Kažkas neįtikėtino: Rusija užblokavo „Google“

Rusijos karas su privatumą siekiančia išsaugoti susirašinėjimo platforma „Telegram“ persikėlė į naujas aukštumas: šalies ryšių reguliavimo tarnyba „Roskomnadzor“ sekmadienį patvirtino, kad Rusijoje užblokuota dalis kompanijai „Google“ priklausančių IP adresų.

Rusijos ryšių reguliavimo tarnyba „Roskomnadzor“ sekmadienį patvirtino, kad Rusijoje užblokuota dalis kompanijai „Google“ priklausančių IP adresų.  <br> Reuters / Scanpix nuotr.
Rusijos ryšių reguliavimo tarnyba „Roskomnadzor“ sekmadienį patvirtino, kad Rusijoje užblokuota dalis kompanijai „Google“ priklausančių IP adresų.  <br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2018, 5:23 PM, atnaujinta Apr 23, 2018, 12:30 PM

Tarnyba aiškina, kad taip pasielgė dėl to, kad minėtais adresais naudojasi šalyje uždraustas „Telegram Messenger“.

„Roskomnadzor“ „Telegram“ blokavimą pradėjo balandžio 16 dieną – skaičiuojama, kad ryšių tarnyba iki šiol yra užblokavusi apie 18 milijonų IP adresų, tarp kurių yra ir priklausantys „Amazon“ bei „Microsoft“ – dėl ko Rusija patyrė itin plataus masto interneto ryšio trukdžius net ir rusiškose elektroninėse parduotuvėse. Sutriko atsiskaitymai bankinėmis kortelėmis, vartotojai negalėjo naudotis „Microsoft Office 365” ir net nusipirkti bilieto į Kremliaus muziejų.

„Telegram“ Rusijose teritorijoje yra uždraustas todėl, kad platformos kūrėjai atsisakė Rusijos saugumo tarnyboms suteikti priėjimą prie šifruotų vartotojų susirašinėjimų. FSB kaltina, kad programėle naudojasi teroristai, kai tuo tarpu žinoma, kad platforma aktyviai naudojasi Rusijos valdžios opozicijos atstovai.

Platformos kūrėjas Pavelas Durovas, šiuo metu gyvenantis Jungtiniuose Arabų Emyratuose (beje, sukūręs ir „rusišką Facebook“ – socialinį tinklą „Vkontakte“, kurio dabar jau nebevaldo) teigia, kad „Telegram“ visada rūpinsis vartotojų privatumu ir prieigos prie vartotojų pokalbių jokioms trečiosioms šalims niekada nesuteiks.

Šio metu Rusijoje yra užblokuota apie 50 “Google” priklausančių IP adresų. Tai – ne pirmas kartas, kai kompanija patiria blokavim1: jau anksčiau Rusija buvo laikinai apribojusi prieigą prie „Google“ adreso, nes juo naudojosi e-lažybų organizatoriai.

„Google“ komentaro į susidariusią situaciją kol kas nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.