Pasaulį drebina neįtikėtina nuotrauka: žuvis su paukščio galva

Kinijos Guidžou provincijos žvejai turėjo labai nustebti, kai  tarp įprasto laimikio savo tinkluose pastebėjo žuvį su paukščio galva. Bent jau taip žmonės interpretavo šią keistą būtybę, kai žiopčiojančios žuvies vaizdo įrašas paplito internete. Guidžou laikraštis, paskelbęs naujienas apie neįprastą gyvūną, rašė, jog tai yra tose apylinkėse dažnai sutinkamas karpis, tačiau tai nesustabdė žmonių spekuliacijų, jog tai galėtų būti pusiau paukštis, pusiau žuvis. Tokios kalbos prasidėjo dėl to, kad gyvūno burna panaši į snapą, o maži pelekai atrodo kaip sparnai.

Kinijos Guidžou provincijos žvejai turėjo labai nustebti, kai  tarp įprasto laimikio savo tinkluose pastebėjo žuvį su paukščio galva.<br> Newsflare nuotr.
Kinijos Guidžou provincijos žvejai turėjo labai nustebti, kai  tarp įprasto laimikio savo tinkluose pastebėjo žuvį su paukščio galva.<br> Newsflare nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 8:13 AM

Vis dėl to ekspertai sugalvojo labiau tikėtiną paaiškinimą: tokią neįprastai apvalią galvą, kuri šiek tiek primena delfino arba paukščio žuvis įgavo dėl vystymosi problemų ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu.

„Bet kokios kalbos apie pusiau paukštį, pusiau žuvį yra visiškai klaidingos. Tinimas, sukeltas skeleto deformacijos tikriausiai lėmė burnos pasikreipimą žemyn“, – teigia gyvūnų fiziologas iš Liverpulio universiteto Andrew Cossinsas, tyrinėjantis karpius, 

Sunku tiksliai nustatyti, kodėl ant žuvies galvos atsirado toks išsikišimas. Fiziologas sako, kad nustatyti deformacijos priežastį vien iš nuotraukos neįmanoma. Tačiau galima manyti, kad tai nutiko dėl genetinių mutacijų – arba dėl vandens užterštumo, kas galėjo sutrikdyti normalų žuvies vystymąsi.

Pavyzdžiui, jei kenksmingos medžiagos pažeidė žuvį jos ankstyvoje vystymosi stadijoje, tai tikėtina, kad buvo užkirstas kelias embriono augimui. Tai sukelia įvairiausius efektus gyvūno ląstelių sistemoje. A.Cossinsas pažymi, jog šiuo atveju tai turėjo būti labai specifinis poveikis tam tikrame lervos augimo etape, kuris įtakojo tik galvą, bet ne likusį kūną.

„Negalime tvirtinti, kad tai sukėlė teršalai“, – sako A.Cossinsas. Jis prisiminė panašų fenomeną, žinomą kaip „mopso galvos deformacija“ (angl. pughead deformity), kuris atsiranda įvairioms žuvies rūšims. Mokslininkai vis dar tiksliai nežino, kad sukelia šį fenomeną, bet kad tai nustatytų, tyrinėja maisto ir temperatūros pasikeitimus bei cheminius teršalus.

Šio karpio išsipūtusi galva taip pat galėtų reikšti ir sparčiai augantį auglį. Tačiau A.Cossinsas sako, jog šiuo atveju keista, kad auglys yra tik galvos regione ir klausia kodėl jis neišplito po kitas kūno vietas?

Fiziologas tiki, kad keista karpio galva vis dėlto neįtakojo jo kasdienio gyvenimo. Visas žuvies kūnas yra normalus ir, panašu, viskuo kitkuo jis yra sveikas. Jei sutrikęs vystymasis būtų pažeidęs nervų sistemą, gyvūnas turėtų problemų maitinantis, kvėpuojanti – o tai reikštų ir mažesnį gyvūno kūną.

„Į apačią pasikreipusi burna jam leidžia ieškoti maisto vandens telkinio dugne. Aš tikrai manau, kad žuvis turėjo normalų gyvenimą“, – teigia A.Cossinsas.

Parengta pagal LiveScience

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.