„Anonymous“ atstovas – atvirai apie operaciją prieš IV

Jie – padrika programišių organizacija, neturėjusi jokio rimto tikslo. Jie puolė visus, ką galėjo, – nuo vyriausybinių organizacijų iki bankų ir privačių kompanijų. Dabar situacija pasikeitė: pagrindiniu „Anonymous“ taikiniu tapo „Islamo valstybė“ (IV).

„Anonymous“ simbolis – Gajaus Fokso kaukė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Anonymous“ simbolis – Gajaus Fokso kaukė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2015, 10:55 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 12:51 AM

Programišių grupuotė anksčiau šią savaitę paskelbė pradedanti didelio masto atakas prieš IV narius ir rėmėjus. Vakar jie jau gyrėsi pirmaisiais rezultatais: panaikinta per 5,5 tūkst. „Twitter“ profilių, siejamų su teroristais, bei paviešinti mažiausiai vieno IV verbuotojo asmeniniai duomenys.

Saugumo ekspertai į visa tai žiūri skeptiškai: jų manymu, žvalgybos tarnyboms naudingiau, kad teroristai liktų matomi socialiniuose tinkluose, – taip juos lengviau sekti. Kitu atveju jie gali tiesiog pranykti pogrindiniame internete.

Vienas iš „Anonymous“ atstovų, koordinuojančių „Operation Paris“ paskyrą, sutiko atsakyti į kelis BBC korespondento klausimus.

– Kokie jūsų operacijos tikslai?

– Vienas pagrindinių mūsų tikslų šioje operacijoje yra nustatyti Paryžiaus teroro išpuolių kaltininkus ir visas su tuo susijusias teroristų organizacijas, prisikasti prie jų šaknų, sunaikinti jų propagandą ir sustabdyti veiklą socialiniuose tinkluose, paviešinti informaciją apie juos bei išaiškinti grėsmes žmonijai.

– Kaip vertinsite operacijos sėkmę?

– Kadangi „OpParis“ yra didelio masto operacija, mes naudojamės savo vertybėmis, patirtimi ir gebėjimais tam, kad sunaikintume IV – ne tik internete, bet apskritai. Mes nenurimsime tiesiog pašalinę IV iš interneto.

– Ar esate įsitikinę savo teiginių apie IV narius teisingumu?

– Mes atliekame veiksmingą žvalgybos duomenų patikrinimą ir prieš atakuodami įsitikiname, kad mūsų šaltiniai yra patikimi. Kai kuriais atvejais tai gali būti gerbėjai ar sekėjai, kurie atkartoja šiurpius pranešimus. Mes užtikriname, kad neužsipuolame tų, kurie iš tiesų nėra susiję.

– Kas nutinka, jei paviešinate vardą asmens, kuris, kaip paaiškėja, niekuo dėtas?

– Nelabai įmanoma, kad mes paviešintume duomenis nebūdami visiškai tikri. Mes nesidalijame nepatvirtinta informacija, o ją tirkindami sugaištame daugybę valandų.

– Ar nebūtų lengviau kovoti su IV, jei jos nariai atvirai bendrautų „Twitter“, kur saugumo tarnybos gali juos stebėti, o ne pogrindyje?

– IV propaganda pagrįsta jų veiksmų viešinimu. Jie nori sėti terorą savo vardu, kruvinomis nuotraukomis, šiurpiais vaizdo įrašais. Mes negalime su jais kovoti naudodami ginklus – jų propagandos nutraukimas yra efektyvus būdas sumažinti jų galią ir matomumą internete. Sutrikdžius komunikaciją, jiems sunkiau sklandžiai organizuoti atakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą