų užsakymų atveju sukuria tik vieną slaptažodį – tą, kuris išsiunčiamas paštu.<br>Dicewarepasswords.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-10-26 21:54, atnaujinta 2017-10-07 16:56

Mergaitė šiuos slaptažodžius generuoja pati, visą darbą atlieka rankomis, o unikalųjį slaptažodį užrašo tik vieną kartą – ant popieriaus lapo, kuris išsiunčiamas užsakovui paprastu paštu.

Kaip ji tai atlieka? M.Modi slaptažodžius sudaro naudodama specialų žodyną, vadinamą „Diceware“ – tai yra sąrašas su 7776 trumpais žodžiais, santrumpomis ar lengvai įsimenamais simboliais (tokį sąrašą galite rasti čia). Kiekvienas įrašas yra unikalus ir turi jam priskirtą skaičių iš penkių skaitmenų, nuo vieno iki šešių.

Jos kuriamus slaptažodžius sudaro šeši žodžiai ar simboliai iš minėtojo sąrašo, o kiekvienas jų parenkamas mėtant standartinį šešiabriaunį žaidimo kauliuką. Išmetus kauliuką penkis kartus, pagal iškritusius skaičius parenkamas pirmasis žodis; tuomet kauliukas metamas dar penkis kartus – naujai iškritę skaičiai lemia antrąjį žodį. Ir taip šešis kartus, kol susidaro šešių atsitiktinių žodžių frazė.

Ši frazė ir yra slaptažodis, kurį M.Modi išsiunčia paštu už sumokėtus 2 dolerius.

Neįprasta verslo idėja šeštokės galvoje kilo po to, kai jos mama, privatumo temomis rašanti žurnalistė Julia Angwin, paprašė dukros sukurti „Diceware“ slaptažodžių. Jei mama už kauliukų ridenimą ir atsitiktinių žodžių surašymą moka pinigus, gal tai norės daryti ir kiti?

„Norėjau, kad tai būtų vieša, nes neuždirbau labai daug pinigų. Pamaniau, kad būtų smagu turėti savo tinklalapį“, – sakė M.Modi.

Kaskart gavusi naują užsakymą, ji rankomis ridena kauliuką 30 kartų (po penkis kartus šešiems žodžiams) ir tikrina žodžius atspausdintoje „Diceware“ versijoje. Šešis „iškritusius“ žodžius ji ranka užrašo ant popieriaus lapo ir išsiunčia jį paštu užsakovui.

Savo klientams ji pataria gautąjį slaptažodį patobulinti: naudoti ne tik mažąsias, bet ir didžiąsias raides, vietoje tarpų tarp žodžių naudoti brūkšnelius ir imtis kitų gudrybių, kad jų slaptažodis būtų išties unikalus ir neįveikiamas.

Per mažiau nei mėnesį ji jau gavo apie 30 užsakymų, o šis užsiėmimas kursto mintis gilinti žinias kriptografijos ir kibernetinio saugumo srityse. „Manau, būtų išties šaunu išmokti daugiau apie skaitmeninį saugumą ir įsilaužimus“, – sakė ji.

„Diceware“ slaptažodžių generavimo idėjos autorius Arnoldas Reinoldas stebėjosi jaunos mergaitės išradingumu ir linkėjo jai sėkmės.

„Savaime suprantama, gerokai saugiau patiems susikurti savo „Diceware“ frazę, tačiau mažai tikėtina, kad ji dirba „blogiečiams“, o bet koks viešas kalbėjimas apie stiprių slaptažodžių svarbą yra naudingas, – sakė A.Reinoldas. – Tikiuosi, kad ji nesiunčia sugeneruotų frazių klientams el. paštu arba nesaugo jų savo kompiuterių.“

M.Modi patikino, kad visų užsakymų atveju sukuria tik vieną slaptažodį – tą, kuris išsiunčiamas paštu. Jokių kopijų – nei fizinių, nei kompiuteryje – ji nesaugo.

Parengta pagal Arstechnica.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.