Vilniui koją pakištų nebent karinis konfliktas

Lietuvai vieną po kito pritraukiant tarptautinius paslaugų centrus, Vilniui prognozuojamas ir regiono lyderio vaidmuo Europos įmonių duomenims saugoti. Duomenų centrų rinkos augimą Vidurio ir Rytų Europoje sustabdytų nebent didelis karinis konfliktas.

Prognozuojama, kad skaitmeninės informacijos kiekis pasaulyje 2013–2020 metais padidės nuo 4,4 trln. iki 44 trln. gigabaitų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prognozuojama, kad skaitmeninės informacijos kiekis pasaulyje 2013–2020 metais padidės nuo 4,4 trln. iki 44 trln. gigabaitų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 9:42 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 8:38 AM

„Ekonomika tampa skaitmenine. Dėl to itin sparčiai auga duomenų kiekis, kuriuos reikia kažkur saugoti. Vilnius turi visas galimybes tapti tokių paslaugų lyderiu regione“, – sako Pranas Slušnys, „Rakrėjaus“ generalinis direktorius.

Vilniaus išskirtinumą lemia palanki geopolitinė padėtis, puikūs ryšių tinklai ir aukšta specialistų kvalifikacija.

„Vis didesnė mūsų gyvenimo ir darbo dalis persikelia į skaitmeninę erdvę. Jau dabar matome, kaip sparčiai daugėja skaitmeninės vaizdo informacijos. Mums įprastais tapo išmanieji telefonai, rytojaus perspektyva – išmaniosios gamyklos“, – teigia Arvydas Štrausas, „Interneto vizijos“ generalinis direktorius.

Naujas galimybes duomenų centrams atvers daiktų internetas, kai prie tinklo prijungti sąveikaus visi mums įprasti namų buitiniai prietaisai – nuo televizoriaus iki šaldytuvo. Dar daugiau vilčių siejama su robotizacija, pavyzdžiui, be vairuotojo važiuojančiais automobiliais ar skraidančiais kurjeriais – dronais.

Prognozuojama, kad skaitmeninės informacijos kiekis pasaulyje 2013–2020 metais padidės nuo 4,4 trln. iki 44 trln. gigabaitų.

Specialistų vertinimu, per artimiausius metus duomenų centrų rinka Vidurio ir Rytų Europoje plėsis apie 70 procentų. Šį augimą esą sustabdytų nebent didelis karinis konfliktas regione. „Mūsų vertinimu, tik ketvirtadalį šios rinkos kontroliuos didžiosios įmonės. Taip pat pastebime regioninių duomenų centrų poreikį“, – sako A.Štrausas.

Dukterinė jo vadovaujamos „Interneto vizijos“ įmonė „Rakrėjus“ neseniai atidarė naujausią regione duomenų centrą, į kurį investavo 4,6 mln. eurų. Šiuo metu 140 serverių spintų turintis centras ateityje galės būti išplėstas daugiau kaip tris kartus – iki 450 serverių spintų.

P.Slušnio vertinimu, būtent privačios investicijos yra vienas svarbiausių veiksnių, kurie lems, ar Vilnius taps regiono lyderiu. Tačiau, pasako jo, ne mažiau svarbu, kad ir valstybė pagaliau imtųsi iš esmės spręsti problemą dėl informacinių specialistų trūkumo ir atitinkamai keisti savo imigracijos politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?