4 programėlės, kurios padės išgyventi gamtoje

Vasaromis po darbų skubame atsikvėpti į visiškai kitokią aplinką – gamtą. Dažnas šiais laikais pajuokauja, kad tai – mažiau pažinta vieta negu virtualusis pasaulis. Tačiau, kaip ir daugeliui kitų gyvenimo iššūkių, į pagalbą galima pasitelkti mobiliąsias programėlės, kurios leis pasijusti tarsi būtumėte tadai ivanauskai, ričardai kazlauskai ar selemonai paltanavičiai.

Tačiau, kaip ir daugeliui kitų gyvenimo iššūkių, į pagalbą galima pasitelkti mobiliąsias programėlės, kurios leis pasijusti tarsi būtumėte tadai ivanauskai, ričardai kazlauskai ar selemonai paltanavičiai. <br>123RF nuotr. 
Tačiau, kaip ir daugeliui kitų gyvenimo iššūkių, į pagalbą galima pasitelkti mobiliąsias programėlės, kurios leis pasijusti tarsi būtumėte tadai ivanauskai, ričardai kazlauskai ar selemonai paltanavičiai. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 1:28 PM, atnaujinta Jun 18, 2018, 1:36 PM

„Interneto mums reikia visur ir visada, ne išimtis ir tuomet, kai poilsiaujame gamtoje. Net klaidžiojant po miškus gali kilti įvairių klausimų, pavyzdžiui, ar rastas grybas valgomas, kokį paukštį ar gyvūną pavyko netikėtai nufotografuoti, galiausiai – kur yra šiaurė ir kaip grįžti prie automobilio. Technologijos tikrai neatplėšė mūsų nuo gamtos, bet keletas paprastų programėlių gali padėti ją dar geriau pažinti ir mėgautis aktyviu laisvalaikiu“, – sako „Telia“ komercijos ir produktų vadovas Robertas Žudys.

4 programėlės, kurios praturtins laisvalaikį gamtoje:

Tyrinėtojams – „iNaturalist“

Jei mėgstate grožėtis gamta, esate smalsus ir turite tyrėjo gyslelę, ši programėlė tikrai pravers. Ji leidžia atpažinti nematytus augalus ir miško gyvūnus. Tiesiog nufotografuokite dominantį augalą ar gyvūną, įkelkite nuotrauką ir sužinokite jo pavadinimą. Atsakymus pateikia mokslininkai iš įvairiausių pasaulio šalių. Be to, savo įkeltais duomenimis prisidėsite prie mokslinių tyrimų. Kas žino, gal pastebėsite, dar neaprašytą naują rūšį?! Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

Mėgstantiems grybauti – „Mushroom Identify“

Ši programėlė pravers visiems – ir pradedantiems, ir jau patyrusiems grybautojams. Jei abejojate, kokį grybą radote, tiesiog nufotografuokite jį ir įkelkite į programėlę – atsakymą gausite akimirksniu, kadangi ji grybus atpažįsta automatiškai, naudodama specialų algoritmą ir vidinę duomenų bazę. Jei abejojate gautu atsakymu, galite paprašyti mokslininkų pagalbos. Šiuo metu programėlė atpažįsta apie 900 skirtingų grybų rūšių. Negana to, ji analizuoja oro sąlygas ir temperatūrą bei praneša, kada galima tikėtis didžiausio grybų derliaus. Taip pat žemėlapyje galite pasižymėti savo atrastas grybavimo vietas – lengviau jas surasite kitą kartą vykdami grybauti. Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

Paukščių stebėtojams – „Merlin Bird ID“

Dėmesį patraukė dar nematytas paukštis? O gal jį spėjote užfiksuoti telefonu ar fotoaparatu? Sužinoti, koks tai skraiduolis, padės programėlė „Merlin Bird ID“. Ji atpažįsta tūkstančius skirtingų paukščių rūšių, būdingų Europos, taip pat Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynams. Net jei neturite nuotraukos, įvedus paukščio duomenis (dydis, vyraujančios spalvos ir pan.) ji pasiūlys labiausiai tikėtinus variantus. Joje taip pat rasite daugybę profesionalių paukščių nuotraukų, aprašymų, jų skleidžiamų garsų įrašų ir kitos įdomios informacijos. Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

Išvykų gamtoje gerbėjams – „Komoot“

Planuojate kelionę dviračiais, pikniką, pasivaikščiojimą po mišką, iškylą su palapinėmis ar baidarėmis? Nesvarbu, kur keliausite ir ką veiksite, ši programėlė užtikrins gerą laiką. Ji padės susiplanuoti geriausią kelionės maršrutą, išsirinkti pageidaujamus kelius, fiksuos įveiktą atstumą, o įvedę užrašus ar nuotraukas galėsite susikurti visą kelionės žurnalą. Be to, jos navigacija veikia be interneto ryšio, taigi jums neteks sukti ratų miške ieškant išėjimo. Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.