„Apple“ jau žino, kas sukels tokią pat revoliuciją, kaip „iPhone“

Kompanija tikisi sukurti virtualios realybės technologiją iki 2019, bet parduotuvėse ji pasirodys vėliau. Naujame įrenginyje bus naujas lustas ir nauja operacinė sistema.

Kompanija tikisi sukurti virtualios realybės technologiją iki 2019, bet parduotuvėse ji pasirodys vėliau.<br> 123RF iliustr.
Kompanija tikisi sukurti virtualios realybės technologiją iki 2019, bet parduotuvėse ji pasirodys vėliau.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-09 09:56

Kitaip nei dabartinės kartos virtualios realybės šalmai, kuriems skaičiavimo pajėgumus ir ekraną suteikia išmanusis telefonas, „Apple“ įrenginys turės nuosavą ekraną ir veiks naudodamas naują lustą bei operacinę sistemą, teigia su situacija susipažinę šaltiniai. Kūrimo grafikas labai agresyvus ir dar gali kisti, sakė žmonės, sutikę laisvai kalbėti tik užtikrinus anonimiškumą.

Virtuali realybė (VR) panardina naudotojus į skaitmeninį pasaulį, o papildytoji realybė (Augmented Reality – AR) atvaizdus ir duomenis pateikia ant tikro pasaulio uždėtame sluoksnyje. „Apple“ vadovui Timui Cookui AR atrodo mažiau izoliuojanti nei VR, ir turinti tokį revoliucinį potencialą, kaip ir išmanieji telefonai. Jis aptarė šią technologiją laidoje „Good Morning America“ ir kalbėdamas apie pajamų augimą, skyrė jai beveik tiek pat dėmesio, kaip ir didėjantiems pardavimams.

„Jau dabar regime dalykus, pakeisiančius tai, kaip dirbame, žaidžiame, bendraujame ir mokomės“, – sakė jis pastarojo vizito metu. – „Paprasčiau tariant, tikime, kad AR visam laikui pakeis naudojimąsi technologijomis.“

„Apple“ nuo komentarų susilaikė.

Tai, kad su AR susijusių projektų komandą „Apple“ pradėjo burti prieš porą metų, „Bloomberg“ pranešė dar kovą. Kalbama, kad anksčiau „Dolby Labs“ inžinieriams vadovavusio Mike'o Rockwello grupė dabar išaugo iki kelių šimtų inžinierių visuose „Apple“ skyriuose. Išsibarsčiusi Cupertino ir Sunnyvale biuruose, komanda kuria kelis techninės ir programinės įrangos projektus, pavadintus bendru kodiniu pavadinimu „T288.“

Pirmasis komandos produktas buvo ARKit – įrankiai, kuriais programuotojai kuria AR programėles naujausiems „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiams, kurios jų ekranais, kameromis ir procesoriais sukuria virtualias 3D vartotojo sąsajas apsipirkimui internete, lavinimuisi ir žaidimams. Tai buvo tarpinis žingsnis, suteikęs „Apple“ galimybę išbandyti technologiją su jau egzistuojančiais produktais.

Kitas žingsnis – šalmo su įtaisytu ekranu, galinčiu transliuoti tiesioginį 3D vaizdą ir nenusodinančiu baterijos kūrimas – daug sudėtingesnė užduotis. T.Cookas pripažino tai nesename interviu „The Independent“ sakydamas: „Bet kas, ką netrukus galėtumėte išvysti rinkoje, nebūtų tai, kas galėtų ką nors patenkinti.“ Kalbėdamas apie ekrano kūrimo sunkumus, vyr. dizaineris Jony Ive praėjusį mėnesį sakė, kad „yra tam tikros idėjos ir laukiame, kol technologija šią idėją prisivys.“

Kaip ir ankstesnių produktų atveju, „Apple“ nelūkuriuoja, kol kas nors sukurs lustą, galintį aptarnauti jų AR šalmą. Kompanija kuria jį pati ir tai bus panaši koncepcija, kaip ir „Apple Watch“ „sistema pakete“. Tokiuose lustuose galima sutalpinti daugiau komponentų – grafinius procesorius, DI lustus, CPU – į mažesnį plotą, nei standartiniuose procesoriuose. Jie taip pat naudoja ir mažiau energijos.

Nauja operacinė sistema, kurios darbinis pavadinimas „rOS“ (realybės operacinė sistema) yra paremta iOS – „iPhone“ operacine sistema. Kaip tvOS diegiama į „Apple TV“, „macOS“ veikia „Mac“ kompiuteriuose ir „watchOS“ veikia „Apple Watch“ laikrodžiuose, taip „rOS“ įkvėps gyvybę „Apple“ AR šalmui. Buvęs „Apple“ žaidimų ir grafikos programinės įrangos vadybininkas Geoffas Stahlis yra vienas iš „rOS“ programinės įrangos grupės vadovų.

„Apple“ dar neapsisprendė, kaip vartotojai kontroliuos šalmą ir paleis programėles – bet tiria liečiamuosius skydelius, aktyvavimą balsu per Siri ir galvos judesiais. Inžinieriai kuria įvairiausių programų prototipus: nuo naudojimosi žemėlapiu ir teksto rašymo iki sudėtingesnių užduočių – tarkime, virtualių susirinkimų kambarių ir 360 laipsnių vaizdo leistuvų. Kompanija planuoja šalmo sujungimą su nuosava „App Store“ versija, kur vartotojai galėtų parsisiųsti turinį lygiai taip pat, kaip tai atlieka su „iPhone“, „Watch“, „Apple TV“ ir „Mac“.

Kadangi „Apple“ neturi nuosavo visiškai veikiančio šalmo, bandymo tikslais inžinieriai pradėjo naudoti „HTC Vive“. Jie taip pat turi įrenginį, panašų į „Oculus Gear VR“ šalmą, kuris naudoja „iPhone“ ekraną, kameras ir lustus. „Apple“ parduoti įrenginio neplanuoja – tik ketina naudoti jį AR programų bandymams.

Nors šalmo reikės laukti dar bent porą metų, „Apple“ nori palengvinti programuotojams naujų AR savybių perkėlimą į „iPhone“. Todėl kompanija planuoja jau 2018 metais išleisti naują „ARKit“ programinių įrankių rinkinio versiją. Naudodami vadinamą nuolatinio sekimo technologiją, jie galėtų padėti programuotojams sukurti programas, kurios tiksliai prisimintų, kur skaitmeninis objektas buvo virtualioje erdvėjeŠiais įrankiais taip pat bus lengviau kurti daugelio žaidėjų AR žaidimus.

Parengta pagal „Bloomberg“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.