RRT: lietuvių mobiliojo interneto sunaudojimas toliau auga

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) skelbia elektroninių ryšių rinkos 2017 m. III ketvirčio duomenis. RRT duomenimis, bendrosios elektroninių ryšių sektoriaus pajamos 2017 m. III ketvirtį, palyginti su 2017 m. II ketvirčiu, sumažėjo 3,3% ir siekė 169,09 mln. Eur, tačiau, palyginti su 2016 m. III ketvirčiu, šios pajamos išaugo 1,7% Bendrosios pajamos, gautos už interneto prieigos paslaugų teikimą, toliau auga − 2017 m. III ketvirtį, palyginti su 2017 m. II ketvirčiu, jos išaugo 2,8% ir siekė 56,3 mln. Eur. Interneto prieigos (įskaitant fiksuotąją ir judriąją prieigą) pajamų dalis bendrose elektroninių ryšių rinkos pajamose 2017 m. III ketvirtį sudarė 33,3%. Palyginti su 2016 m. III ketvirčiu, ši dalis išaugo 2,5 procentinio punkto.

 Pajamos, gautos už interneto prieigos paslaugas, teikiamas naudojant judriojo ryšio technologijas, 2017 m. III ketvirtį sudarė 57,6%. visų mažmeninių interneto prieigos paslaugų rinkos pajamų, palyginti su 2016 m. III ketvirčiu, ši dalis išaugo 8,2 procentinio punkto.<br> 123RF nuotr.
 Pajamos, gautos už interneto prieigos paslaugas, teikiamas naudojant judriojo ryšio technologijas, 2017 m. III ketvirtį sudarė 57,6%. visų mažmeninių interneto prieigos paslaugų rinkos pajamų, palyginti su 2016 m. III ketvirčiu, ši dalis išaugo 8,2 procentinio punkto.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 3:09 PM, atnaujinta Dec 19, 2017, 3:29 PM

Interneto prieigos paslaugų pajamų augimą nulėmė pajamų, gautų už interneto prieigos paslaugas, teikiamas naudojant judriojo ryšio technologijas, augimas. Šio sektoriaus pajamos, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, išaugo 8,6%, palyginti su 2016 m. III ketvirčiu – 30,6%. Pajamos, gautos už interneto prieigos paslaugas, teikiamas naudojant judriojo ryšio technologijas, 2017 m. III ketvirtį sudarė 57,6%. visų mažmeninių interneto prieigos paslaugų rinkos pajamų, palyginti su 2016 m. III ketvirčiu, ši dalis išaugo 8,2 procentinio punkto.

Bendras SIM kortelių, naudojamų LTE ir spartesnio duomenų perdavimo paslaugoms gauti, skaičius 2017 m. III ketvirtį pasiekė 1,6 mln. (t. y. 67,2% visų aktyvių SIM kortelių, naudojamų interneto prieigos paslaugoms teikti, skaičiaus). LTE SIM kortelių skaičiaus spartus augimas lemia, kad vis daugiau duomenų persiunčiama naudojant LTE ir spartesnį duomenų perdavimą užtikrinančias technologijas, 2017 m. III ketvirtį beveik 90% visų išsiųstų ir priimtų duomenų buvo perduoti naudojant LTE ir spartesnį duomenų perdavimą užtikrinančias technologijas. Palyginti su 2017 m. II ketvirčiu, minėtas duomenų kiekis išaugo 27,9% Vieno LTE paslaugų gavėjo perduotų duomenų kiekis per mėnesį 2017 m. III ketvirtį, palyginti su II ketvirčiu, išaugo 19,2% ir sudarė 10 342 Mb.

2017 m. III ketvirčio apžvalga apie elektroninių ryšių sektorių parengta remiantis elektroninių ryšių operatorių ir paslaugų teikėjų RRT pateiktais duomenimis apie per trečiąjį 2017 m. ketvirtį vykdytą elektroninių ryšių veiklą.

„Naujausi RRT ataskaitos duomenys rodo, kad „Bitės“ pasirinkta strategija klientams siūlyti išmanius sprendimus, palengvinančius jų kasdienybę, pasiteisina. Trečiąjį ketvirtį ir toliau išlaikome sparčiausiai augančio mobiliojo ryšio operatoriaus vardą Lietuvoje – tiek kalbant apie klientų skaičių, tiek apie pajamas iš paslaugų“, teigia bendrovės „Bitė Lietuva“ vykdantysis direktorius Pranas Kuisys. – „Trečiąjį ketvirtį sparčiausiai didinome savo klientų bazę – jų skaičius augo 32 tūkstančiais, klientų skaičiaus rinkos dalis per ketvirtį paaugo 0,3 procentinio punkto, o per metus – 0,5 procentinio punkto.

Per 12 mėnesių sparčiausiai (2,45 proc. punkto) auginoo „Bitės“ mobiliojo ryšio paslaugų rinkos dalis. Sparčiausiai augome ir pajamos iš mobiliojo interneto paslaugų – per trečiąjį šių metų ketvirtį jos augo 0,8 proc. punkto.

„„Bitės“ pajamas augino ne tik tradicinės, bet ir papildomos klientų pasirinktos paslaugos. Jau daugiau nei pusė mūsų klientų šalia standartinių planų buvo pasirinkę bent vieną papildomą paslaugą, tokią kaip ekrano draudimas, mobilusis parašas, apsaugą nuo virusų, naudojosi išmaniąja navigacija „Waze“, neribotus duomenis 9 skirtingoms programėlėms ir kitomis.“ – teigia P.Kuisys.

Pasak jo, šiemet taip pat buvo plėstas  ir „Bitės“ 4G tinklas: "Praktiškai kasdien įjungiame po naują 4G ryšio stotį ir jomis dengiame jau beveik visą Lietuvos teritoriją. Klientai to naudą taip pat jaučia – jie LTE ir spartesnėmis ryšio technologijomis persiuntė trečdaliu (34,1%) daugiau duomenų, lyginant su antruoju metu ketvirčiu. Tai didžiausias augimas, palyginti su kitais operatoriais."

Tuo tarpu „Telia“ teigia liekanti didžiausiu Lietuvos telekomunikacijų rinkos žaidėju su 41% rinkos pajamų, kurios per metus beveik nepakito. „Dinamiškiausioje – mobiliojo ryšio rinkos dalyje – „Telia“ yra vienintelis operatorius, kuris visus metus išlaikė teigiamą perkeltų numerių balansą. Tai reiškia, kad į „Telia“ atėjo daugiau naujų klientų, nei išėjo. Likę du didieji mobiliojo ryšio operatoriai daugiau prarado, nei pritraukė tiek per ketvirtį, tiek per metus“, – pranešime spaudai teigia „Telia Lietuva“ vadovas Kęstutis Šliužas. – „Tačiau matome ir bendrą tendenciją – pas visus operatorius mažėja bendra skambučių trukmė, smarkiai auga mobiliųjų duomenų vartojimas. Tikras proveržis įvyko skambinat iš užsienio – per metus skambučių trukmė išaugo trigubai iki 150 mln. minučių, o tai yra tiesioginis tarptinklinio ryšio Europoje poveikis, ką mūsų klientai jau pajudo prieš dvejus metus skambindami ir naršydami Šiaurės ir Baltijos šalyse kaip namuose“.

Pasak vadovo, geras ženklas rinkoje yra ir tai, kad Lietuva toliau juda „gigabito visuomenės“ link, didindama šviesolaidinio interneto prieigų skaičių: per metus daugiau kaip 100 Mb/s spartą turinčių linijų skaičius išaugo beveik 15%. „Pagal pajamas fiksuoto interneto rinkoje „Telia“ teko 62% rinkos dalies, ir prie jos augimo 5 procentiniais punktais pridėjo ir mūsų investicijos. Iš visų trečiąjį ketvirtį Lietuvoje į tinklų plėtrą skirtų 35,5 mln. eurų daugiau kaip 70 proc. investicijų sudarė „Telia“ dalis“, – teigia K.Šliužas.

Mokamos televizijos rinkoje pagal pajamas toliau pirmauja „Telia“ – su 41% rinkos pajamų. „Mūsų tendencija – auganti, tačiau matome ir artimiausioje ateityje prognozuojame, kad turinio rinkoje konkurencija taip pat stipriai didės.“ – sako „Telia Lietuva“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.