Tyrimas parodė: socialiniuose tinkluose melas sklinda 6 kartus greičiau už tiesą

Naujas tyrimas, atliktas trijų Masačiusetso technologijų instituto (MIT) mokslininkų parodė, kad dezinformacija socialiniuose tinkluose sklinda 6 kartus greičiau nei tikros naujienos ir pasiekia daug didesnę dalį žmonių.

Dezinformacija socialiniuose tinkluose sklinda 6 kartus greičiau nei tikros naujienos.<br> 123rf nuotr.
Dezinformacija socialiniuose tinkluose sklinda 6 kartus greičiau nei tikros naujienos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2018, 1:01 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:10 PM

„Buvome nustebę gavę tokius rezultatus. Šie atradimai mūsų komunikaciją socialiniuose tinkluose nušviečia naujomis spalvomis ir atskleidžia naujus aspektus“, – teigė žiniasklaidos ir mokslo docentas, MIT žiniasklaidos ir socialinių mechanizmų laboratorijos direktorius ir vienas iš tyrimo autorių Debas Roy.

Klaidingų žinių nustatymui buvo pasitelktos šešios skirtingos faktus tikrinančios programos, o jų sprendimai sutapo 95proc.

Toks didelis klaidingų naujienų keliavimas nėra automatinių programų, užprogramuotų skleisti dezinformaciją, darbas – patys žmonės dalinasi tokia informacija, ir būtent šis aspektas tapo vienu iš svarbiausių tyrime nagrinėjamų klausimų. Mokslininkai teigia, kad žmonės klaidinga informacija dalinasi dėl to, kad ji yra nauja ir niekam negirdėta.

„Socialiniuose tinkluose gali gauti daug dėmesio, kad savo draugų ratui pateiktum kažką dar nematytą. Klaidinga informacija pritraukia žmones – todėl tie, kurie tokia informacija dalinasi, dažniausiai yra populiarūs“, – sako MIT Sloano vadybos mokyklos profesorius ir vienas iš tyrimo autorių Sinaras Aralas.

Kad pagrįsti tyrime iškeltą naujumo hipotezę, autoriai nagrinėjo po klaidingomis naujienomis reiškiamas reakcijas. Buvo nustatyta, kad dezinformacija ir tiesa turi skirtingą emocinį profilį. Į netikras naujienas auditorija dažniausiai atsako su nuostaba arba pasišlykštėjimu, o į teisybę – liūdesiu, prijautimu ir pasitikėjimu.

Tyrimas truko 11 metų, per šį laiką buvo išnagrinėta 126 tūkst. „Twitter“ socialiniame tinkle esančių naujienų grandinių, kurios buvo pasidalintos daugiau nei 4,5 mln. kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.