Bankai sakosi laukiantys patarėjo, o ne baudėjo

Lietuvos bankų asociacija (LBA) tikisi, jog įsigaliojus naujam Europos Sąjungos (ES) asmens duomenų teisinės apsaugos reglamentui, Valstybės duomenų apsaugos inspekcija bus patarėja, o ne baudėja.

 Lietuvos bankų asociacija (LBA)tikisi, jog įsigaliojus naujam Europos Sąjungos (ES) asmens duomenų teisinės apsaugos reglamentui, Valstybės duomenų apsaugos inspekcija bus patarėja, o ne baudėja.  <br>123RF iliustr.
 Lietuvos bankų asociacija (LBA)tikisi, jog įsigaliojus naujam Europos Sąjungos (ES) asmens duomenų teisinės apsaugos reglamentui, Valstybės duomenų apsaugos inspekcija bus patarėja, o ne baudėja.  <br>123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2018, 4:29 PM

„Svarbiausia šioje vietoje, kadangi tai yra iššūkis visiems, kad duomenų apsaugos inspekcija būtų patarėjas, o ne baudų skirstytojas. Premjeras šioje vietoje irgi turi labai aiškią ir gerą poziciją. Tą pačią poziciją turi ir inspekcijos vadovybė“, – po asociacijos susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu žurnalistams sakė LBA prezidentas Mantas Zalatorius.

Anot jo, šiuo metu bankai Lietuvoje jaučiasi bene geriausiai pasiruošę naujam reglamentui.

„Su kiek kolegų pasišneki įvairiose šalyse, jie visi dar nežino, kaip tas duomenų reglamentas bus aiškiai pritaikytas. Dėl to gali kilti neaiškumų ir nesusipratimų. (...) Bankai jaučiasi pasiruošę vieni geriausiai, bet ateina visiškai naujas reglamentas ir dar nėra jo taikymo praktikos“, – kalbėjo M. Zalatorius.

Pasak jo, su premjeru taip pat aptartas automatizuoto prisijungimo prie valstybės registro galimybės suteikimas bankams ir visuomenės finansinio švietimo klausimai.

„Automatizuotas prisijungimas prie valstybės registrų. Šiuo metu bankai negauna automatizuotų duomenų iš gyventojų registro. (...) Premjeras sutinka, kad tai problema ir jog tai reikia spręsti“, – sakė LBA prezidentas.

Pasak M. Zalatoriaus, LBA su premjeru sutarė susitikinėti dažniau nei vieną kartą per metus, kitas susitikimas numatytas šių metų pabaigoje.

Vyriausybė pranešė, jog S. Skvernelis su bankų atstovais aptarė finansinio raštingumo ir automatizuotos prieigos prie valstybinių registrų ir duomenų bazių sukūrimo klausimus.

„Vyriausybės požiūris – tiek viešieji, tiek ir asmeniniai finansai turi būti tvarkomi atsakingai. Viešųjų finansų srityje jau padarėme reikiamus žingsnius bei sprendimus, kurie davė rezultatą. Asmeninių finansų srityje tikimės vaisingo abipusio bendradarbiavimo“, – pranešime cituojamas S. Skvernelis.

Europos Komisija (EK) 2016 metų pavasarį priėmė naują Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą, numatantį, jog visos įmonės, dirbančios su asmenų duomenimis, privalo sustiprinti jų apsaugą. Pažeidus reglamentą, grėstų 2–4 proc. metų apyvartos bauda, tačiau ji negalėtų viršyti 20 mln. eurų. Reglamentas įsigalios šių metų gegužės 25 dieną.

LBA nariai yra „Swedbank“, SEB, „Luminor“, „Danske Bank“, „Citadele“, Medicinos bankas, Šiaulių bankas, „OP Corporate Bank“ Lietuvos filialas ir Lietuvos centrinė kredito unija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.