Netikėtas tyrimas: kaip marihuanos vartojimą lemia profesija?

Jei jūs ar jūsų draugai esate dirbę kavinėje – o gal restorane – tikriausiai žinote, kiek streso ten galima patirti. Galbūt dėl to neturėtų nustebinti, kad maisto gaminimo ir tiekimo pramonės darbuotojai yra gausiausi marihuanos rūkytojai. Ar taip bent jau galima spręsti pagal Kolorado valstiją (JAV) 2014-2015 metais, kai šis narkotikas buvo legalizuotas rekreaciniam naudojimui. Primename, kad Kolorado valstijoje gyvena apie 5,5 mln. gyventojų.

5,5 mln. gyventojų populiacijoje, kurioje marihuana yra legali, šį narkotiką vartojo apie 15% žmonių.<br>123RF nuotr. 
5,5 mln. gyventojų populiacijoje, kurioje marihuana yra legali, šį narkotiką vartojo apie 15% žmonių.<br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2018, 2:26 PM, atnaujinta Apr 17, 2018, 2:33 PM

2014-2015 metais daugiau nei 32% maisto gaminimo pramonės darbuotojų teigė, kad yra naudoję marihuaną – arba hašišą – per paskutines 30 dienų. Tyrimas buvo atliktas Kolorado visuomenės sveikatos ir aplinkos departamento mokslininkų, kurie surinko daugiau nei 10 000 asmenų duomenis. Gauti duomenys buvo padalinti pagal amžių, lytį, rasę ir profesiją.

Kas dar be maisto pramonės?

Meno, dizaino, pramogų, sporto ir žiniasklaidos“ darbuotojai užima antrąją vietą: iš jų beveik 28% naudojo marihuaną per pastarąsias 30 dienų. Po jų seka gamybos darbuotojai – beveik 21%, fizinio ir socialinio mokslo pramonėje dirbantys žmonės, tarp kurių kanapės rūkytojų beveik 20%, o instaliacijų, priežiūros ir taisymo darbuotojų yra keliomis dešimtosiomis mažiau, nei prieš tai minėtose specialybėse.

Žmonės, dirbantys sveikatos centruose ir su technika buvo mažiausiai vartojantys marihuaną – tik šiek tiek daugiau nei 3% šių sričių atstovų. Saugumo tarnybos, edukacijos, treniravimo ir bibliotininkystės, bendruomenės ir socialinių paslaugų darbuotojai – kiek daugiau nei 6%.

Dėl apklausos struktūros kasyba, nafta ir degalų gamybos specialybės prie kitų profesijų netiko, tačiau mokslininkai paskelbė, kad šių ir komunalinių paslaugų darbuotojų, vartojusių marihuaną per paskutines 30 dienų, buvo daugiau nei 5%.

Likusių profesijų atstovai svyravo tarp 10 ir 16%. Tarp jų daugiausia marihuanos vartojo asmens priežiūros ir aptarnavimo darbuotojai, o mažiausiai – transporto ir kraustymosi paslaugų darbuotojai.

Kodėl tiek daug įvairovės?

Manoma, kad labiausiai marihuanos vartojimas priklauso nuo darbų pobūdžio – tačiau darbdavių vykdomi tikrinimai dėl narkotikų vartojimo ir įvairios taisyklės taip pat buvo svarbios.

Nors marihuaną naudoti Kolorade yra legalu, tačiau dėl jos įmanoma prarasti darbą – pavyzdžiui, kasyboje ir komunalinėse paslaugose, jei narkotikų testas bus teigiamas. Tuo tarpu perkraustytojai ir sveikatos centrų darbuotojai dažniausiai yra atsakingi už savo saugumą patys, ir taip yra ir daugelyje kitų specialybių, kuriose marihuanos vartojimas gali žmogų statyti į pavojų.

Jei trumpam paliktume profesijas ramybėje...

Apklausa taip pat parodė įdomių rezultatų pagal demografines kategorijas.

Pavyzdžiui, baltieji Kolorado valstijoje sunaudoja daugiau marihuanos nei bet kokia kita grupė – 15.3% visų suaugusiųjų. Lotynų amerikiečiai vartojo kiek mažiau nei baltieji, o juodaodžių – daugiau nei 14%.

Jei lyginsime pagal lytį, vyrų buvo beveik 6% daugiau nei moterų.

Vertinant pagal amžių, 18-25 metų žmonės iš visų kitų amžiaus grupių kanapes rūkė intensyviausiai – nors narkotiko iki 21 metų amžiaus įsigyti legaliai ir negalima. 26-34 metų amžiaus žmonių, vartojančių narkotiką, buvo beveik 19%, o 35 metų ir vyresnių – mažiausiai, 11%.

Valstijoje, kur marihuana yra legali, iš viso narkotiką per 30 paskutinių dienų naudojo 14.6% gyventojų.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.