IT specialistai susirėmė kibernetinio saugumo pratybose

Balandžio 18–22 d. vienose didžiausių NATO kibernetinio saugumo pratybų „Locked Shields 2016“ (liet. „Suremti skydai“) dalyvauja ir Lietuvos krašto apsaugos sistemos informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo specialistų komanda.

NATO kibernetinio saugumo kompetencijos centras pratybas „Locked Shields“ rengia kasmet nuo 2010 metų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NATO kibernetinio saugumo kompetencijos centras pratybas „Locked Shields“ rengia kasmet nuo 2010 metų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 3:27 PM, atnaujinta May 28, 2017, 6:31 AM

Pratybose apie 550 atstovų iš 26 NATO ir partnerių valstybių treniruojasi, kaip atremti kibernetines atakas prieš tariamos valstybės kritinės informacinės infrastruktūros sistemas ir tinklus, koordinuoti veiksmus tarp skirtingų šalių.

Kompiuterinės pratybos vyksta simuliuojamoje kibernetinėje erdvėje realiu laiku, jose dalyvauja 20 komandų iš 19 šalių kartu su NATO reagavimo į incidentus techniniu centru. Pasak pratybų organizatorių, dalyviams yra parengta per 1700 įvairaus pobūdžio atakų, taip pat pratybose bus panaudota daugiau nei 1500 virtualių sistemų.

„Šios pratybos yra labai svarbios, nes turime galimybę realioje aplinkoje pamatyti ir įvertinti kibernetinių įsilaužėlių naudojamus įrankius, metodus, puolimo pobūdį. Gautą patirtį ir įgūdžius galėsime panaudoti iškilus realiai kibernetinio saugumo grėsmei“, – sakė Lietuvos komandai vadovaujantis Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atstovas.

Nors pratybų scenarijus ir aplinka yra išgalvota, jose pasitelkiami praktiniai, realiame gyvenime naudojami metodai. Specialistai turi nuolat reaguoti į įvairias komandų rengiamas kibernetines atakas, saugoti jiems patikėtus karinių ir civilinių organizacijų tinklus, koordinuoti veiksmus su kitomis užsienio komandomis.

Lietuvos komandą šiose pratybose sudaro Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo specialistai.

Taline veikiančio NATO kibernetinio saugumo kompetencijos centro organizuojamomis pratybomis „Locked Shields“ siekiama paruošti informacinių technologijų specialistus atremti didelio masto kibernetines atakas, suvaldyti incidentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.