Į Lietuvos rinką žengia kinų milžino telefonai

Šis ketvirtadienis – telekomunikacinių naujienų diena, mat visoje Europoje pradeda galioti naujosios tarptinklinio ryšio kainos, o Lietuvoje dvi naujienas paskelbė „Telia“.

Adomo Rutkausko nuotr.
Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2017, 3:04 PM, atnaujinta Jun 16, 2017, 11:43 AM

„Su visa Europa švenčiam naują Europos etapą“, – teigė „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis, pradėdamas naujienų pristatymą. Ant stalo išrikiuoti stovėjo keturi „Xiaomi“ telefonai: „Redmi 4A“, „Redmi Note 4“, „Redmi 4X“ ir „Mi Note 2“.

Kinų milžinas Lietuvoje

„Pirmoji lingvistinė pamokėlė – pavadinimą reikėtų tarti „šiaomi“, – šypsodamasis pranešė A.Stasiulaitis.

Įdomu tai, kad ši gana jauna kompanija, pradėjusi savo veiklą 2010-aisiais, startavo ne kaip pačių telefonų, o kaip „Android“ vartotojo aplinkos (angl. user interface) kūrėjai. Šiuo metu aplinką, vadinamą MIUI, naudoja 250 milijonų vartotojų.

„Lietuviai yra kūrybinga tauta, informaciją susirenka greitai ir atradę naują dalyką ima jį bandyti. Tad esame sulaukę daug klausimų, kodėl Lietuvoje nėra „Xiaomi“, ir džiaugiamės dabar galintys pranešti, kad kai tik atsirado galimybė pristatyti regionui adaptuotus telefonus, mes tai ir padarėme“, – pranešė „Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba.

Kiekvienas „Telia“ salonuose parduotas „Xiaomi“ išmanusis telefonas bus paženklintas specialiu serijiniu numeriu. Tai padės atskirti oficialaus platintojo parduodamus įrenginius nuo tų, kurie įsigyjami iš neoficialių tiekėjų. Perkantieji pastaruosius rizikuoja gauti telefonus su ES rinkai nepritaikyta programine įranga, susidurti su kitais naudojimo trikdžiais. „ABC Data Lietuva“ platinamiems „Xiaomi“ išmaniesiems telefonams ir kitiems įrenginiams Lietuvoje taip pat bus užtikrinama garantė priežiūra, kurią teiks autorizuotas servisas.

„Redmi 4A“, „Redmi Note 4“ ir „Redmi 4X“ be mobiliojo ryšio paslaugų plano „Telia“ salonuose kainuos nuo 159 iki 259 eurų, o „Mi Note 2” – 799 eurus. Telefonus įsigyjant su paslaugų planu, jų kainos prasideda nuo 134 eurų.

„Xiaomi“ atstovaujantys „ABC Data“ atskleidė besitikintys, kad „Xiaomi“ telefonai Lietuvoje užims 10 % išmaniųjų telefonų rinkos. Be telefonų, šis gamintojas siūlys visą įrenginių ekosistemą – išmaniąsias apyrankes ir kita.

Nauji „Telia“ mokėjimo planai: tarptinklinių priemokų nebus

„Gyvenimas kinta, atsiranda naujų poreikių, o ypač auga duomenų poreikis. Ir mes žiūrime į priekį, todėl kurdami naujus planus nusprendėme jiems tarptinklinio ryšio priemokų netaikyti“, – pristatyme pranešė N.Žioba.

Pasak jo, net jei Ryšių reguliavimo tarnyba leidžia taikyti priemokas, „Telia“ nusprendė taip nedaryti. Tiesa, tai galioja tik klientams, pasirinkusiems naujuosius planus.

Naujieji planai – brangesni, bet talpesni, todėl, „Telia“ teigimu, labiau apsimokantys klientui.  Pavyzdžiui, iki šiol ekonomiškiausias planas „Ekonomiškas“, teikiantis 150 minučių ir nemokamą žinučių skaičių, kainavo 3 eurus, o interneto duomenų planas „L“, siūlęs 4 GB mobilių duomenų ir 15 MB duomenų užsienyje, kainavo 5,95 euro. Naujoji „Ekonomiško“ plano (su tomis pačiomis 150 minutėmis ir neribotais SMS) kaina išlieka tie patys 3 eurai, bet duomenų planas „L“ kainuos 6,90 euro, ir už tai planas suteiks 6 GB Lietuvoje ir 1,5 GB duomenų Europos Sąjungoje (neskaičiuojant Baltijos ir Šiaurės šalių – Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos ir Danijos, kur „Telia“ klientai gali naudotis mobiliuoju ryšiu tokiomis pat sąlygomis, kaip ir Lietuvoje). Viršijus duomenų limitą užsienyje, duomenys bus apmokestinami pagal ES direktyvą.

Kas laukia senųjų planų vartotojų? Pasak N.Žiobos, jiems niekas nesikeičia, jie ir toliau galės skambinti, naršyti kaip iki šiol. O keliaujant ES šalyse ankstesnių planų turėtojai, kaip ir iki šiol, už sunaudotus duomenis ar minutes mokės pagal RRT suteiktus tarifus – skambinti 3 kartus pigiau, o naršyti internete – 11 kartų pigiau nei anksčiau.

Nuo šiandien  nauji tarifai ES

Nuo šiandien, birželio 15 d., Europos Sąjungoje nebelieka tarptinklinio ryšio mokesčių, t. y. dėl mokesčių, kuriuos operatoriai gali vieni kitiems taikyti, kai jų klientai, bet kadangi Lietuvoje mobiliojo ryšio kainos yra itin mažos, Ryšių reguliavimo tarnyba leido mūsų šalies kompanijoms taikyti priemokas už paslaugas keliautojams.

„Tele2“ klientams skambučiai būnant kitose ES/EEE šalyse papildomai kainuoja 1,6 ct/min., priimto skambučio priemoka siekia 1,25 ct/min., o už 1 gigabaitą duomenų teks primokėti 2,97 euro. „Pildyk“ klientai užsienyje gali naudotis standartiniu planu, kuris leis skambinti ir rašyti SMS žinutes, arba užsisakyti paslaugų planą dienai ar savaitei, leidžiantį ne tik skambinti ir rašyti, bet ir naudoti mobiliuosius duomenis.

Nauja „Bitės“ kainodara keliautojams ES/EEE šalyse įsigaliojo nuo birželio 1 dienos. Už skambučio minutę „Bitės“ vartotojai moka 1,4 cento, gaunami skambučiai nebus papildomai apmokestinami, o 1 GB duomenų papildomai kainuoja 6,55 Eur. Latvijoje ir Estijoje už mobiliuosius duomenis papildomai mokėti nereikia, o Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje už 1 GB bus papildomai prašoma 2,97 Eur. Šios sąlygos galioja naujų „Bitės“ planų, pristatytų pernai liepą, savininkams, o senesnių planų naudotojai galės juos pasikeisti, pasirinkti specialų paslaugų paketą keliaujantiems arba už paslaugas mokėti senosiomis kainomis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.