„Bitė“ buksuoja, bet kalti kiti

„Bitės“ 4G ryšio tinklo aprėptis ir duomenų perdavimo sparta yra mažiausia iš trijų Lietuvos operatorių, kukliausias ir jos 3G tinklas. Tai atskleidžia Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenys. Tačiau „Bitė“ šių įvertinimų priimti neskuba.

Šiais laikais sunku suprasti, ar žmonės darosi asmenukę, ar ieško ryšio.<br>123rf nuotr.
Šiais laikais sunku suprasti, ar žmonės darosi asmenukę, ar ieško ryšio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2016, 9:29 AM, atnaujinta May 20, 2017, 7:03 AM

Apie atnaujintus operatorių tinklų žemėlapius skelbėme antradienį. „Bitės“ tinklo vadovas Gintas Butėnas suskubo paaiškinti, kad mažesnio tinklo įspūdis susidaro dėl to, jog įmonė pirmiausia vysto aukščiausios kokybės tinklą ten, kur yra daugiausiai vartotojų. Investuojama į teritorijos padengimą, signalo stiprumą ir greitį miestuose, kad ryšys veiktų pastatų viduje.

Kur išgaravo sparta?

Ar tikrai „Bitės“ 4G ryšys yra greičiausias? Anot RRT, anaiptol: šįmet atliktų matavimų duomenimis, vidutinė mobiliojo interneto sparta „Bitės“ 4G tinkle siekė 28,32 Mbps (atlikta per 6,4 tūkst. matavimų).

Palyginimui, „Tele2“ 4G internete vidutinė sparta siekė 31,54 Mbps (beveik 7,4 tūkst. matavimų), o „Omnitel“ – 35,65 Mbps (beveik 7,4 tūkst. matavimų).

Kodėl, kaip giriasi „Bitė“, kokybiškiausiame tinkle ryšys yra lėčiausias?

G.Butėnas traukia naują argumentą: RRT matavimai neparodo viso vaizdo. „Jie surenka duomenis, koks yra techninis tinklo greitis atvirose erdvėse. Tai atspindi tik 20 proc. vartotojų patirties. Kaip rodo tyrimai, apie 80 proc. mobiliojo interneto srauto sunaudojama uždarose patalpose. Todėl plėsdami „Bitės“ tinklą labai didelį dėmesį skiriame jo kokybės stiprinimui ne tik lauke, bet būtent ir uždarose patalpose – tai RRT matavimuose neatsispindi“, – sakė jis.

Reikėtų patikslinti, kad RRT matavimus atlieka važiuodami automobiliu, taigi jiems atlikti jau reikia vidutinio ar stipraus ryšio. Na, bet tebūnie: svarbiausia – koks ryšys patalpose. Ir tose vietovėse, kur gyvena daug žmonių (jos vadinamos miestais).

Grįžkime prie RRT aprėpties žemėlapių ir patikrinkime, kokį plotą miestuose stipriu 4G ryšiu yra „uždengę“ trys didieji operatoriai. Toks ryšys, anot RRT, turi veikti visur 1,5 metro aukštyje.

RRT išskiria septynių miestų savivaldybes: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus ir Palangos. Visose jose stiprus „Bitės“ 4G ryšio signalas veikia mažesnėje teritorijoje nei „Tele2“, daugumoje ją lenkia ir „Omnitel“ (Kaune ir Šiauliuose „Bitės“ ir „Omnitel“ rezultatai sutampa).

Tad kur tie kokybiško ryšio pranašumai?

Kokybę vertina kitaip

G.Butėnas aiškina, kad „Bitės“ bazinių stočių kiekis miestuose nesiskiria nuo konkurentų. Šio teiginio patikrinti negalime, tačiau, anot RRT, bendras 4G stočių ir celių skaičius visoje Lietuvoje gerokai skiriasi. Antai „Bitė“ turi 613 stočių su 1848 aktyviomis celėmis, „Omnitel“ – 944 stotis su 3361 aktyvia cele, „Tele2“ – 872 stotis ir 2888 aktyvias celes.

Miestuose, pasak G.Butėno, svarbūs ir naudojamų dažnių pločiai, o „Bitė“ jų „atkerpa“ daugiau už konkurentus. Išties, platesnėje juostoje duomenų turėtų sutilpti daugiau, tačiau rezultatai to neatspindi.

Na, bent jau RRT matavimų rezultatai. „Bitės“ tinklo vadovas aiškino, kad jie savo tinklo kokybę vertina kitaip. „Mes remiamės praktiniais matavimais, su įvairiais galutiniais įrenginiais ir testais, atliekamais sutelktinių išteklių principu, t.y. kai patys vartotojai atlieka ryšio bandymus ten, kur jie nori, kada nori ir su kokiais nori įrenginiais. Mūsų nuomone, toks matavimo būdas geriausiai atspindi realią vartotojų patirtį ir realius gaunamus vartotojų greičius“, – sakė G.Butėnas.

„Bitė“ bemaž pusmetį gyrėsi sparčiausiu 4G internetu Lietuvoje, remdamasi kompanijos „Ookla“ duomenimis (jai priklauso svetainė Speedtest.net, kurioje galima pamatuoti savo interneto spartą). Tie duomenys buvo surinkti pernai metų II–III ketvirčiais, taigi dabar jie neaktualūs.

Naujesnių duomenų „Ookla“ viešai nebeskelbia (nors anksčiau tai darė). Belieka laukti, kol ji paskelbs naujus operatorių „apdovanojimus“, jei apskritai tai dar kada nors padarys.

Atsilieka ir su 3G

Pabaigai trumpam grįžkime prie tinklų, tik šįkart – 3G.

RRT duomenimis, „Omnitel“ Lietuvoje turi daugiau nei 1,2 tūkst. 3G stočių, „Tele2“ – keliomis dešimtimis mažiau, o „Bitė“ – tik 890. Tai atspindi ir tinklų aprėpties žemėlapiai: „Bitės“ tinkle stiprus 3G ryšys veikia iki 65 proc. Lietuvos teritorijos, tuo metu „Tele2“ ir „Omnitel“ – iki 85 proc. teritorijos.

Skirtumas – 20 proc., arba kone penktadalis Lietuvos teritorijos. Kodėl „Bitė“ nepaveja konkurentų šioje srityje?

G.Butėnas to nesureikšmina – jo manymu, „Bitės“ 3G tinklo padengimas „yra toks pat, kaip ir konkurentų“, o kokybiškiausias ryšys užtikrinamas ten, kur labiausiai reikia vartotojams.

Užtat „Bitės“ atstovas džiaugėsi, kad vartotojus jų paslaugos ir pasirinkta strategija tenkina: „Bitė“ pastaruosius ketvirčius yra vienintelis operatorius Lietuvoje, kurio klientų skaičius auga. Daugiausiai augimą generuoja mobiliojo interneto naudotojai. Taip pat paskutinį ketvirtį „Bitės“ pajamos iš paslaugų auga sparčiausiai, o jos daugiausiai auga tik iš mobiliojo interneto. Manome, kad „Bitės“ tinklo vystymo strategija suteikia daugiausia vertės klientams, nes sufokusuota į klientų poreikius ir tinklo kokybę, o ne lenktynes, kas greičiau silpnu ryšiu padengs kuo daugiau teritorijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.