„Pokemon Go“ žaidėjai Lietuvoje – vagys!

Taigi jūs išgirdote apie „Pokemon Go“ ir nusprendėte šį žaidimą išbandyti. Sveikinu – įsidiegę žaidimą savo telefone Lietuvoje tapote vagimi.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2016, 2:13 PM, atnaujinta May 18, 2017, 7:31 PM

Na, bent jau autorių teisių gynėjų akyse. Mat jiems visa, kas nėra leidžiama, yra draudžiama. Įskaitant ir „Pokemon Go“ – žaidimas nėra prieinamas Lietuvoje, taigi visi jį aplinkiniais keliais įsidiegę vartotojai nepaiso kūrėjų valios.

Tai padaryti galima dviem būdais: „iOS“ savininkai kuria fiktyvias paskyras ir jas registruoja JAV, Vokietijoje ar kitoje šalyje, kur žaidimas yra prieinamas; „Android“ naudotojai siunčiasi diegimo failą ir laikinai išjungia telefono apsaugas. Abiem atvejais vartotojai daro tai, kas nėra legalu: pirmuoju – apsimeta kitos šalies piliečiais, antruoju tiesiog nušvilpia kompiuterinę programą.

Žodžiu, jūs visi esate vagys. Nemokamo žaidimo vagys. Absurdas? Visiškai sutinku.

Tokie pat vagys yra ir IPTV žiūrovai. Net Lietuvos provincijoje visi puikiai žino, kas yra IPTV. „Čia gi tas pats, kas kabelinė, tik reklamas galima prasukti“, – maždaug taip atsakys kokie 85 proc. jos naudotojų. Nežiūri reklamų – nesusimoki už turinį. Vagis! 

Dar vienas absurdas – mokėti už „Netflix“ tiek pat, kiek moka amerikiečiai ar britai, bet gauti perpus mažiau turinio. Jungiesi per VPN – vagis. Nes autorius nenori, kad gautum jo sukurtą turinį. Absurdas? Tikrai taip.

Nori legaliai pažiūrėti prieš kelis mėnesius išleistą filmą? Maloniai prašom, jei gyveni JAV. Kitu atveju palauk dar kokius metus. Tada autorius jau teiksis paimti tavo pinigus. Absurdas? Ne tas žodis.

Pavyzdžių – nors vežimu vežk, bet kol tą vežimą važnyčioja autorių teisių gynėjai, paprastiems vartotojams belieka... vogti. 

„Jūs norit visko, dabar ir nemokamai“, – aidi rūstus balsas iš XX amžiaus varpinės. Tai jiems taip atrodo. Nes jie gyvena savo mažame pasaulėlyje, visur mato priešus, o kiekviena naujovė jiems – lyg buldozeris prie stiklinių sienų.

Ir vietoje to, kad kažką sukurtų ar pagerintų, jie tik inkščia, zirzia ir gąsdina.

Žmonės dešimtmetį naudojasi primityvia svetaine, kurioje net video transliavimo funkcijos nėra (ką bekalbėti apie galimybę žiūrėti tuos video keliuose įrenginiuose ar perduoti vaizdą į televizorių). O jiems terūpi ją užblokuoti. Rimtai, šita svetainė yra didžiausia jūsų problema? Ir jei DNS pasikeisti ar VPN įsijungti nemokantys žmonės nebesugebės prie jos prisijungti visos jūsų problemos išsispręs automatiškai?

Baikit juokus. Geriausia, kas nutiks, tai dalis žmonių patirs laikinų nepatogumų. Vien lietuviškų „piratinių“ svetainių yra šimtai, užsienyje jų – milijonai. O uždarius vieną atsiras dar dvi.

„Bet gi reikia kaška dariti“, – ūbauja varpinė. Teisingai – spręskite problemą! Kovokite dėl didesnių „Netflix“ teisių, kvieskite „Hulu“, „HBO Now“, „Amazon Prime Video“ į Lietuvą. Jei jau imatės griovimo, pirma pastatykite.

Dar juokingiau tai, kad tos svetainės užblokavimo „herojais“ išrinkti atlikėjai Stanislavas Stavickis-Stano ir Marijonas Mikutavičius. Ar matėte, kaip į tai reagavo internautai?

* „Ypač Stano reikėtų jaudintis, kad jo kūriniai atsiduria „Linkomanijoj“;

* „Reziumė, galima eit į Torrent.lt ir siųstis pornografiją, bet neduok dieve iš LM atsisiųsi Stano dainą“;

* „Gi visas „Youtube“ pilnas jų dainų, tai nežinau, irgi turbūt ne itin legalu, bet viskas ok. Tiesiog šito nesukontroliuos, tai puola prie lengviausio.“

Dar vienas komentatorius ištraukė penkerių metų senumo interviu su M.Mikutavičiumi, kur šis atlikėjas ne tik prisipažįsta besiklausantis vogtos muzikos, bet ir muzikos „piratus“ lygina su knygnešiais, o „piratinius“ tinklalapius – su bibliotekomis.

Marijonai, o gal einam paieškoti pokemonų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.