NASA dėl Mėnulio dulkių keliaus į teismą

Moteris iš Tenesio valstijos (JAV) iškėlė bylą prieš NASA – norėdama patvirtinti, kad mažas stiklinis buteliukas su dulkėmis iš mėnulio priklauso jai. Moteris teigia, kad mėnulio dulkes jai padovanojo JAV astronautas Neilas Armstrongas.

Moteris sako, kad jai buvo 10 metų kai mama atidavė jai mėnulio dulkes kartu su rašteliu nuo N.Armstrongo, kuris, anot jos, buvo geras jos tėvo draugas. <br>123RF nuotr. 
Moteris sako, kad jai buvo 10 metų kai mama atidavė jai mėnulio dulkes kartu su rašteliu nuo N.Armstrongo, kuris, anot jos, buvo geras jos tėvo draugas. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2018, 10:02 AM

Laura Murray Cicco prajėusią savaitę pateikė ieškinį teismui, kad šis nuspręstų, kas yra teisėtas buteliuko savininkas. Moteris sako, kad jai buvo 10 metų, kai mama atidavė jai mėnulio dulkes, kartu su rašteliu nuo N.Armstrongo, kuris, anot jos, buvo geras jos tėvo draugas.

„Laurai Ann Murray – didžiausios sėkmės – Neilas Armstrongas, Apollo 11”, – rašoma raštelyje.

NASA pareikšti nuosavybės į buteliuką su mėnulio dulkėmis nebandė, tačiau praeityje yra buvę atvejų, kai kosmoso agentūra bandė konfiskuoti žmonių turimas medžiagas iš kosmoso. Praėjusiais metais N.Metais priklausiusi „Apollo 11“ pakuotė su mėnulio dulkių pėdsakais buvo parduota už 1,8 mln. dolerių, tačiau ne be išankstinio teismo proceso.

Anksčiau šį maišelį už 995 dolerius nusipirkęs kolekcionierius pateikė ieškinį – kad įrodytų, jog maišelis priklauso jam po to, kai JAV vyriausybė per klaidą jį patalpino internetiniame aukcione. Vyriausybė kreipėsi į teismą su prašymu atšaukti pardavimą ir grąžinti mėginį į NASA, tačiau jiems nepavyko. Chrisas McHugh, kuris atstovavo tiek kolekcionierių, tiek L.Cicco teisme teigia, kad nėra įstatymo, draudžiančio privatiems asmenims įsigyti medžiagų iš mėnulio.

„Šis buteliukas Laurai buvo asmeniškai padovanotas ir mes norime tai teisiškai įtvirtinti“, – sako advokatas.

Teismas patvirtino, kad raštelis nuo N.Armstrongo yra autentiškas. Ekspertas, ištyręs dulkių mėginį, teigė, kad dulkės galėjo būti nuo mėnulio paviršiaus, tačiau yra versijų, kad dulkėse esantys mineralai atitinka Mėnulyje esančio dirvožemio sudėtį arba į vidurinį Žemės plutos sluoksnį.

NASA pametė 500 mėnulio akmenų, kuriuos surinko „Apollo“ astronautai. 1969m. N.Arsmstrongas buvo pirmasis žmogus, vaikščiojęs mėnulio paviršiumi. Nuo tada prasidėjo įvairiausi tyrimai, o tam reikėjo mėginių. Praėjus trejiems metams po pirmojo nusileidimo, šešios „Apollo“ misijos iš mėnulio į Žemę atskraidino virš 2 tūkst. pavyzdžių iš skirtingų tyrinėtų vietų. Iš viso tai – 382 kilogramai medžiagų iš mėnulio.

NASA teigia, kad jų pozicija dėl medžiagų iš mėnulio yra ta, kad jos priklauso tautai. Situacijos, susijusios su būsimu ieškiniu kosmoso agentūra nekomentavo, nes jų nuomone, tai būtų nederama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.