Naujas skandalas: televizorių gamintojai pričiupti sukčiaujant

Vokietijos automobilių gamybos milžinė „Volkswagen“ buvo pagauta sukčiaujant – ji sukūrė programinę įrangą, kuria sukčiavo, atliekant dyzelinių motorų teršalų emisijos testus. Panašus skandalas bręsta ir televizorių rinkoje.

„Samsung“, LG ir „Vizio“ televizoriai naudojami namuose siurbia daug daugiau elektros energijos, nei atliekant JAV Energijos departamento energijos efektyvumo testus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Samsung“, LG ir „Vizio“ televizoriai naudojami namuose siurbia daug daugiau elektros energijos, nei atliekant JAV Energijos departamento energijos efektyvumo testus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2017, 3:09 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 9:20 PM

Pietų Korėjos gamintojai „Samsung“ ir LG, kartu su Kalifornijos kompanija „Vizio“, kaltinami klaidingai pateikę didelės įstrižainės ekranų energijos sąnaudas. Bendrai šios firmos parduoda daugiau nei pusę visų televizorių JAV.

2016 m. rugsėjį aplinkos apsaugos grupė – Gamtos išteklių išsaugojimo taryba („Natural Resources Defence Council“, NRDC), publikavo televizorių energijos sunaudojimo tyrimą, kuriame parodyta, kad „Samsung“, LG ir „Vizio“ televizoriai trumpuose vyriausybės testuose pasirodė daug geriau nei naudojami įprastai. Kai kurie televizoriai sunaudodavo dvigubai daugiau energijos, nei pardavėjai deklaruodavo. Amerikos Energijos departamentas (DoE) taip pat atliko savo testus, kurie irgi parodė didelį neatitikimą.

Ne visi televizorių gamintojai tokie nesąžiningi: NRDC nerado deklaruojamų ir tikrų energijos sąnaudų skirtumų „Sony“ ir „Philips“ gaminamuose televizoriuose. Bet prieš tris testuose galimai sukčiavusias kompanijas buvo paduotas grupinis ieškinys. Visa pramonė dabar laukia, kokių veiksmų imsis reguliatoriai.

Tokio ryškaus skirtumo tarp vyriausybinių testų ir normalaus naudojimo pagrindinės priežastys yra dvi. „Samsung“ ir LG (bet ne „Vizio“) pagaminti televizoriai atpažįsta bandomąjį vaizdo klipą, kurį JAV vyriausybė naudoja, vertindama energijos sąnaudas ir pateikdama naudotojams duomenis, kiek maždaug per metus kainuos jo eksploatacija. DoE dešimties minučių klipe daug veiksmo ir scenos keičiasi dažnai – kiekviena tetrunka apie 2,3 sekundės, o tada perjungiama kita (dauguma televizijos scenų trunka gerokai ilgiau). Per šiuos testus galinis pašvietimas pritemdomas, dėl to energijos sąnaudos smarkiai sumažėja. Likusį laiką, įprastomis žiūrėjimo sąlygomis, galinis pašvietimas būna ryškus.

Gal gamintojai „mokėsi testui“ ir paprasčiausiai nesuprato energijos naudojimo nevienodumo teste ir naudojant įprastai, sako Noah Horowitz iš NRDC. Kitas, ne toks naivus paaiškinimas – TV gamintojai stengėsi apmauti reguliuotojus, kad jų produktų energijos sąnaudos naudotojams atrodytų mažesnės.

Antroji neatitikimo priežastis – „Samsung“, LG ir „Vizio“ televizoriuose energijos taupymo režimas be perspėjimo išjungiamas, kai tik naudotojas pakeičia vaizdo parametrus. Pavyzdžiui, kai kuriuose LG televizoriuose vienintelė nuostata, kur veikė energijos taupymas, buvo „Auto Power Save“. Pasirinkus kitas nuostatas, įskaitant „Standard“, energijos taupymas išjungiamas be įspėjimo.

LG atnaujino savo programinę įrangą, kad ekrano nuostatų pakeitimas be perspėjimo neišjungtų energijos taupymo. Firma neigia bet kokius svarstymus, esą ji ir kiti „apeidinėjo taisykles“, sako Johnas Tayloras, LG atstovas. „Vizio“ irgi neigė kaltę. „Samsung“ NRDC rezultatų nekomentavo.

Amerikos federalinė prekybos komisija (FTC), sauganti vartotojų teises, gali pareikalauti grąžinti pelną iš visų vartotojus klaidinusių televizorių pardavimo. Bent jau vienas buvęs FTC pareigūnas mano, kad byla verta dėmesio. DoE sako svarstanti savo naudojamo testo modernizavimą, kad taptų sunkiau jį apgauti. Europos Komisija, naudojanti tokius pačius testus, kaip ir DoE, irgi tikrina šių trijų gamintojų produktus.

Kiek reguliatorių dėmesio ši byla susilauks, gali priklausyti ir nuo politinių nuotaikų. Respublikonų kontroliuojamas Kongresas gali netgi pabandyti atšaukti visus plataus naudojimo produktų energijos sunaudojimo ribojimus. Sausį Michaelo Burgesso, Teksaso kongreso nario, pristatytas įstatymas uždraustų DoE taikyti egzistuojančius energijos efektyvumo standartus ar nustatyti naujus. Vartotojams toks kanalo perjungimas į naudą neišeitų.

Pagal Economist.com inf. parengė Vytautas Povilaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.