Dėmesio! Atrasta, kad patogi ir mėgstama programėlė buvo pavojinga

Naudojate tikrai patogią ir iki šiol tikrai saugią programėlę „CCleaner“? Sukluskite: hakeriai įsilaužė į programėlės sistemas ir įdiegė žalingą kodą, ir išplatino viską milijonams vartotojų. „Cisco Talos“ saugumo tyrėjai atskleidė, kad piktavaliai įsilaužė į „Avast“ (kurie ir yra „CCleaner“ savininkai) serverius skirtus programinės įrangos parsisiuntimui.

 Atrasta, kad populiari programėlė CCleaner vienu metu buvo infekuota.<br> 123RF iliustr.
 Atrasta, kad populiari programėlė CCleaner vienu metu buvo infekuota.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2017, 4:59 PM

„Kurį laiką legali ir sertifikuota „CCleaner 3.53 versija buvo infekuota ir platinama vartotojams“ - teigia „Talos“ komanda.

Pasak „Avast“, „CCleaner“ programėlė yra parsisiųsta apie 2 milijardus kartų, tad natūralu, kad ji tapo potencialiu hakerių taikiniu. Pravardžiuojama „mėšlo valikliu“ programėlė tikrai efektyviai išvalo kompiuterį nuo visokių kompiuterinių atliekų, taip atlaisvindama tiek laikinąją, tiek standžiojo disko atmintį“.

Infekuotą „CCleaner“ buvo spėję parsisiųsti 2,27 mln. vartotojų, bet „Avast Piriform“ tiki, kad pavyko suvaldyti epidemiją. „Piriform“ tiki, kad visi šie vartotojai yra saugūs, ir kaip rodo tyrimas, grėsmė buvo likviduota dar prieš bet kokios realios žalos atsiradimą“ - teigia „Avast“ atstovas spaudai.

Tai – tikrai neįprasta hakerių ataka, nes „CCleaner“ ir panašiomis programėlėmis vartotojai stipriai pasitiki. „Išnaudodami pasitikėjimu grįstus programų kūrėjo ir vartotojo santykius, hakeriai gali siekti naudos dėl to, kad vartotojas pasitiki programomis ir serveriais, kurios naudojamos platinti programų atnaujinimams“, - įspėja „Talos“. 

Parengta pagal TheVerge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.